İpek Kıraç, annesi vergi rekortmenleri listesinde yer alması dolayısıyla araştırılan isim olmaya başladı. İnan Kıraç ve Suna Kıraç'ın küçük yaşlarda evlat edindiği İpek Kıraç, yurt dışında biyoloji okuma kararı aldı. Bu kararında en önemli etken, annesi Suna Kıraç'ın ALS hastalığına yakalanması oldu. ALS konusunda eğitim alan İpek Kıraç, kamu sağlığı alanında yüksek lisans gerçekleştirdi. Bunun yanı sıra şirketin önemli pozisyonlarında Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev aldı. Peki, İpek Kıraç kimdir ve kaç yaşında? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler
#İpek KıraçRol aldığı Star Trek ve Captain Marvel gibi yapımlarla tanınan ünlü oyuncu Kenneth Mitchell hayatını kaybetti. Daha sadece 49 yaşında olan Mitchell’ın yıllardır ALS hastalığıyla mücadele ettiği biliniyordu.
#Kenneth Mitchellİskoçya'nın Dunblane kentinde yaşayan 47 yaşındaki Nicola McFarlane, ilk olarak 2022 yılında vücudunda bir karıncalanma hissetti. Kısa süre önce yeni bir işe başlayan kadın bu durumu yaşadığı ekstra strese ve normalden daha fazla kahve içmesine bağladı.
#AlsYaşadığı karıncalanma hissini fazla kahve tüketmesine ve yeni iş stresine bağlayan 47 yaşındaki kadın, vahim gerçekle doktora gittiğinde yüzleşti. Motor nöron hastalığı olarak da bilinen ALS teşhisi konan Nicola McFarlane, bu hastalık hakkında yeterince farkındalık oluşturulmamasından ve hâlâ bir tedavi bulunamamasından şikayetçi. İşte Nicola’nın hikayesi ve ALS hakkında merak edilen her şey…
#ALSİstanbul'da hastaneden aldığı hastayı evine götürdüğü sırada, trafikte bir sürücü tarafından önü kesilerek durdurulan ambulansın şoförü yaşananları anlattı. Şoför Battal Türkhan, "Bizi takibe başladı, korna çaldı ve taciz etti. Hasta olduğu için durmadım. En son bir yerde aracını önüme kırdı. Sonra araçtan inip yanıma geldi. Fiziki müdahalede bulunmasın diye camımın yarısını indirdim. Sürücünün nakil aracının hızlı gittiğini iddia ederek hasta olup olmadığını görmek istedi. Soruyu tekrar edince hangi kimlikle aracı açmasını istediğini sordum. 'Ben Rizeliyim, beni cümle alem bilir' dedi." diye konuştu.
#Ambulansİstanbul'da hastaneden aldığı hastayı evine götürdüğü sırada, trafikte bir sürücü tarafından önü kesilerek durdurulan ambulansın şoförü yaşananları anlattı. Şoför Battal Türkhan, "Bizi takibe başladı, korna çaldı ve taciz etti. Hasta olduğu için durmadım. En son bir yerde aracını önüme kırdı. Sonra araçtan inip yanıma geldi. Fiziki müdahalede bulunmasın diye camımın yarısını indirdim. Sürücünün nakil aracının hızlı gittiğini iddia ederek hasta olup olmadığını görmek istedi. Soruyu tekrar edince hangi kimlikle aracı açmasını istediğini sordum. 'Ben Rizeliyim, beni cümle alem bilir' dedi." diye konuştu.
#AmbulansABD'li bilim insanlarının geliştirdiği yeni bir sistem insanların düşüncelerini okuyarak ekrana yansıtmayı başardı. Yeni sistem ALS, felç, omurilik yaralanması veya kas distrofisi gibi durumlar nedeniyle iletişim kurmakta zorlanan kişilere umut ışığı oldu.
#Zehin OkumaAmyotrofik lateral skleroz veya ALS hastalığı, beyin ve omurilikteki sinir hücrelerini etkileyerek kas kontrolünün kaybına neden olan ilerleyici bir sinir sistemi hastalığıdır. ALS hastalığı nedeni tam olarak bilinmemesinin yanında bazı vakalar kalıtsal olabilir. Peki, ALS hastalığı belirtileri nelerdir, nasıl teşhis edilir? İşte ALS hastalığı tedavisi ve merak edilenler...
#ALS HastalığıABD’deki Northwestern Üniversitesi ALS Araştırma Merkezi’nin yöneticisi Doç. Dr. Hande Özdinler, hayvanlar üzerinde yaptığı çalışmada beyindeki ölü sinir hücrelerini 60 günlük tedaviyle canlandırdı. Özdinler, “İnsanlar üzerinde de olumlu sonuç alıp bu maddeyi ilaca dönüştürürsek, ALS hastaları sağlıklarına kavuşabilecek” dedi.
#Doç. Dr. Hande ÖzdinlerTedavisi olmayan bir hastalığın pençesinde kıvranmaktansa ötenazi yoluyla hayatına son vermeyi seçti. Öleceği tarih belirlenince tüm hazırlıkları yaptı, telefon hattını bile iptal etti. Ancak bir sağlık kurulu son dakikada planları değiştirdi. Bu Martha Sepulveda'nın filmleri aratmayan hikayesi...
