Şili’deki ALMA Teleskobu’nu kullanan uluslararası gökbilimci ekibi, şimdiye kadar eşi benzerine rastlanılmayan bir hava olayına şahit oldu. Dünya’dan yaklaşık 1 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan bir galaksinin merkezinde konumlanan süper kütleli karadeliğin üzerine donmuş gazlardan oluşan yağmurlar yağdığı tespit edildi.
#UzayALMA teleskobu sayesinde, Vela Takımyıldızı’nda yeni bir yıldızın doğumu sırasında çevreye yayılan maddeleri yakından görüntüledi.ABD’li gökbilimciler, yüksek hassasiyete sahip ALMA teleskobu sayesinde, Vela Takımyıldızı’nda yeni bir yıldızın doğumu sırasında çevreye yayılan maddeleri yakından görüntüledi. 1400 ışık yılı uzaklıkta yer alan Vela Takımyıldızı’nda gerçekleşen gök olayında, yıldızın doğumu sırasında çevreye yaydığı maddelerin etrafındaki gazla birleşmesi sonucu ortaya çıkan renkler görülüyor. Yale Üniversitesi araştırmacılarından Hector Arce yaptığı açıklamada, ALMA teleskobunun hassas duyarlılığı sayesinde daha önce tespite edilemeyen özelliklerin gözlemlenebildiğini belirtti. İHA - KURGU: Levent SERT
#YıldızAstronomi tutkunlarının buluşma noktası olan Antalya Gökyüzü Gözlem Etkinliği tüm hızıyla sürerken meteor yağmuru katılımcılara heyecanlı dakikalar yaşattı. Astronomi meraklıları, etkinlik alanına kurulan teleskopların önünde ‘göğe bakma kuyruğu’ oluşturdu. Etkinlik boyunca 630 saatlik gözlem yapıldı.
#AntalyaAstronomi tutkunlarının buluşma noktası olan Antalya Gökyüzü Gözlem Etkinliği tüm hızıyla sürerken meteor yağmuru katılımcılara heyecanlı dakikalar yaşattı. Astronomi meraklıları, etkinlik alanına kurulan teleskopların önünde ‘göğe bakma kuyruğu’ oluşturdu. Etkinlik boyunca 630 saatlik gözlem yapıldı.
#Antalya Gökyüzü Gözlem EtkinliğiYıllardır insanlığa verdiği hizmetlerden yorulmuş olacak ki Hubble Uzay Teleskobu, iki hafta kadar önce uykuya daldı ve ne yapsalar uyandıramıyorlar. NASA son olarak 2009'dan beri kullanılmamış bir bilgisayardan medet umuyor ama o da kesin değil gibi...
#Hubble Uzay TeleskobuTürkiye’de astronomi biliminin durumunu gözler önüne seren yazı dizisinin 2. kısmı Akademisyenler Konuşuyor röportajlarla devam ediyor. Yazı dizimizin bu bölümünün konukları Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri bölüm başkanı Prof. Dr. Selim Osman Selam (SS), Erciyes Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri bölüm başkanı Prof. Dr. İbrahim Küçük (İK) ve Tübitak Ulusal Gözlemevi müdürü Prof. Dr. Halil Kırbıyık (HK). İlk bölümdeki sorularımıza onların da yanıt vermesini istedik.
#Astronomi