Antarktika haberleri sayfasında Antarktika hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1525 Antarktika haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Antarktika, Güney Yarımküre'nin en güneyinde bulunan ve Güney Kutbu'nu içeren kıta. Afrika ve Okyanusya'nın güneyinde olan ve içinde ülke bulunmayan tek kıta. Dünyanın en kurak yeridir, kıtanın bazı yerlerine 2 milyon sene yağmur yağmamıştır.
Güneydeki efsanevi kıtanın bulunması 200 yıllık bir arayıştan sonra; ancak 1840'ta başarıyla sonuçlanmıştır. Yelkenlisiyle kıyılar boyunca yaklaşık 2.000 km yol alan Charles Wilkes, denizlerden oluşan Kuzey Kutbu'nun tersine, Güney Kutbu'nun olduğu yerde gerçekten büyük bir kıta bulunduğunu kanıtlamıştır. 14,4 milyon km²'lik yüzölçümüyle bu kıta neredeyse Afrika’nın yarısı büyüklüğündedir. Bu bölgenin içinde Güney Shetland, Güney Georgia gibi birkaç takımada da yer alır.
Adı, “Arktika'nın karşısındaki” anlamına gelir. Antarktika'yı ortalama 2.000 metre kalınlığında büyük bir buz katmanı zırh gibi örter. Bir zamanlar “ulaşılamaz” diye adlandırılan kutup noktasında buzun kalınlığı 4.335 metreyi bulur. Bu buz kütlesi 24 milyon kilometreküplük hacmi ile yeryüzündeki bütün buzların yüzde 92’sini oluşturmaktadır. Kıyılarından kopan 350–600 metre kalınlığındaki buz parçaları günde 1–3 m hızla ilerler ve birbiri üstüne yığılır. Bu tür yüzen yığınlardan biri olan Ross Buz Sahanlığı 540.000 kilometrekareyi bulan alanıyla neredeyse Fransa büyüklüğündedir. Gelgit olayının buzlardan kopardığı büyük parçalar yüzerek çevreye dağılır. Bu tür buzdağları arasında 20.000 kilometrekare büyüklüğe ulaşanlar olur.
Güney Kutbu'nda yeryüzünün en soğuk ve en fırtınalı iklimi egemendir. Ortalama sıcaklık yaz aylarında -20 °C’dir ve bu, güneyden fırtınalar estiğinde -70 °C'ye kadar düşebilir. Coğrafi Güney Kutbu noktasında bulunan ABD gözlem istasyonunda yapılmış ölçümlerde sıcaklığın yıllık ortalamasının -50 °C olduğu, en sıcak ayda ancak -29 °C'ye yükseldiği belirlenmiştir. Yani yeryüzünün bu en büyük buzdolabının sıcaklığı Kuzey Kutbu'ndan ortalama 22 derece daha düşüktür.
İklim değişikliği, Antarktika’daki buzulların erimesine yol açarken, bir süredir ‘A23a’ adlı dev bir buzdağının Güney Atlas Okyanusu’nda hareketlenmesi bilim dünyasında alarm zillerini çaldırmıştı. 40 yıl boyunca sabit kaldıktan sonra bir süredir harekette olan bu buzdağı dün karaya oturdu! Peki nereye çarptı ve bu durum nasıl tehlikeler barındırıyor? İşte yaşanan gelişmeler ve uzmanların görüşleri…
#İklim DeğişikliğiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Türk bilim insanlarının Antarktika'da mikroplastik tespit etmesine ilişkin, "Gözle görünmeyecek kadar küçük ama geleceğimizi tehdit edecek kadar büyük olan mikroplastikler, dünyaya bir kez daha sorun kadar çözümün de küresel olduğunu söylüyor. Bu yüzden 2017 yılında başlattığımız Sıfır Atık hareketi yalnızca bir proje değil, atıksız bir geleceğin anahtarıdır." değerlendirmesinde bulundu.
#Emine Erdoğanİklim değişikliği, Antarktika'daki buzulların erimesine yol açarken, bir süredir ‘A23a’ adlı dev bir buzdağının Güney Atlas Okyanusu'nda hareketlenmesi bilim dünyasında alarm zillerini çaldırdı. 40 yıl boyunca sabit kalan bu buzdağı, ekosistem üzerinde ciddi tehditler oluşturma potansiyeline sahip. Peki, trilyon tonluk bu devasa megaberg nasıl sonuçlar ortaya çıkaracak? Nereye doğru hareket ediyor? İşte uzmanları endişelendiren dev buzul kütlesi ile ilgili ilginç detaylar…
#İklim DeğişikliğiAntarktika’da kıtanın yapısını köklü bir şekilde değiştirebilecek ve dünya genelinde deniz seviyelerinde kayda değer artışlara neden olabilecek bir volkanik tehlikenin keşfedilmesi, uzmanları derin bir endişeye sürükledi. İşte dünyayı bekleyen tehlikeye dair ilginç detaylar…
#İklim DeğişikliğiEski olimpik sporcu Ali Rıza Bilal, kızak çekerek 51 günde ulaştığı Güney Kutbu’nda Türk Bayrağı açıp, İstiklal Marşı okudu. Ali Rıza Bilal, “Yolculuk boyunca çok zorlandım ve acılar çektim. Kendimi kutup noktasında bayrağımızı dikerken, İstiklal Marşı'mızı okurken hayal edip motive ettim. Bu çektiğim acılar ve psikolojik zorluklar bayrağımızı dikip, İstiklal Marşı’mızı okuduğum anda geçti ve gitti. Acılar geçti ama gurur kaldı” dedi. 'Demir adam' unvanına sahip Bilal, Güney Kutbu'na ulaşan ilk Türk olarak tarihe geçti.
