Antarktika haberleri sayfasında Antarktika hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1494 Antarktika haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Antarktika, Güney Yarımküre'nin en güneyinde bulunan ve Güney Kutbu'nu içeren kıta. Afrika ve Okyanusya'nın güneyinde olan ve içinde ülke bulunmayan tek kıta. Dünyanın en kurak yeridir, kıtanın bazı yerlerine 2 milyon sene yağmur yağmamıştır.
Güneydeki efsanevi kıtanın bulunması 200 yıllık bir arayıştan sonra; ancak 1840'ta başarıyla sonuçlanmıştır. Yelkenlisiyle kıyılar boyunca yaklaşık 2.000 km yol alan Charles Wilkes, denizlerden oluşan Kuzey Kutbu'nun tersine, Güney Kutbu'nun olduğu yerde gerçekten büyük bir kıta bulunduğunu kanıtlamıştır. 14,4 milyon km²'lik yüzölçümüyle bu kıta neredeyse Afrika’nın yarısı büyüklüğündedir. Bu bölgenin içinde Güney Shetland, Güney Georgia gibi birkaç takımada da yer alır.
Adı, “Arktika'nın karşısındaki” anlamına gelir. Antarktika'yı ortalama 2.000 metre kalınlığında büyük bir buz katmanı zırh gibi örter. Bir zamanlar “ulaşılamaz” diye adlandırılan kutup noktasında buzun kalınlığı 4.335 metreyi bulur. Bu buz kütlesi 24 milyon kilometreküplük hacmi ile yeryüzündeki bütün buzların yüzde 92’sini oluşturmaktadır. Kıyılarından kopan 350–600 metre kalınlığındaki buz parçaları günde 1–3 m hızla ilerler ve birbiri üstüne yığılır. Bu tür yüzen yığınlardan biri olan Ross Buz Sahanlığı 540.000 kilometrekareyi bulan alanıyla neredeyse Fransa büyüklüğündedir. Gelgit olayının buzlardan kopardığı büyük parçalar yüzerek çevreye dağılır. Bu tür buzdağları arasında 20.000 kilometrekare büyüklüğe ulaşanlar olur.
Güney Kutbu'nda yeryüzünün en soğuk ve en fırtınalı iklimi egemendir. Ortalama sıcaklık yaz aylarında -20 °C’dir ve bu, güneyden fırtınalar estiğinde -70 °C'ye kadar düşebilir. Coğrafi Güney Kutbu noktasında bulunan ABD gözlem istasyonunda yapılmış ölçümlerde sıcaklığın yıllık ortalamasının -50 °C olduğu, en sıcak ayda ancak -29 °C'ye yükseldiği belirlenmiştir. Yani yeryüzünün bu en büyük buzdolabının sıcaklığı Kuzey Kutbu'ndan ortalama 22 derece daha düşüktür.
Gezegenimizin en soğuk ve en ıssız kıtası Antarktika, yaşamak sadece birkaç bin kişiye nasip olan benzersiz bir tecrübe. Peki burada yaşamak nasıl bir şey? O şanslı azınlığın arasına katılabilmek için hangi özelliklere sahip olmak gerekiyor?
#Antarktika‘Eşkıya’ ve ‘Gönül Yarası’ gibi hafızalardan silinmeyen filmlerin yapımcısı. ‘Her Şey Çok Güzel Olacak’ın da yönetmeni. Fakat hayatının bu döneminde Ömer Vargı’nın en büyük tutkusu seyahat etmek. Yılın ilk günlerinde abisi, işinsanı Murat Vargı ve oğlu Arcan’la birlikte Antarktika yolcusuydu. Vargı’yla sonsuz beyazlıkta yaptığı bu seyahati konuştuk: “Bir kere insan yok. Müthiş bir sorunsuzlukla karşılaşıyorsunuz. Hayvanlar sizi görünce kaçmıyorlar.”
#Ömer VargıAntarktika'da bulunan Goudier Adası, neredeyse her yıl 'Penguen sayacak eleman aranıyor' haberleriyle dünya basınının manşetlerine taşınıyor. Adada bulunan postanede çalışacak personel ihtiyacı olduğu yönündeki haberler, her dönem çok ilgi çekiyor. Peki bu postanenin çalışanlarını adada ne bekliyor? İşte cevabı...
