Üniversitelerde geliştirilen projelerle tarım ürünlerinde verimliliğin artırılması, su tasarrufunun sağlanması ve sürdürülebilir tarımın geliştirilmesi amaçlanıyor. Yükseköğretim Kurulu’ndan (YÖK) yapılan açıklamaya göre; üniversitelerde yapay zeka kullanımıyla tarımsal üretimde kimyasal gübre kullanımı azalıyor, çevre dostu tarım uygulamaları yaygınlaşıyor.
#YÖKİzmir’de Bayraklı sahilinde başlayan ve kentte ağır bir kokuya neden olan balık ölümleri günlerdir şehrin farklı noktalarında da devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin ölü balıkları gece - gündüz karadan ve denizden toplamasına rağmen denizdeki ölü balık miktarında azalma yaşanmazken, su ve balıklardan numune alan İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, elde edilen analiz sonuçlarını açıkladı.
#İzmirBursa Ovası'nı tek başına besleyen ve yıllardır kirliliğine çözüm bulunamayan Nilüfer Çayı'ndaki toplu balık ölümleri endişe yarattı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından inceleme için sudan ve balıklardan numune alındı. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, "Sazanlar, yayınlar, kefaller, çayda ne kadar küçük, büyük balık varsa hepsi ölüyor. Hepsinin topluca ölmesi zehirlenmeden başka bir şeyden, sebepten değildir. Her yıl aynı bölgede balık ölümü oluyorsa, bunun nedeni zehirlenmedir. Acilen yetkililerimizin o bölgedeki çay boyunca ölçümler yapması gerekiyor. Nedeninin bulunup, cezalandırılması gerekiyor" dedi.
#BursaBursa Ovası'nı tek başına besleyen ve yıllardır kirliliğine çözüm bulunamayan Nilüfer Çayı'ndaki toplu balık ölümleri endişe yarattı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından inceleme için sudan ve balıklardan numune alındı. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, "Sazanlar, yayınlar, kefaller, çayda ne kadar küçük, büyük balık varsa hepsi ölüyor. Hepsinin topluca ölmesi zehirlenmeden başka bir şeyden, sebepten değildir. Her yıl aynı bölgede balık ölümü oluyorsa, bunun nedeni zehirlenmedir. Acilen yetkililerimizin o bölgedeki çay boyunca ölçümler yapması gerekiyor. Nedeninin bulunup, cezalandırılması gerekiyor" dedi
#BursaÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın, Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeninde meydana gelen toprak kaymasının ardından başlattığı çalışmaları hummalı bir şekilde devam ediyor. Maden kazasının hemen sonrasında Bakan Yardımcısı Fatma Varank'ın ve genel müdürlerin koordinesindeki 8 teknik ekip, sahada ilk andan itibaren başlattığı çalışmalarını büyük bir titizlik içerisinde sürdürüyor. Ekiplerin her gün 9 ayrı noktadan aldığı numuneler 3 ayrı laboratuvarda analize gönderiliyor. Yapılan analizlerde bugüne kadar herhangi bir olumsuzluğa rastlanılmadı.
#ErzincanJaponya’daki A350 kazasından sonra çıkan yangın güçlükle söndürüldü ve uçaklarda yoğun kullanılmaya başlayan kompozit malzemenin güvenilirliği tartışmaya başlandı. Tamam, bütün yolcular kurtarılmıştı ama yangın sonrası uçaktan kalanlar neredeyse süpürge ile toplanacak kadar da azdı. Güçlü kompozit malzeme nasıl oluyor da kömür tozu haline geliyordu? Kompozit uçaklar ne kadar güvenli? Bu soru, cevabını uzun süre arayacak.
