CDU’nun gelecekte parti içi siyasete yön verecek ‘Temel İlkeler Programı’nda İslam diniyle ilgili yer alan ifadeler, Türk toplumunun tepkisini çekti. Almanya İslam Konseyi Başkanı Burhan Kesici “Bu ifade çok sorunludur” derken, Almanya Türk Toplumu Eş Başkanı Gökay Sofuoğlu ise “CDU bu ayrıştırıcı dili bir kenara bırakmalı” diyerek tepki gösterdi.
#AVRUPADAN HABERAlmanya’da faaliyet gösteren İslami dernekler, dün açıklanan CDU’nun yeni programında özellikle Müslümanlarla ilgili bölümleri eleştirdi. CDU’nun hazırladığı ‘Temel İlkeler Programı’nda, “Bizim değerlerimizi paylaşan Müslümanlar Almanya’ya aittir” sözlerine tepki geldi.
#AlmanyaBerlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, büyükelçilik binasında verilen iftar yemeğinde Türk toplumuna böyle seslendi: “Sizden bir ricam var. Ramazan ayı bitmeden, bildiğiniz, tanıdığınız, komşunuz olabilir, bir Alman aileyi iftara davet edin. Onlara Ramazan ayını, orucu, iftarı anlatın, ekmeğinizi onlarla bölüşün.”
#Başar ŞenAlmanya Müslümanlar Merkez Konseyi Başkanı Aiman Mazyek, ülkede bu yıl hem eyalet seçimleri hem de genel seçimler olacağını anımsatarak, yaklaşık 2 milyon civarındaki Müslüman seçmenin sandığa gitmesi gerektiğini söyledi.
#Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi Başkanı Aiman MazyekYeni Zelanda’da iki ayrı camiye düzenlenen, 50 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırılarının şoku sürerken, Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, Almanya’daki ‘dini kuruluşların’ da teröristlerin hedefi olabileceği uyarısında bulundu. Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi Başkanı Aiman Mazyek ise camilerdeki güvenliğin yeterli olmadığını söyledi.
#Mazyek: Camilerin Güveliği Yeterli DeğilAlmanya’da yaklaşık 4 milyon 700 bin Müslüman yaşıyor. En büyük Müslüman nüfusu, 3 milyon kişiyle Türkiye kökenliler oluşturuyor. 1.8 milyon Alman vatandaşı Müslümandan 1.4 milyonu, Türkiye kökenli. İslam, Hırıstiyanlıktan sonra nüfus olarak ikinci büyük din. 45 bin kilisenin yanında, 2 bin ile 2 bin 750 arasında cami ve mescit var.
#Camiler Dış Ülkelerden Bağımsız OlsunAK Parti Elazığ Milletvekili Ömer Serdar, AK Parti Adıyaman Milletvekili Adnan Boynukara, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ve AK Parti Denizli Milletvekili Sema Ramazanoğlu’ndan oluşan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu heyeti Avrupa’da artan İslamofobi eğilimlerini incelemek için Almanya’ya geldi.
#Avrupadan HaberlerMünster’de aracını insanların üzerine sürerek 2 kişiyi ödürdükten sonra intihar eden Jens R.’nin hep psikolojik sorunlarını öne çıkaran ve olayı terör saldırısı olarak görmeyen Alman medyası ve siyasetçilerine Müslüman kanaat önderlerinden tepki geldi.
#Burhan KesiciFransa'nın doğusundaki Villefranche-sur-Saone kentinde cami yakınında yer alan bir kebap restoranında patlama meydana geldi. Bu, ülkede dünkü saldırıdan bu yana yaşanan üçüncü şok oldu. Avusturya'da da Tuna Camii’nin duvarına İslam karşıtı sloganlar yazıldı.
#FransaAlmanya’nın yeni Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un haftalık “Die Zeit” Gazetesi’ne verdiği demecinde, “Almanya’da yaşayan Müslümanlar buraya ait” deyip selefinin 2010’da yaptığı “İslam, ülkemizin bir parçasıdır” şeklindeki açıklamasıyla arasına mesafe koyması çeşitli çevrelerden tepki çekti.
Almanya’da Savunma Bakanı Karl Theodor zu Guttenberg’in istifa etmesi üzerine kabinede yapılan değişiklik üzerine İçişleri Bakanlığı’na getirilen Hans-Peter Friedrich, ayağının tozuyla Cumhurbaşkanı Wulff'un, "İslamiyet'in Almanya'ya ait olduğu" sözlerini eleştirmesi ile başlayan tartışma alevlendi.
Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şer, büyükelçilik binasında verdiği iftar programında Gazze’de yaşanan insanlık dramına dikkati çekti. “Kalplerimiz ve düşüncelerimiz, yoğun saldırı altındaki Gazze’deki Filistinlilerle birlikte” diyen Büyükelçi Şen, bölgede barışın hâkim olması için çalıştıklarını söyledi.
#AVRUPADAN HABERAlmanya’da korona salgınından inanç özgürlüğü de olumsuz etkilendi. Salgının yayılmasına karşı alınan önlemler sonucu kiliseler, camiler, sinagoglar kapılarını ibadetlere kapatmak zorunda kaldı. Hıristiyanlar, geçen hafta en önemli dini bayramları olan Paskalya Yortusu’nu kiliselerde kutlayamadı. Önlemlerin etkili olması ve salgının bulaşma hızının düşmesi sonucu, Almanya’da hükümet ve eyaletler bazı önlemleri yumuşatma kararı aldı. Ancak kilise, cami, sinagog gibi ibadethanelerde toplu ibadet yasağı kaldırılmadı.
#Avrupadan Haberler