İngiltere’de 16 Mart 2018’de yapılan düzenleme ile Ankara Anlaşması çerçevesinde 12 bin 500 Türk’e verilmesi gereken süresiz oturma hakkı kaldırıldı. Karara karşı mücadele için kurulan Ankara Anlaşmalı Türk İş İnsanları Birliği (AOTB), İngiltere İçişleri Bakanlığı’na karşı açacakları dava masraflarının karşılanması amacıyla bir yardım gecesi düzenledi.
#İngiltereBirleşik Krallık, 31 Ocak 2020’de Avrupa Birliği’ne 47 yıllık üyeliğini resmen sona erdirdi ve 11 aylık bir geçiş sürecinin ardından yoluna artık tek başına devam edecek. Bu durum Ankara Anlaşması’ndan yararlanarak İngiltere’ye giden ya da gitmeyi düşünen Türkleri nasıl etkiliyor ve etkileyecek?
#Brexitİngiltere’de aralarında Londra Büyükşehir Belediye Başkanı Sadiq Khan, Liberal Demokrat Parti lideri Sör Vince Cable ile eski Yeşil Parti lideri Caroline Lucas’ın da aralarında bulunduğu altı partiden 20’den fazla siyasi, binlerce Türkiye vatandaşının mağdur olduğunu belirterek İngiltere İçişleri Bakanlığı’na “Ankara Anlaşması koşullarında yapılan geriye dönük değişikliklerin durdurulması” çağrısı yaptı.
#Sadiq KhanTürk vatandaşlarına çalışma izni ve süresiz oturum hakkı tanıyan Ankara Anlaşması’yla ilgili zorlaştırıcı düzenlemesi nedeniyle İngiltere İçişleri Bakanlığı’na karşı açılan davanın duruşması yapıldı. Ankara Anlaşması’ndan yararlanarak İngiltere’ye gelen Türkler tarafından oluşturulan ‘Türk İş İnsanları Birliği’nin açtığı davanın duruşması Londra’da Yüksek Mahkemede görüldü.
#Ankara Anlaşmasıİngiltere’de Ankara Anlaşması kapsamında iş kuran Türk girişimcilerin, kalıcı oturum koşullarını geriye dönük olarak zorlaştıran İngiltere İçişleri Bakanlığı’na karşı açtığı dava 7 Mart‘ta Londra’daki Yüksek Mahkeme’de başlıyor.
#İngiltereBirleşik Krallık hükümetinin, Türkiye ile AB arasında 1963 yılında imzalanan Ankara Anlaşması kapsamında bu ülkede iş kuran Türk girişimcilerin kalıcı ikamet almasına yönelik kuralları değiştirmesi yargıya taşınıyor. Süresiz ikamete başvurmak için gerekli şartların geriye dönük bir şekilde değiştirilmesine itiraz eden Türkiye kökenli girişimciler, bu uygulamanın kanunsuz olduğu gerekçesiyle Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığı’na (Home Office) yarın dava açıyor.
#Birleşik Krallık