#Ali Rıza BilalGezegenimizin en soğuk ve en ıssız kıtası Antarktika, yaşamak sadece birkaç bin kişiye nasip olan benzersiz bir tecrübe. Peki burada yaşamak nasıl bir şey? O şanslı azınlığın arasına katılabilmek için hangi özelliklere sahip olmak gerekiyor?
#Antarktika‘Eşkıya’ ve ‘Gönül Yarası’ gibi hafızalardan silinmeyen filmlerin yapımcısı. ‘Her Şey Çok Güzel Olacak’ın da yönetmeni. Fakat hayatının bu döneminde Ömer Vargı’nın en büyük tutkusu seyahat etmek. Yılın ilk günlerinde abisi, işinsanı Murat Vargı ve oğlu Arcan’la birlikte Antarktika yolcusuydu. Vargı’yla sonsuz beyazlıkta yaptığı bu seyahati konuştuk: “Bir kere insan yok. Müthiş bir sorunsuzlukla karşılaşıyorsunuz. Hayvanlar sizi görünce kaçmıyorlar.”
#Ömer VargıAntarktika'da bulunan Goudier Adası, neredeyse her yıl 'Penguen sayacak eleman aranıyor' haberleriyle dünya basınının manşetlerine taşınıyor. Adada bulunan postanede çalışacak personel ihtiyacı olduğu yönündeki haberler, her dönem çok ilgi çekiyor. Peki bu postanenin çalışanlarını adada ne bekliyor? İşte cevabı...
#AntarktikaDünyadaki 275 bin buzul, şu anda dünyadaki tatlı suyun yaklaşık yüzde 70'ini barındırıyor ve yaklaşık iki milyar insan bu buzulu kullanıyor. Ancak bilim insanları, dünyanın pek çok yerindeki buzulların '21. yüzyılda hayatta kalamayacağı' uyarısında bulunuyor. Buzullarla ilgili yapılan uyarılar insanları pek korkutmasa da durum bizleri sandığımızdan çok daha fazla ilgilendiriyor. Buzullarda erime bu hızda devam ederse yakın tarihte 10 milyon insan büyük bir tehlike altında kalacak, yüz milyonlarca insan temiz içme suyuna ulaşamayacak ve dünyanın pek çok yeri sular altında kalacak.
#BuzullarCumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde “2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi Tanıtım Toplantısı”nda konuştu. CHP'nin boykot kararına tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Toog'u sözde boykot listesine aldılar. Kendini bilmezleri millet takdirine havale ediyoruz. Milletimiz bu ülkede üreten, istihdam sağlayan yerli markaları 3-5 muhterisin faşizan söylemlerine yem etmeyecektir." ifadelerini kullandı.
#Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde “2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi Tanıtım Toplantısı”nda konuştu. CHP'nin boykot kararına tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Toog'u sözde boykot listesine aldılar. Kendini bilmezleri millet takdirine havale ediyoruz. Milletimiz bu ülkede üreten, istihdam sağlayan yerli markaları 3-5 muhterisin faşizan söylemlerine yem etmeyecektir." ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanAntalya’da özel bir okulda İngilizce ders veren insansı robot Ada, erkek öğrencilere “Kadına yönelik şiddetle karşılaştığınızda sessiz kalmayın” diye seslendi. Okul Müdürü Katarataş da “Kadın robotlar hizmetçi, erkek robotlar ise savaşçı tasarlanmış. Ada bu yargıyı da kırsın istedik” dedi.
#Antalyaİklim değişikliği, Antarktika’daki buzulların erimesine yol açarken, bir süredir ‘A23a’ adlı dev bir buzdağının Güney Atlas Okyanusu’nda hareketlenmesi bilim dünyasında alarm zillerini çaldırmıştı. 40 yıl boyunca sabit kaldıktan sonra bir süredir harekette olan bu buzdağı dün karaya oturdu! Peki nereye çarptı ve bu durum nasıl tehlikeler barındırıyor? İşte yaşanan gelişmeler ve uzmanların görüşleri…
#İklim DeğişikliğiAraştırmacılar, Pasifik Okyanusu'nun derinliklerinde, milyonlarca yıl öncesine ait sıra dışı bir yığınının varlığını tespit etti. Nature Communications dergisinde yayımlanan çalışma, bu bulgunun dünyanın jeolojik gelişimi üzerine önemli bilgiler sağlayabileceğini öne sürüyor. İşte detaylar...