#Antarktikaİngiltere’nin Antarktika’daki inceleme merkezi 150 metre kalınlığındaki Brunt Buz Rafı’ndan 1.550 kilometrekarelik bir buz dağının koptuğunu duyurdu. Pazartesi yapılan basın açıklamasında buz dağının yaklaşık Londra büyüklüğünde olduğu vurgulandı.
#AntarktikaYeni evli çiftlerin, düğün telaşının ardından dinlenmek ve romantik bir tatil yapmak için çok önem verdiği balayı, neredeyse tüm kültürlerde yaygın. Bir aşk tatili olan balayını tek başına, üstelik de akla hayale gelmedik bir yerde yapacak olan Natalie’nin hikâyesi ise oldukça sıra dışı…
#BalayıTÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda gerçekleştirilen 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'ni tamamlayan bilim heyeti, 46 gün süren seferin ardından bu akşam yurda döndü. İstanbul Havalimanı'nda aileleri tarafından karşılanan bilim heyeti adına bir açıklama yapan Bilimden Sorumlu Sefer Lider Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Hakan Yavaşoğlu, "Bu sene 14 proje yapıldı. Ağırlıklı olarak astronomi üzerine çalışmalarımızı götürdük. Dismal Adası'nda bizim hali hazırda var olan istasyonlarımızın bakım ve güncellemeleri yapıldı. Projelerin örneklerinin tamamıyla alındığını söyleyebilirim. Ülkemiz için faydalı olmasını diliyoruz" diye konuştu.
#AntarktikaDünyanın en yüksek dağlarında KKTC bayrağı dalgalandıran ve ABD’de talihsiz bir kayak kazasında hayatını kaybeden Kıbrıslı Türk Birkan Uzun (28) dün Lefkoşa’da gözyaşları içinde toprağa verildi. KKTC’de bir zirveye Birkan Uzun adı verildi, bayrağa sarılı tabutu milli sporcular taşıdı.
#KKTCAntarktika zirvesine KKTC bayrağı diktikten sonra ABD dönüşü kayak kazasında hayatını kaybeden Kıbrıslı genç Birkan Uzun’un, normal şartlarda yılbaşı tatilini KKTC’de geçireceği, son dakikada uçağını kaçırması nedeniyle Seattle kentinde kaldığı ortaya çıktı.
#KKTCAntarktika’nın en yüksek noktası Vinson Dağı’nın zirvesine KKTC bayrağı diken Kıbrıslı Türk Birkan Uzun (28), ABD’nin Seattle kentinde kayak yaparken çukura düşerek hayatını kaybetti. Uzun’un ölümü KKTC’yi yasa boğarken Cumhurbaşkanı Tatar, “Birkan’ımız kalplerimizde yaşayacak” dedi.
#Birkan UzunDünyanın En Etkili Biliminsanları listesine giren Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu ornitoloji ve çevre çalışmalarıyla biliniyor. Şekercioğlu bir biyofil, yani doğaya tutku derecesinde ilgi duyuyor. Birçok ilke imza atmış ve filmlerde rastladığımız türden bir biliminsanı. Kuşlar, böcekler, yılanlar ve envai çeşit hayvanla muhatap olan Şekercioğlu “Hayvanlardan korkmuyorum, onların davranışı öngörülebilir” diyor.
#Prof. Dr. Çağan ŞekercioğluHem gündelik hem gece stillerinde farklı parçaları süsleyen püsküller ve tüyler bu sezon sıklıkla karşımıza çıkıyor. Bu detaylar kıyafetlerde olduğu kadar çanta, ayakkabı gibi aksesuarlarda da kullanılıyor. Kimi zaman stilimize şıklık, kimi zaman bohem bir hava katıyor.
