Sahte ilanla dolandırıcılığı engellemek için alınan önlemler yarıda kaldı. İlan girişinde ‘kimlik doğrulama zorunluluğu’ kasım ayında devreye girse de, emlakçıların yetki belgesini ve ilgili mülkü pazarlamak için aldığı yetkilendirme belgesini doğrulatacağı ikinci aşamaya henüz geçilmedi. Sitelerde hâlâ kaçak emlakçı ve sahte ilanlar olduğunu belirten sektör temsilcileri, tüketicinin korunması için ikinci adımın atılması gerektiğini söyledi.
#Sahte İlanSahte ilanlarla dolandırıcılığın önüne geçmek için yapılan düzenleme sözde emlakçıları durduramadı. Emlak ilan sitelerine düşük fiyatlarla hayali evler ekleyenler, tüketicileri ağına düşürmeye devam ediyor. Kimi kaparo dolandırıcılığı yapıyor, kimi de satış ofisine çağırıp başka ev pazarlamaya çalışıyor. İlan girişlerinde kimlik doğrulamanın yetmediğini, yetki belgesi de istenmesi gerektiğini belirten sektör temsilcileri, bir diğer riskin sosyal medyadaki ilanlar olduğuna dikkat çekiyor.
#Sahte İlanİlan sitelerinde kimlik doğrulama zorunluluğu dün başladı. Yeni dönemin ilk saatlerinde yoğunluktan dolayı aksaklıklar yaşandı. Biz de sabah saatlerinde ilan sitelerine sahte gayrimenkul ve ikinci el araç ilanı vermeye çalıştık hatta başardık. Ancak, ilerleyen saatlerde e-Devlet’ten kimlik doğrulamamız istendi. İlk izlenimimiz; e-Devlet doğrulamasındaki sistemsel aksaklıkların giderilmesi ve mevcut yanıltıcı ilanların kaldırılmasının ardından, uygulamanın her iki sektörde de fiyat istikrarına pozitif katkı sağlayacağı yönünde.
#Gayrimenkul PiyasasıAnkara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası Başkanı Ahmet Rıfat, başkentte öğrencilerin kiralayabileceği evlerin yüzde 100’ünün dolduğunu söyledi ve “Yurtsuz ve evsiz kalan öğrenci çocuklarımıza destek olmak amacıyla hepimiz imkânlarımız çerçevesinde evimizi açalım” önerisinde bulundu.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUAnkara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası Başkanı Ahmet Rıfat Yetkin, koronavirüs tedbirleri kapsamında alınan önlemlerin tamamen halk sağlığıyla ilgili olduğunu ve desteklediklerini, ancak alınan bu önlemler kapsamında mağdur olan emlak danışmanı meslektaşlarının mesleki haklarını koruma ve koronavirüs önlemlerinden kaynaklanan mağduriyetlerinin hafifletilmesi gayreti içerisinde olduklarını kaydetti.
#SgkKonut kredisi maliyetlerinin düşmesi ve değere göre KDV düzenlemesi geçen yılın son çeyreğindeki konut satışlarına olumlu yansıdı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, geçen yılın son çeyreğinde Türkiye'de 125 bin 815 konut el değiştirirken, konut satışları bir önceki çeyreğe göre yüzde 21,5, 2011 yılının aynı dönemine göre de yüzde 5,8 arttı.
Artan fiyatlar ve yüksek faiz oranlarının etkisiyle konut piyasası durgunluğa girince çözüm ‘takasta’ bulundu. Emlak ilan sitelerine yüzlerce takasa uygun ilanı eklendi. Ev sahipleri, araç, arsa ya da başka bir konutla takas yaparak satışı hedefliyor.
#AraçKonut satışında yaşanan durgunluk pazarlık payını artırdı. Satılık evler ilanda uzun süre bekleyince mal sahipleri ‘Tekliflere açığım’ demeye başladı. “Alıcı azalınca ev sahibinin tavrı değişti” diyen sektör temsilcileri, “Yüzde 10-15 düşük fiyatlar değerlendirilmeye başlandı. Hatta senedi, takası kabul edenler de var” şeklinde konuştu.
#İstanbul Gayrimenkul DeğerlemeKoronavirüs sebebiyle eğitime verilen arada memleketlerine dönen öğrenciler ile ailelerinin merak konusu haline gelen ‘özel yurt ücretleri ile kapısına kilit vurulan evlerin kiraları’ hakkında TÜYİSEN Genel Sekreteri Ömer Kurtaran ve ATEM Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Rıfat Yetkin değerlendirmelerde bulundu.
#Sedat CENİKLİAnkara Tüm Emlakçılar Odası’nın Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun onuruna verdiği vefa yemeğinde duygulu anlar yaşandı. Yemeğin açılış konuşmasını yapan Oda Başkanı Ali Taylan, emlakçılıkla ilgili hemen her önemli çalışmanın altında Bakan Coşkun’un imzası veya desteği olduğunu belirterek teşekkür etti. Coşkun da emlakçıllık mecburi standardının mesleğin kurumsallaşmasında önemli rolü olduğunu, yeni bakanın bu konuda daha da güzel adımlar atmasını umduğunu söyledi.