#Pasif OkyanusuCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Türk bilim insanlarının Antarktika'da mikroplastik tespit etmesine ilişkin, "Gözle görünmeyecek kadar küçük ama geleceğimizi tehdit edecek kadar büyük olan mikroplastikler, dünyaya bir kez daha sorun kadar çözümün de küresel olduğunu söylüyor. Bu yüzden 2017 yılında başlattığımız Sıfır Atık hareketi yalnızca bir proje değil, atıksız bir geleceğin anahtarıdır." değerlendirmesinde bulundu.
#Emine Erdoğanİklim değişikliği, Antarktika'daki buzulların erimesine yol açarken, bir süredir ‘A23a’ adlı dev bir buzdağının Güney Atlas Okyanusu'nda hareketlenmesi bilim dünyasında alarm zillerini çaldırdı. 40 yıl boyunca sabit kalan bu buzdağı, ekosistem üzerinde ciddi tehditler oluşturma potansiyeline sahip. Peki, trilyon tonluk bu devasa megaberg nasıl sonuçlar ortaya çıkaracak? Nereye doğru hareket ediyor? İşte uzmanları endişelendiren dev buzul kütlesi ile ilgili ilginç detaylar…
#İklim DeğişikliğiCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin İzmir 8. Olağan İl Kongresi'nde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İzmir'in hemen tüm mahalleleri, caddeleri, sokakları, denizi perişan vaziyettedir. Tek işi vatandaşa hizmet etmek ve şehri yaşanılır kılmak olanlar maalesef vatandaşa hizmetten başka her işi yapıyor. Yağmur çiselese İzmir'i su basıyor. Umurlarında değil. Bir zamanlar medeniyet sembolü İzmir, tarihinin en karanlık, en bakımsız, en perişan devrini yaşıyor" ifadelerini kullandı. Erdoğan, "Bu kötü gidişat, İzmir'in kaderi değildir. AK Parti ve Cumhur İttifakı olarak bu tabloyu değiştirmek boynumuzun borcudur" diye konuştu.
#Cumhurbaşkanı Erdoğanİstanbul’da Kabataş Erkek Lisesi (KEL) öğrencileri, Antarktika ve Kuzey Kutbu’ndaki bilimsel çalışmalarda canlı tespiti ve gaz analizi yapabilen yapay zekâ destekli otonom hava aracıyla TÜBİTAK 2204-C Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yer Bilimleri Kategorisi’nde birinci olmuşlardı. Projeyle TEKNOFEST’e katılan öğrenciler, burada da birinci olarak 50 bin TL’lik ödülü kazandı. Onların asıl amacı ise geliştirdikleri projeyi Antarktika’da uygulayabilmekti ve bugünlerde o amaca çok yaklaştılar.
#KabataşAntarktika’da kıtanın yapısını köklü bir şekilde değiştirebilecek ve dünya genelinde deniz seviyelerinde kayda değer artışlara neden olabilecek bir volkanik tehlikenin keşfedilmesi, uzmanları derin bir endişeye sürükledi. İşte dünyayı bekleyen tehlikeye dair ilginç detaylar…
#İklim DeğişikliğiAkdeniz'in derinlerinde bulunan yüzlerce çember ilk keşfedildiğinde, bilim insanlarının bile nutku tutuldu. Birbiri adına ortaya atılan teoriler ve 4 yıl boyunca devam eden su altı araştırmaları, bu çemberlerin 'kayıp bir dünyaya' ait olduğunu ortaya koydu.
#SeyahatEksi 30 derece soğukta 51 gün süren 933 kilometrelik zorlu bir yolculuk... Eski olimpik sporcu Ali Rıza Bilal, Güney Kutbu’na Türk bayrağını taşıyan ilk kişi oldu ve İstiklal Marşı’nı okuyarak tarih yazdı. Bilal’den yolculuk boyunca yaşadıklarını dinledik, evine dönünce ilk yapmak istediğinin ne olduğunu öğrendik.
#Ali Rıza BilalDünyanın en yaygın istilacı türü, bulunduğu ortamda deyim yerindeyse bütün doğal yaşamı sonlandırıyor. Gölleri, nehirleri saran, balıkları öldüren hatta balıkçıları gölde mahsur bırakan bu ilginç bitki dönem dönem Türkiye’de Hatay’dan geçen Asi Nehri’nde de ortaya çıkıyor
#Su SümbülüEski olimpik sporcu Ali Rıza Bilal, kızak çekerek 51 günde ulaştığı Güney Kutbu’nda Türk Bayrağı açıp, İstiklal Marşı okudu. Ali Rıza Bilal, “Yolculuk boyunca çok zorlandım ve acılar çektim. Kendimi kutup noktasında bayrağımızı dikerken, İstiklal Marşı'mızı okurken hayal edip motive ettim. Bu çektiğim acılar ve psikolojik zorluklar bayrağımızı dikip, İstiklal Marşı’mızı okuduğum anda geçti ve gitti. Acılar geçti ama gurur kaldı” dedi. 'Demir adam' unvanına sahip Bilal, Güney Kutbu'na ulaşan ilk Türk olarak tarihe geçti.
#Ali Rıza Bilal