#ModaBilimsel icatlar her zaman insanlığa fayda sağlamıyor; silahlar, nükleer enerji ve atom bombalarının neden olduğu yıkıcı sonuçlar bunun en açık örnekleri... Amerikalı mühendis ve kimyager Thomas Midgley Jr. ise insanlığa ve çevreye en çok zarar veren bilim insanlarından biri olarak tarih sahnesinde yer aldı. 1924’te basın önündeki gösterisinden 100 yıl sonra bile dünya hâlâ Midgley’in iki icadının kötü etkilerinden kurtulmaya çalışıyor. İşte ‘dünyaya en çok zarar veren bilim insanı’ olarak anılan Thomas Mıdgley’in sıra dışı hikâyesi…
#Thomas MidgleyKöpeğiyle birlikte yürüyerek altı kıta 38 ülke dolaştı. Pek çok zorlukla pek çok ilki bir arada yaşayan Tom Turcich, büyük umutlarla evine döndüğünde hayatının en zor dönemine adım attığından habersizdi. Turcich, o efsane yolculuğun sonrasını ve neden Türkiye'yi yeniden görmek istediğini anlattı.
#SeyahatAntarktika’da yer alan ve ‘Kıyamet Buzulu’ olarak bilinen Thwaites Buzulu, beklenenden çok daha hızlı eriyor. Uzmanlar, son yıllarda giderek daha da artan bu çökmenin dünya genelinde büyük felaketlere yol açacağı konusunda uyarıyor. Peki Thwaites Buzulu tamamen çökerse bizleri neler bekliyor?
#Küresel IsınmaAy tutulması izlenecek yerler ve saati merak konusu oldu. 2024 Eylül Ay tutulması saat kaçta, bu gece mi olacak? Parçalı Ay tutulması heyecanla bekleniyor. Gökyüzündeki bu görsel şöleni takip etmek isteyenler, Süper Kanlı Ay tutulması ile ilgili detayları araştırıyor. 2024 yılı içerisinde ilk Ay tutulması 25 Mart'ta, 20 Mart Bahar Ekinoksu (gündüz-gece eşitliği) sonrasındaki "Solucan Ay" esnasında yarı gölgeli tutulma şeklinde yaşanmıştı. Kıta Amerika, Antarktika, Alaska ve kuzeydoğu Rusya'dan izlenen tutulma Türkiye'den görülememişti. Yılın ikinci Ay tutulması (Parçalı Ay tutulması) için heyecanlı bekleyiş başladı. Parçalı Ay tutulması bu gece mi olacak, 18 Eylül Parçalı Ay tutulması ne zaman, saat kaçta gerçekleşecek astroloji ve doğa tutkunları tarafından araştırılıyor. Süper Kanlı Ay, Ay'ın Dünya'ya en yakın mesafelerde bulunduğu dönemlerde oluşuyor. Sonbahar Ekinoksu'na en yakın dönemde medyana gelecek ikinci süper Ay, "Hasat Dolunayı" (Harvest Moon) adını taşıyor. Parçalı Ay tutulması olarak da bilinen Kanlı Ay tutulması etkileri özellikle insanlar ve burçlar üzerinde kendini gösteriyor. Ay'ın Dünya'nın gölgesine girmesiyle gerçekleşen ve "Kanlı Ay Tutulması" Asya, Avrupa Afrika’da tamamı izlenecek. 18 Eylül Ay tutulması Kıta Amerika, Antarktika, Afrika, Avrupa, Batı Asya ve güneybatı Rusya'dan izlenebilecek. Peki Ay Tutulması ne zaman, saat kaçta? Parçalı Ay Tutulması Türkiye'den görülecek mi, nereden izlenecek? İşte Ay tutulması Eylül 2024 saati ve izleme noktaları...
#Ay Tutulması 2024Şebnem Coşkun 16 yıldır fotomuhabirliği yapıyor, aynı zamanda bir doğa âşığı. Çevre kirliliği canını yakan bir konu. Dalış sporcusu Şahika Ercümen’le sualtına dalıyor, denizlerin kirliliğine dikkat çekiyor. Kamerası elinde, kuzey kutbu senin, güney kutbu benim dolaşıyor, yaşamı fotoğraflıyor. Ödüllü fotoğrafçıyla buluştuk ve tutkusunu konuştuk.
