Uluslararası bilim insanlarından oluşan araştırmacı grubu, dünyada büyük ölçekte yapılan araştırmanın sonucunu yayınladı. Araştırma boyunca 104 ülkenin 258 nehri incelendi ve bu nehirlerin dörtte birinde rastlanan ilaç kirleticilerinin çevre ve insan sağlığını tehdit eder boyutta olduğunu açıklandı. Bu kirliliğin balıkların dişileşmesi ve antibiyotiğe dirençli bakterilerin üremesi gibi sonuçlara yol açtığı vurgulandı.
#NehirSağlık alanında uzmanlar uzun süreden bu yana antibiyotiklere dirençli bakteri ve mikroplar karşısında uyarıda bulunuyordu. Yapılan bir araştırma, durumun ciddiyetini ortaya koydu. Araştırmaya göre dünya çapında 1.2 milyondan fazla insan 2019’da doğrudan antibiyotiğe dirençli bir patojenin neden olduğu enfeksiyondan yaşamını kaybetti.
#Antibiyotiğe Dirençli BakterilerTom Patterson, Mısır'da tatildeyken kusmaya başladığında gıda zehirlenmesi olduğunu sanmıştı. Ama antibiyotiğe dirençli bir bakteri enfeksiyonu olduğu ortaya çıktığında ancak karısının kararlılığı ve yeni bir tedavi yöntemiyle kurtulabilecekti.
#AntibiyotikHemen hepimizin hayatının merkezinde olan cep telefonlarıyla ilgili İngiltere'de yapılan bir araştırma, telefonların tuvaletlere oranla 18 kat daha fazla bakteri bulundurduğunu ortaya koydu. Üstelik toplu taşımada, yemek masasında, tuvalette elimizden düşürmediğimiz cep telefonları ciddi enfeksiyonlara neden oluyor. Konuyu Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. A. Çağrı Büke ile konuştuk. İşte merak edilenler...
#BakteriTürk bilim insanları, Antarktika’da bulunan Ardley Adası’ndan alınmış göl suyu numunesinde yeni bir bakteri türü tanımladı. Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar’ın adının verildiği bakteri, çevre kirliliğine karşı mücadelede çok önemli bir role sahip. Peki bakteri nasıl ortaya çıktı? Hangi sorunları çözecek? Araştırmayı yürüten beyin takımı ile konuştuk...
#SağlıkÇoğumuzun yaptığı büyük bir hata dünya çapında büyük bir sağlık sorunu haline gelerek en yaygın ölüm sebeplerinden biri haline geldi. Yapılan son araştırmaya göre kontrolsüzce kullanılan antibiyotikler yüzünden oluşan antibiyotik direnci dünya çapında binlerce insanın ölümüne yol açıyor...
#Antibiyotik DirenciSon zamanlarda antibiyotik kullanımının yaygınlaştığına dikkat çeken Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Emine Sönmez, yanlış antibiyotik kullanımının bakterilerin direnç geliştirmesine neden olacağını söyledi, olası tehlikelere dikkat çekti.
#Antibiyotik KullanımıBakterilerin yol açtığı enfeksiyonların tedavisinde kullanılan antibiyotiklerin bulunması, insanlık için dönüm noktasını oluşturuyor. Yüzbinlerce insanın ölümüne yol açan salgınların önlenmesini sağlayan antibiyotikler, günümüzde yanlış kullanım nedeniyle bambaşka sağlık sorunlarına yol açma tehlikesini de barındırıyor.
#AntibiyotikBakteriler, çevrelerinde meydana gelen değişikliklere hızlı uyum sağlayabilen canlılardır. Antibiyotik direnci de bunun bir örneğidir. Belirli bir antibiyotiğe karşı direnç, söz konusu antibiyotiğin tedavi dozunda dirençli bakterileri öldüremediğini veya çoğalmalarına engel olamadığını ifade etmektedir. Peki Antibiyotik Direnci Nedir?
#Antibiyotik Direnci NedirAntibiyotikler, bakteriyel enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılan ve insan sağlığı açısından çok büyük öneme sahip ilaçlardır. Kelime anlamı ile “antibiyotik” terimi, “hayata karşı” demektir. Bu kimyasal maddeler, bakterilerin çoğalmasını önlemekte ve bazen de bakterileri öldürmektedir.
#AntibiyotikAraştırmalar her yıl verilen 235 milyon doz antibiyotiğin yüzde 20 ila 50'sinin gereksiz olduğunu gözler önüne sererken, çocuklarda gereksiz antibiyotik kullanımı ile astım, depresyon, obezite ve diğer kronik hastalıkların artması arasındaki bağlantı gittikçe güçleniyor.
#AntibiyotikAntibiyotikler, yüzyıla yaklaşan bir süredir insanlığın mikroorganizmalara karşı kullandığı en önemli silah. Ancak ne yazık ki, yanlış kullanımına bağlı antibiyotik direncinin artması nedeniyle etkili antibiyotiklerin sayısı da gittikçe azalıyor.
#Antibiyotik Kullanımı