Ankara barajlarındaki doluluk oranı 2023 yılı temmuz ayı itibarıyla yüzde 45,50 olarak ölçüldü. Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdür Yardımcısı Oktay Başkaya, "Şu an itibarıyla barajlarımızda 11 aylık su kaldı. Bunu tasarruflu bir şekilde kullanarak önümüzdeki yıllara aktarım yapmamız gerekmektedir" dedi.
#AnkaraSon zamanlardaki yağışların ardından barajlardaki doluluk oranında artış meydana geldi. 115 adet içme suyu barajında aktif doluluk oranı yüzde 49’a yükseldi. Doluluk oranında geçtiğimiz yıla göre yüzde 2.5 oranında artış oldu.
#Baraj Doluluk OranlarıBaşkentin su durumunu değerlendiren Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız, “Önümüzdeki iki ay yağış ihtimali olsa ve bu yağışlar normal seviyede gerçekleşse bile kış yağışlarındaki eksikliği tamamlamaya yetmeyecektir. Ayrıca yağış rejiminde yaşanan düzensizlikler bu yaz Ankara’da su yönetimini ve su kullanıcılarını zorlayabilir” uyarısında bulundu
#Su KullanımıTürkiye’de son aylardaki yağışların azlığı ve barajlarda su doluluk oranların düşmesi, kuraklık riskini yeniden ülke gündemine taşıdı. Yağışların önümüzdeki aylarda da mevsim normallerinin dışında seyretme ihtimali kaygı yaratıyor. Peki bu yıl neden kuraklığı şiddetli yaşıyoruz? Barajlarda kaç ay yetecek su bulunuyor? Önümüzdeki günlerde kar yağışı bekleniyor mu? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#Kuraklıkİstanbul'un barajlarında doluluk oranı yüzde 35'in altına inerek alarm vermeye başladı. İSKİ verilerine göre İstanbul'un barajlarındaki doluluk oranı yüzde 34.99 olarak ölçülürken, bu oran son bir yılın en düşük oranı olarak kayıtlara geçti. Eskiden suyla dolu olan Alibeyköy Barajı'nın büyük bölümü tamamen kurudu. Papuçdere Barajı'nda ise doluluk oranı yüzde 3 olarak ölçüldü. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "İstanbul'da herhangi bir yağış olmasa dahi 4 aylık suyu var" dedi.
#İstanbulSalgın hastalıklar ve birbiri ardına gelen doğal afetler nedeniyle oldukça zor bir yıl geçirdik. Dünyanın pek çok noktasında yaşanan kuraklıklar, aşırı yağışlar ve şiddetli fırtınalar nedeniyle binlerce insan hayatını kaybetti. Giderek büyüyen iklim kriziyle birlikte, değişen hava olayları her geçen gün daha tehlikeli bir dünyaya uyanmamıza neden oluyor. 2021'i geride bırakırken, neleri geride bıraktığımızı hatırlamakta fayda var. İşte 2021'in başından sonuna kadar yaşanan çevre olayları…
#İklim Degisikliğiİstanbul barajlarındaki doluluk oranı son günlerdeki yağmurlarla istikrarlı bir şekilde artmaya devam ederken, bu sefer Ankara'daki barajlar alarm vermeye başladı. Şehrin 120 günlük suyu kaldı. Peki ne yapmak lazım? Ankaralılar endişelenmeli mi, alternatif planlar neler, önümüzdeki süreçte yağışlar bekleniyor mu? Konunun uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı...
#Ankara Barajları Su SeviyesiYaz aylarında yaşanan kuraklık ve son aylarda da yağışların az olması, barajlara gelen su miktarını azalttı. Başkent’in barajlarına geçen yıl 1 Aralık’ta 303 bin 500 metreküp su gelirken, bu yılın aynı tarihinde barajlara gelen su miktarı 187 bin metreküp oldu. Barajların doluluk oranı ise yüzde 22.50.
#Murat YILMAZTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Geçen yıl 11 Haziran itibarıyla ülkede bulunan bütün barajların doluluk oranı yüzde 52,3 iken, bu yıl 11 Haziran'da bu oran yüzde 76,1'e ulaştı. Bu yıl ülkemizde içme suyu problemi yaşanmayacak" açıklamasında bulundu.
#Tarım Ve Orman Bakanı Bekir PakdemirliTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Barajların doluluk oranı geçen seneye göre yaklaşık yüzde 50 arttı. Türkiye'nin yağışlar ve suyla ilgili hiçbir sıkıntısı yoktur. Yazın susuz kalmayacağız" açıklamasında bulundu.
#Tarım Ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirliİstanbul'daki barajlarda doluluk yüzde 19,09, Ankara'da yüzde 34 ölçüldü. İstanbul'daki doluluk oranı son 10 yılın 30 Temmuz tarihlerinin en düşük doluluk oranı olarak gözlendi. 24 Temmuz Perşembe günü de İstanbul barajlarındaki doluluk oranı yüzde 19.87 seviyesine inmişti. Bu rakam da 24 Temmuz tarihleri arasında son 10 yılın en dip seviyesi olarak kayıtlara geçmişti.
İstanbul'u son günlerde etkisi altına alan yağmurun barajlara hiç bir faydası olmadı. Hatta aksine, barajlardaki doluluk günden güne azalıyor. Uzmanlara göre bu düşüşün en önemli sebebi ise yağışların çok hızlı olması, bölgesel olması ve yüzeyde kalmaması.
#YağmurTürkiye’nin gündemi haftalardır her gün, hatta bazen gün içinde tekrar tekrar değişiyor. Operasyonlar, görevden almalar, atamalar, mahkeme kararları, siyaset dünyasından gelen çarpıcı açıklamalar... Bu gündem fırtınası arasında gerilerde kalmış ürkütücü bir gündem maddesi var ki, 7’den 70’e herkesi çok yakından ilgilendiriyor: SUSUZLUK… Tarım Bakanı’nın sözüyle, “Türkiye şiddetli bir meteorolojik kuraklık yaşıyor…” Kar, yağmur yağmıyor. Barajlardaki su seviyesi her gün dibe doğru iniyor. Konunun, aslında tüm gündem maddelerini bir kenara atıp birinci sıraya çıkaracak gelişme olduğunun en net açıklaması da İSU Genel Müdürü’nden geliyor: Türkiye’nin nüfusu en yoğun olan kentlerinden biri olan Kocaeli’ne su sağlayan Yuvacık Barajı’da 15 günlük su kaldı!