#JaponyaMASAK nedir, ne iş yapar sorusu gündemde yer alan haberlerle merak konusu oldu. MASAK 1996 yılında yürürlüğe giren 4208 sayılı kanun ile birlikte kurulmuş ve çalışmalarına ise 17 Şubat 1997 tarihinde başlamıştır. Haksız fiyat artışı ve stokçuluk yapan firmalar hakkında yürüttüğü çalışmalar ile tanınan MASAK’ın görevleri, tarihçesi ve açılımı merak ediliyor. MASAK doğrudan Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Sosyal medyada gündem olan gelişmelerin ardından MASAK’ın tanımı, görevleri merak edilmeye başlandı. Peki MASAK nedir, ne anlama geliyor? MASAK açılımı nedir? İşte, MASAK hakkında bilgiler
#MasakMASAK nedir, ne iş yapar sorusu gündemde yer alan haberlerle merak konusu oldu. MASAK 1996 yılında yürürlüğe giren 4208 sayılı kanun ile birlikte kurulmuş ve çalışmalarına ise 17 Şubat 1997 tarihinde başlamıştır. Haksız fiyat artışı ve stokçuluk yapan firmalar hakkında yürüttüğü çalışmalar ile tanınan MASAK’ın görevleri, tarihçesi ve açılımı merak ediliyor. MASAK doğrudan Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Sosyal medyada gündem olan gelişmelerin ardından MASAK’ın tanımı, görevleri merak edilmeye başlandı. Peki MASAK nedir, ne anlama geliyor? MASAK açılımı nedir? İşte, MASAK hakkında bilgiler
#MASAK NedirKız çocuk isim araştırmalarında Keziban adı da bulunmaktadır. Keziban adının anlam ve manası bu bakımdan merak edilmektedir. Peki, Keziban ne anlama gelmektedir? Keziban adının anlamları nelerdir? Keziban isminin öne çeken özellikleri arasında hangi analizler yapılmaktadır. İşte, Keziban isminin anlam ve özellikleri hakkında merak edilen tüm detaylar.
#Keziban İsmiOkullar pazartesi günü açılıyor. Çocuklarımız için gün boyu tok tutan, sağlıklı, enerji veren gıdalarla dolu bir beslenme çantası hazırlamak önceliğimiz. Yazarımız, diyetisyen Berrin Yiğit beyni doğru gıdalarla beslediğimizde gücünü katbekat arttırabileceğimizi söylüyor. Bunun için işe yumurta, peynir, bol yeşillik, avokado, zeytin, ceviz ve tam tahıllı ekmekten başlamak gerekiyor. Çiğ kuruyemişler, kırmızı-mor meyveler ve bitter çikolata da konsantrasyonu arttıran besinler arasında…
#Beslenme ÇantasıÖnceki gün açıklanan Orta Vadeli Program’da istihdamı artıracak adımlar da paylaşıldı. Bunlar içinde en dikkat çekeni mesleki eğitim oldu. Uzun süredir birçok işkolunda yaşanan ara elaman sorununun mesleki eğitimle çözümü planlanıyor. İşte nitelikli ara eleman ihtiyacının sağlanmasına yönelik yol haritası...
#Orta Vadeli ProgramSağlık bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün Yüzme Suyu Takip Sistemi'nde yayınlanan verilere göre Türkiye'deki 1501 plajdan, insan sağlığı açısından sakıncalı sayılabilecek koli basili ve enterokok cinsi bakterilerle ilgili ölçümler yapıldı. Alınan numune ölçümlerinin sonuçlarına göre, Antalya'daki 304 plajın tamamı 'mükemmel' düzeyde çıktı. İntestinal enterokok sınır değerleri ise 0-100 arası 'mükemmel', 100-370 arası 'iyi ve yeterli', 370 ve üzeri 'kötü - plaj yüzme amaçlı kullanılamaz' diye kabul ediliyor.
#ANTALYAAydın'ın Germencik ilçesinde jeotermal santrallerine yakın artezyen kuyulardan alınan suların incelemesinde; çok yüksek oranda bor, demir, alüminyum, çinko ve selenyum, gibi ağır metallere rastlandığı belirtildi. Germencik Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Halil Çetinkaya, "Sudaki kirlilik değerleri binlerin üzerinde çıktı. Uzmanların bize aktardığına göre su değil; zehir akıyor. Bölgemizde haddinden fazla ve kapasitesinin üzerinde yapılan jeotermal sondajlarının bir an önce durdurulması gerekiyor" dedi. İl Tarım ve Orman Ahmet Ökten ise bölgedeki yer altı sularında bor oranının yüksek olduğunu, pamuğa zarar vermediğini, ancak incir ve zeytin ağaçlarında zarara yol açabildiğini söyledi.
