Bilinç akışı, sıklıkla merak edilen konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı bakımından da önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan bilinç akışı nedir öğrenebilir ve nasıl kullanıldığı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Bilinç Akışı nedir? Tekniği nasıl kullanılır? Edebiyatta Bilinç Akışı kullanan yazarlar hakkında detayları derledik.
#SözlükKişilik bozukluğu filmlerinde, paranoyak, şizofren ve obsesif kişilerin yaşadıkları anlatılır. Psikolojik gerilim ve psikolojik dram türündeki filmlerde olaylar kadar karakterlerin iç dünyası da önemlidir. İnsan psikolojisinin derinliklerine inen bu yapımlarda antisosyal ve sınırda kişilik bozukluğu olan karakterlere de yer verilir. En çok izlenen kişilik bozukluğu filmlerini derledik.
Öykü ve roman yazımında kullanılan pek çok farklı yazım tekniği bulunmaktadır. Bu teknikler pek çok özellik bakımından farklılık göstermektedir. Bunlardan birisi de bilinç akışı tekniğidir. Türk ve Dünya Edebiyatında bu tekniğe göre yazılmış birçok roman ile karşılaşmak mümkündür. Peki, bilinç akışı tekniği nedir ve özellikleri nelerdir? Bilinç akışı tekniği kullanan yazarlar ve romanları sizlere detaylıca derledik.
#EğitimTürk Edebiyatında, 1860 - 1895 yılları Tanzimat Dönemi olarak adlandırılır. II. Meşrutiyetin ilan edilmesiyle başlayan Milli Edebiyat Dönemi, 1923 yılına kadar sürmüş, daha sonra 1960 yılına kadar devam edecek olan Cumhuriyet Dönemi başlamıştır. 1960 sonra hikaye özelliklerini örneklerle birlikte detaylı bir şekilde derledik.
#EğitimDünyada ve ülkemizde farklı dönemlerde farklı edebi akımlar yaşanmaktadır. Her bir akımın kendine özgü bir yapısı bulunmaktadır. Bu akımların temsilcileri ise eserleriyle ön palan çıkmaktadır. Modernizm akımı dünyada farklı yankılar yaratmış ve etki bırakmış bir akımdır. Bu akım ile ilgili pek çok bilgi bulunmaktadır. Bu akımın yazarlarının eserlerini inceleyerek te fikir sahibi olmak imkanı vardır. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
#Eğitim13 Eylülde doğanlar başak burcudur. Oğlak ve Boğa ile birlikte hava grubunda yer alan başak burcunun yönetici gezegeni Merkür, uğurlu taşları ise akik ve zümrüttür. Masumiyetin ve doğanın sembolü olan Başak’ın anlaşamadığı burçlar, İkizler, Yengeç ve Balıktır. Yay ve Boğa ise başakların en iyi anlaştığı burçlar arasında yer alıyor. 13 Eylülde doğan Türk ile yabancı ünlüler kimlerdir? 13 Eylülde doğanların yükseleni ve özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#13 Eylül Hangi Burç Ve Burcu Ne?Doğumunun 100. yılında saygıyla andığımız Yusuf Atılgan, çok az eser vermişti; iki roman, bir hikâye kitabı. Uzun süre çiftçilikle uğraştı, hayattayken görünürlüğü, tanınırlığı azdı. Ne var ki 80’lerden sonra sinemaya uyarlanan ‘Anayurt Oteli’nin de etkisiyle yeniden keşfedildi. Bugün edebiyatımızın en önemli isimlerinden biri olarak kabul edilen Atılgan, bütün anlatılarında yalnız ve yabancılaşmış insan temasını çeşitli veçheleriyle incelemişti. Aylaklığı bir değer olarak savunan C’nin susuşu bir boyun eğiş değil; tıpkı ‘Anayurt Oteli’ndeki Zebercet gibi, susarak direnmektir.
#Yusuf AtılganYerli Romanlar yazarlarımızın ülkemiz insanları ve problemlerini ince eleyip sık dokuyarak anlattıkları yapıtlardır. Bu da bizlerin yerli romanlara da ilgi duymasını sağlamaktadır. Bu yapıtların en meşhurlarından bir tanesi de Anayurt Oteli kitabıdır. Peki Anayurt Oteli kitabını kim yazmıştır? Anayurt Oteli kitabı özeti, konusu ve karakterleri kimlerdir? İşte, tüm detaylar.