#ÖtenaziArı zehri, içerdiği peptid ve enzimlerle Parkinson, Alzheimer, Amyotrofik Lateral Skleroz gibi santral sinir sistemi hastalıkları ve inflamasyonun aktif olduğu cilt hastalıklarında tedaviye destek özellik göstermektedir. Arı zehri, potansiyel apitoksin özelliğiyle yeni nesil ilaçlar için umut vaat edicidir.
#Arız Zehri TedavisiMerkezi sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı bölgelerinde motor sinir hücrelerinin (nöronlar) kaybından ileri gelen bir hastalık olan Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS), kişinin yaşam kalitesini etkiliyor. Hastalığın ilk evrelerinde anahtar çevirmede zorlanma, tarak, mouse ve kalem kullanma gibi ince beceri gerektiren hareketlerde güçlük olduğunu belirten uzmanlar, kimi hastalarda ise yutma güçlüğü ve konuşma bozukluğu görüldüğüne dikkat çekiyor. Peki ALS hastalığı nedir? ALS belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilenler
#ALS NedirKoronavirüsün henüz tek başına nörolojik hastalıklara yol açtığına dair bulgular edilmedi ancak mevcut nörolojik hastalıkları alevlendirdiği ve kötüleştirdiği biliniyor. Covid-19’un epilepsi, ALS ve Parkinson gibi rahatsızlıkları kötüleştirdiğini ifade eden uzmanlar, nörolojik hastalıkları olan bireylerin toplumun geliştirdiği duyarlılığın haricinde ekstra duyarlılık göstermeleri gerektiğini belirtiyor. Uzmanlar, özellikle ileri yaştaki hastaların egzersizlerini, beslenmelerini ve uzaktan da olsa doktor kontrollerini aksatmamalarını tavsiye ediyor.
#Koronavirüsİpek Kıraç, annesi Suna Kıraç'ın hayatını kaybetmesinin ardından araştırılan isim olmaya başladı. İnan Kıraç ve Suna Kıraç'ın küçük yaşlarda evlat edindiği İpek Kıraç, yurt dışında biyoloji okuma kararı aldı. Bu kararında en önemli etken, annesi Suna Kıraç'ın ALS hastalığına yakalanması oldu. ALS konusunda eğitim alan İpek Kıraç, kamu sağlığı alanında yüksek lisans gerçekleştirdi. Bunun yanı sıra şirketin önemli pozisyonlarında Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev aldı. Peki, İpek Kıraç kimdir ve kaç yaşında? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler
#İpek Kıraçİş insanı Suna Kıraç hayatını kaybetti. Kıraç'ın vefatını Koç Holding, "Suna Kıraç'ı kaybetmenin büyük üzüntüsü içindeyiz. Sayın Suna Kıraç'ı emanet ettiği değerlere bağlı kalarak, ilham veren, vizyoner ve öncü kişiliği ile her zaman hatırlayacağız ve unutmayacağız" ifadeleri ile duyurdu.
#Suna KıraçMotor nöron hücrelerinin hastalığı olarak bilinen Amyotrofik Lateral Skleroz’da(ALS) erken tanının önemine dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Burcu Örmeci, ALS belirtilerinin çok sayıda hastalıkla karıştırılmasının tanıyı geciktirebileceğine vurgu yaptı.Doç.Dr.Örmeci, "ALS’nin ilk bulguları çoğunlukla tek taraflı ve elde ortaya çıkıyor. Örneğin sağ elde baş parmakta güçsüzlük ve baş parmağın avuç içi bölümündeki kabarıklığında azalma olabilir” dedi.
#Doç. Dr. Burcu ÖrmeciALS hastalığı belirtileri ve nedenleri, bu hastalığın insan vücudundaki etkisini merak eden birçok vatandaş tarafından araştırılıyor. Kahve fincanı ya da kalem tutma konusunda başarısız olan ALS hastaları, konuşma konusunda da problemler yaşayabilmektedir. Peki, ALS hastalığı belirtileri arasında neler yer alıyor? İşte, ALS hastalığı hakkında merak edilen bazı bilgiler
#AlsTürk Nöroloji Derneği ‘Amyotrofik lateral skleroz ve Parkinson’ hastalarına yönelik bir basın açıklaması yaptı. ‘Hücrelerinin ilerleyici kaybına bağlı sinir sistemi fonksiyonlarının etkilenmesine neden olan ALS ve Parkinson hastalığı nörodejeneratif hastalıklardır. Hangi neden veya nedenlere bağlı olarak meydana geldikleri halen tam olarak bilinmemektedir' ifadelerinin yer aldığı yazılı açıklamada özetle şu ifadelere yer verildi:
#ANKARASinir hücrelerinde olan problemlerle kas güçsüzlüğü şeklinde kendisini gösteren ve nöroloji hastalıklardan olan ALS hastalığı internette en fazla araştırılan konular arasında yer alıyor. "ALS hastalığı nedir?" ALS tedavisi nasıl yapılır?" sorularının cevabını öğrenmek isteyenler bu hastalığın detaylarını sorguluyor. Peki, ALS nasıl anlaşılır? İşte, ALS hastalığı hakkında merak edilenler.
#Als Hastalığı BelirtileriALS hastalığı çeşitli yönleriyle internette aranan konular arasındaki yerini alırken, konu hakkında en çok merak edilen sorulardan biri ALS belirtileri olarak yoğunlaşıyor. Günümüzde, ALS hastalığının ilerleyişini durdurmak ya da tam tedavi sağlamak için herhangi bir tedavi seçeneği yoktur ancak bu konudaki araştırmalar devam etmektedir. Peki ALS nedir, ALS tanısı nasıl konulur?
#ALS