#AydınTürkiye'de en son 1975'lerde görülen, neslinin tükendiği düşünülürken 8 Ağustos 2019'da görüntülenen Anadolu parsının, 2020 yılında fotokapan önüne yaptığı idrar örneğinden laboratuvarda alınan DNA verileri, Dünya Gen Bankası'na 'Anadolu Parsı' olarak kayda girdi.
#Anadolu Parsıİzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Kahramanmaraş merkezli depremler öncesi bölgede sadece Amanos ve Pazarcık faylarında çalışmalar yapıldığını belirterek, "6 Şubat depremlerine kadar, bilim insanları sadece 2 fayla ilgili bilgilere sahipti. Çok kısa zaman aralığında 2 fay yerine 8 fay kırıldı. 6 fay üzerinde paleosismoloji çalışması yapabilseydik, bu depremleri önceden tahmin edebilirdik ve bu denli büyük bir afete daha hazırlıklı olabilirdik" dedi.
#DepremKahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta yaşanan depremlerin ardından bölgede salgın hastalık tehlikesi de gündeme gelirken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Şu an salgın anlamında herhangi bir durum söz konusu değil. Ama bu olmayacağı anlamına gelmez” dedi. Deprem bölgelerindeki şebeke suyu hakkında da konuşan Bakan Koca, “Özellikle yıkımın en yoğun olduğu Antakya ve Defne gibi yerlere kısmen, diğer bölgelere de yaygın şebeke suyu veriliyor. Bir sorun şuan yok” ifadelerini kullandı.
#Sağlık BakanlığıTürkiye'nin 5’inci Marmara Bölgesi’nin en büyük gölü olan İznik Gölü, alg patlamasıyla yeşile döndü. 'Siyanobakteri' adı da verilen alg patlamasının göl yüzeyini ve sahil şeridini kaplaması nedeniyle göle girmek geçici süre ile yasaklandı. Göl kıyısının köpükle kaplandığı anlar, çevredekiler tarafından cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.
#BursaTürkiye'nin 5’inci Marmara Bölgesi’nin en büyük gölü olan İznik Gölü, alg patlamasıyla yeşile döndü. 'Siyanobakteri' adı da verilen alg patlamasının göl yüzeyini ve sahil şeridini kaplaması nedeniyle göle girmek geçici süre ile yasaklandı. Göl kıyısının köpükle kaplandığı anlar, çevredekiler tarafından cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.
#BursaManisa'nın Salihli ilçesinde çiftçi Mustafa Yüksel'e ait zeytin bahçesinde kuyudan çıkan siyah ve yanıcı maddenin yüzde 6'sının, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından yapılan incelemede çok kaliteli petrol olduğunun tespit edilmesini bölgedekiler büyük sevinçle karşıladı.
#ManisaManisa'nın Salihli ilçesinde çiftçi Mustafa Yüksel'e ait zeytin bahçesinde kuyudan çıkan siyah ve yanıcı maddenin yüzde 6'sının, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından yapılan incelemede çok kaliteli petrol olduğunun tespit edilmesini bölgedekiler büyük sevinçle karşıladı.
#ManisaTekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesindeki Kamara Deresi'ni atıklarıyla kırmızıya boyayan geri dönüşüm tesisi süresiz faaliyetten men edildi. Kasıtlı olarak arıtılmadan dereye su verildiği için firmaya kanundaki en üst sınırdan, 1 milyon 799 bin lira da para cezası uygulandı.
#TekirdağENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, sabit saat uygulamasının saat değişimlerinin getirdiği kaygı, stres, depresyon gibi olumsuzlukları önlediğini ifade ederek, “Uygulamanın başlamasından bu yana elde edilen tasarruf yaklaşık 6.82 milyar kWh (kilowatt) olup, bu tasarrufun parasal karşılığı tek zamanlı tarifeye göre 3.97 milyar TL, üç zamanlı tarifeye göreyse 5.94 milyar TL’dir” dedi.
#Fatih DönmezMarmara Denizi’nde etkili olan müsilajı temizleme çalışmaları sürerken, bir yandan da çevre kirliliğini önlemek için alınacak tedbirler uygulamaya koyuldu. Bakanlığın Marmara’yı kurtaracak 22 aşamalı planında arıtma tesisi görevi yapacak midyeler de var yapay resifler de...
#Marmara Denizi