Güncelleme Tarihi:
İnsanlığın en önemli cevap bekleyen sorularından biri Evren'de yalnız mıyız? Bu soruya yanıt olabilecek her gelişme insanoğlunda inanılmaz bir ilgi uyandırıyor. Yine böyle bir haber Dünya'da yayılmaya başladı. Bize 95 ışık yılı ötedeki Güneş benzeri bir yıldızdan gelen bir radyo sinyali kayıt edildi. Bu sinyalin Dünya dışı gelişmiş bir uygarlıktan geldiği yönünde söylentiler var. Ancak acaba durum öyle mi?
Herkül takımyıldızında yer alan HD 164595 isimli GüneÅŸ benzeri bir yıldızdan geldiÄŸi düşünülen sinyal birkaç gündür gündemi meÅŸgul ediyor. Sinyale bakılırsa GüneÅŸ Sistemi dışından geliyor. Ancak aksine sinyalin Dünya kaynaklı bir radyo sinyali veya kütleçekimsel mikro-mercekleme (Bakınız-> Öte-gezegen belirleme yolları) sonucu oluÅŸma ihtimali de var.Â
Â
Sinyal 2015 yılında Rus astronomlar tarafından Kafkas Dağları’nın kuzey ayaklarında yer alan Zelenchukskaya’da bulunan RATAN-600 radyo teleskobu (aşağıdaki görüntü) ile kayıt edildi. Belirlenmesinden 1 yılı aşkın bir zaman geçmesine rağmen sinyali belirleyen kişiler SETI (Search for Extraterrestial Intelligence) araştırma grubunu henüz haberdar ettiler. Anlaşılan keşfi yapanlar sinyali zamanında pek de önemsememişler.
HD164595 etrafında Neptün boyutlarında ama yıldızına çok yakın bir gezegen olduğu biliniyor. Bu nedenle o gezegenin hayat barındırması mümkün görünmüyor. Ancak HD164595 etrafında henüz belirlenmemiş ve yaşanabilir bölgede yer alan yani yıldızına uygun bir uzaklıkta bulunan ve bu nedenle hayat barındırabilecek (yüzeyinde sıvı su barındırabilecek) bir öte-gezegen olabilir.
Â
Dünya’ya gelen sinyali analiz ederek asıl çıkış noktasında ne kadar bir güce sahip olduğu hesaplanabilir. Bu sayede eğer gerçekten gelişmiş bir varlık bu sinyali göndermişse nasıl bir teknolojiye sahip oldukları yönünde de bir fikir sahibi olabiliriz. Nitekim SETI'nin yaptığı hesaplar şunu gösteriyor:
Â
1) Eğer bu gelişmiş varlıklar sinyali her yönde yaymak istemişlerse sinyal için gerekli güç bu Dünya’ya düşen tüm Güneş ışığından 100 kat daha fazla enerjiye karşılık geliyor. Bu da bizim kesinlikle sahip olmadığımız bir güç kaynağına sahip olduklarını gösterir.
2) EÄŸer sinyali direkt olarak bize göndermek istemiÅŸlerse bile sinyal için gerekli enerji hala çok büyük olurdu, tüm insanlığın toplam enerji tüketimine eÅŸit bir enerjiden bahsediyoruz!Â
Â
Bu bilgilere ilaveten söz konusu yıldızın bize uzaklığı olan 95 ışık yıllık (95 X 10 trilyon km!) mesafeyi de dikkate alırsak şöyle bir soru sormak gerekiyor: İleri bir uygarlık neden henüz sinyal bile almamış olduğu uzaydaki bir yöne doğru bu kadar güçlü bir sinyal göndersin? Belki radyo sinyalini uzaya tüm yönde bir yanıt alma umuduyla gönderdiler. Peki neden sadece 2 saniye? Siz olsanız daha uzun ve periyodik bir yayın yapmazmıydınız?
Â
HD164595’den gelen sadece 2 saniye süren bu sinyal 39 gözlemden sonra sadece bir kez belirleniyor. Bu da meÅŸhur ‘Wow’ sinyalini akıllara getiriyor. Yine bu tarz GüneÅŸ Sistemi dışından geldiÄŸi düşünülen bir sinyal 1977 yılında kayıt edilmiÅŸti. Bu kez sinyalin uzunluÄŸu 72 saniye sürdü ve bir daha belirlenemedi. Kaydı yapan kiÅŸi not aldığı kağıda heyecandan ‘Wow’ yazınca sinyalin adı öyle kaldı.Â
Â
HD164595 yönünden gelen sinyalin ne olduğu henüz belli değil. Ancak bir gelişmiş uygarlığa ait olmama olasılığı daha yüksek bir ihtimal. Bu bilim insanlarını durdurmayacak elbette. Yıldız SETI araştırma grubu tarafından kullanılan Allen teleskop dizisi ile gözlenmeye başladı bile. Sizce bir sinyal daha yakalar mıyız?
Bilim, mantık ve sevgi yol göstericiniz olsun,
Twitter/astronomTurk