#Anayurt Oteli Kitabını Kim Yazmıştır?Sanatın önde gelen akımları arasında yer alan modernizm eserlere yansıtmaktadır. Günümüzde pek çok sanatçı Modernizme vurgu yapmaktadır. Modernizm nedir? Bu akımın tarihi, kurucusu ve tüm detaylarını ayrıntılarıyla derledik.
#Modernizm Nedir?Türk Edebiyatı’nın başarılı isimlerinden Yusuf Atılgan ölüm yıl dönümünde unutulmadı. Aylak Adam ve Anayurt Oteli romanları günümüzde hala en çok okunanlar arasında yer alan Yusuf Atılgan ölüm yıl dönümünde kendi sözleriyle anılıyor. Yusuf Atılgan’ın bunalım edebiyatı olarak bilinen türün en başarılı örneklerinden olan Anayurt Oteli, 80’li yıllarda bir filme uyarlanmıştı. İşte Yusuf Atılgan’ın hayatı ve sözleri…
#Yusuf AtılganYeni kitabı ‘Yaşadınız Öldünüz, Bir Anlamı Olmalı Bunun’da okuru Ahmet Hamdi Tanpınar’ın dünyasıyla buluşturan yazar Selim İleri “Onu benim için özel, benzersiz yapan Doğu ve Batı kültürleri arasındaki sarsıntılı sıkışmışlığı. 1930’lardan başlayarak birçok meselemizi saptamış. Bugüne birçok göndermesi var” diyor.
#GazetehaberleriNicedir merak ettiğiniz eserleri okumak, kitaplığınızda hep gözünüze çarpan ama bir türlü okumaya vakit bulamadığınız kitapları elinize almak, yeni yazarlar keşfetmek, yarım kalan klasikleri bitirmek için bundan daha iyi bir zaman olabilir mi? Jürimize danıştık, evde geçirdiğimiz zamanı daha anlamlı kılacak önerilerini sorduk. İster zamana direnen bir kitabın kapağını aralayın, ister çağdaş edebiyatın parlayan yıldızlarının izini sürün...
#KitapKoronavirüs salgınına tedbir için adeta tüm Türkiye eve kapandı. Evde vakit geçirmenin en keyifli yanı da hiç kuşkusuz film izlemek. Sanatçı, gazeteci ve yazarlardan oluşan 10 ünlü isim, karantina döneminde izleyebileceğimiz filmleri sıraladı. İşte yaptıkları öneriler:
#GazetehaberiReşat Nuri Güntekin’in Tekirdağ’da ‘Çalıkuşu’ romanını kaleme aldığı evi yandığı günden beri, edebiyatımıza yön veren diğer yazarlarımızın yaşadıkları evleri konuşuyoruz. Soru şu: Onları yeterince koruyor muyuz? Hürriyet olarak buradan yerel yönetimlere çağrımızdır: Gelin bu evleri birlikte koruyalım.
#Reşat Nuri GüntekinKayısı rengi güneş ışığı, rengârenk kıyafetler, havada süzülen su baloncuklarıyla İstiklal Caddesi cıvıl cıvıl. Ekvadorlu müzisyenler, aşk tazeleyen İspanyol-Rus çift, İranlı, Arap, Türk, neşeyle gülümseyen insanlar... Beyoğlu’nu en son ne zaman böyle gördüğümü hatırlamıyorum. Belki 10 yıl olmuştur. Ahmet Ümit son kitabında şehrin yeni yüzüne bakmış, buradan üç hikâye anlatmış. Yazarla ‘Aşkımız Eski Bir Roman’ çıkmadan hemen önce buluştuk. Değişen İstanbul’u ve gelecek umutlarını konuştuk.
#SuriyelilerKurtlar Vadisi Pusu, Kırık Kanatlar, Aşka Sürgün gibi pek çok dizinin de kadrosunda yer alan Cengiz Sezici, 1971 yılında tiyatro ile oyunculuğa ilk adımı atmıştı. Cengiz Sezici, 1998-2000 arası Show Tv ekranlarında yayınlanan yerli dizi Ayşecik'teki Çatal Niyazi karakteriyle ismini geniş bir kitleye duyurdu. Peki, Cengiz Sezici kimdir? Cengiz Sezici hangi dizilerde oynadı? İşte, Cengiz Sezici ile ilgili bilgiler.
#Cengiz Sezici