#Şebnem CoşkunParçalı Ay tutulması tarihi 2024 doğa tutkunları ve astroloji takipçileri başta olmak üzere tüm dünyada merakla bekleniyor. Geçen sene 'Kanlı Ay tutulması' yaşanırken, 2024 yılının önemli doğa olaylarından olan ilk Ay tutulması 25 Mart'ta gerçekleşmişti. Yılın ikinci Ay tutulması için ise geri sayım başladı. 2024 yılı tutulmalar takvimine göre Ay tutulması parçalı tutulma şeklinde gerçekleşecek. Bu tutulma Amerika, Antarktika, Afrika, Avrupa, Batı Asya ve güneybatı Rusya'dan seyredilebilecek. Peki, Ay tutulması ne zaman, hangi tarihte gerçekleşecek? 2024 Parçalı Ay tutulması Türkiye'den izlenecek mi, nerelerden görülecek? İşte, Ay tutulması tarihi ve ayrıntılı bilgiler.
#Parçalı Ay Tutulması TarihiDiplomasi bir dış politika aracıdır, uluslararası sistemdeki aktörler arasında, uzlaşı temelli ve barışçıl bir bakış açısına sahip yöntemler ve görüşmeler yolu ile yürütülür. Kavram olarak ilk kez 1796’da İngiltere’de kullanıldığı bildiriliyor. 21’nci yüzyıl klasik diplomatik kanallara yeni ilaveler getiriyor…
#Konuk YazarGezegenimizin en soğuk ve en ıssız kıtası Antarktika, yaşamak sadece birkaç bin kişiye nasip olan benzersiz bir tecrübe. Peki burada yaşamak nasıl bir şey? O şanslı azınlığın arasına katılabilmek için hangi özelliklere sahip olmak gerekiyor?
#AntarktikaSaatte 800 kilometre hızla giden bir uçakta internete nasıl bağlanabiliyorsunuz? O kadar yüksekte yiyecekler ve içecekler nasıl ısıtılıp hazırlanıyor? En önemlisi de 40.000 fit yükseklikte tuvaletler nasıl çalışıyor? Uzmanlar teker teker anlattı...
#Uçak TuvaletleriJohnny Ward, 40 yıllık yaşamına birçok ilki sığdırmayı başardı. Çok zor geçen çocukluğunun ardından hedeflerinin peşinde tüm dünyayı dolaşan Ward, bugün kendisini "kararlılık göstermiş normal bir adam" olarak tanımlıyor. İşte film gibi bir hayat hikâyesi...
#Seyahat8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nünde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı azimleriyle başarı hikâyeleri yazan 12 kadına ‘onur ödülü’ verecek. Kadınlar ödüllerini bugün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın elinden alacak. İşte gurur tablomuz olan o kadınlar...
#Aile Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı‘Eşkıya’ ve ‘Gönül Yarası’ gibi hafızalardan silinmeyen filmlerin yapımcısı. ‘Her Şey Çok Güzel Olacak’ın da yönetmeni. Fakat hayatının bu döneminde Ömer Vargı’nın en büyük tutkusu seyahat etmek. Yılın ilk günlerinde abisi, işinsanı Murat Vargı ve oğlu Arcan’la birlikte Antarktika yolcusuydu. Vargı’yla sonsuz beyazlıkta yaptığı bu seyahati konuştuk: “Bir kere insan yok. Müthiş bir sorunsuzlukla karşılaşıyorsunuz. Hayvanlar sizi görünce kaçmıyorlar.”
#Ömer VargıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Bugün gururla ifade ediyorum ki kız çocuklarımız 'büyüyünce ne olacaksın' sorusuna 'mucit, astronot, uçak tasarımcısı, yazılım mühendisi' cevaplarını verdiği bir Türkiye var" dedi. geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Yazar Alev Alatlı’ın gençlere paha biçilmez bir fikir ve düşünce mirası bıraktığını belirten Emine Erdoğan, Türk bilim kadınları dünyaya ilham oluyor” ifadelerini kullandı.
#Emine Erdoğan