Alıç, ‘yemişen’ ya da ‘ekşi muşmula’ adıyla da bilinir. Sert iklimlere dayanıklıdır. Ülkemizin hemen hemen her yerinde yetişen bu meyvenin reçeli, marmeladı hatta sirkesi yapılır. Faydalarıyla adeta doğal ilaç görevi gören ve kalp dostu olan alıcın başka nelere iyi geldiğini Diyetisyen Şeyma Yılmaz sıraladı.
#Alıç“Zehir yerseniz zehirlenirsiniz. Genetiğiyle oynanmış, zirai ilaçlarla kirlenmiş, katkı maddesi eklenmiş, işlenmiş yiyecekler bizi hasta ediyor.” Fitoterapi uzmanı Dr. Ümit Aktaş, bu sakıncalı maddelerin vücudumuzu nasıl harap ettiğini ‘Mutluluk Kürleri 2’ kitabında anlatıyor. Aktaş’a göre şifa mutfağımızda. Tek yapmamız gereken, iyi gıda peşinde koşmak...
#EnginarKoyu sarı veya esmer kırmızı meyveleri olan çalıya benzer bir ağaçtan toplanan alıç, ormanlık alanlarda ve vadi kenarlarında kendiliğinden yetişmesiyle biliniyor. Sonbahar meyvesi olarak tanımlanan bu bitkinin sağlık için pek çok faydasının olduğuna inanılıyor. Peki, alıç nedir? Alıcın faydaları neler?
#AlıçOrmanlık alanlarda ve vadi kenarlarında ağaçta yetişen, koyu sarı veya esmer kırmızı meyveleri olan çalıya benzer bir ağaçtan toplanan alıç, dağlarda kendiliğinden yetişiyor ve vatandaşlar tarafından toplanıp şehirde satılır. Sonbahar meyvesi olarak tanımlanan alıcın sağlık için pek çok faydası olduğu biliniyor. Peki, alıç meyvesinin faydaları neler? Alıcın yararları neler?
#Alıç Meyvesinin FaydalarıAlıç bitkisinin faydaları ile ilgili internette araştırma yapan vatandaşlar, bu bitkinin özelliklerini merak ediyorlar. Genelde dağlık alanlarda ve çalılıklarda yetişen alıcın, kalp kaslarını ve hafızayı güçlendirici etkisi bulunan alıçın hastalıklara karşı en iyi doğal ilaç olarak gösteriliyor. Peki alıç bitkisinin faydaları neler? Alıç ne işe yarar? İşte detaylar...
#AlıçX ve bir miktar Y kuşağı hatırlıyor olabilir; ama Z kuşağının gördüğünde bu nedir diyeceği meyveler var... Sonbahar ile birlikte şimdilerde pazarlarda tezgahlarda yerini almış durumda. Anneler babalar, aynı zamanda şifa kaynağı olan bu meyveleri hem siz, hem çocuklarınız için tüketmeye çalışın; çocuklarınız da bu meyveleri tanısın, böylelikle kuşaktan kuşağa aktarılsın...
#BursaFaydalarıyla adından sıkça söz ettiren alıç, ekşi muşmula olarak da biliniyor. Sağlık için de oldukça yararlı olan bu meyve, sirke gibi farklı şekillerde de kullanılabiliyor. Üstelik alıç sirkesini evinizde de kolayca hazırlayabilirsiniz. Peki alıç sirkesinin faydaları nelerdir ve nasıl kullanılır? İşte detaylar
#Alıç SirkesiYemişen ya da ekşi muşmula adıyla da bilinen alıç, faydalarıyla adeta doğal ilaç görevi görüyor. Yüzyıllardır kullanılan bu meyve son zamanlarda farklı formlarda da kullanılıyor ve oldukça ilgi görüyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ecem Tuğba Özkan ile Diyetisyen Şeyma Yılmaz faydaları saymakla bitmeyen alıç sirkesi hakkında açıklamalarda bulundu.
#Alıç SirkesiBu eşsiz meyve ile tanışmam çocukluk dönemime rastlar. Pazarda ipe dizili olarak satılan mis kokulu alıç kolyesini boynuma takıp döndüre döndüre yemek en büyük eğlencemdi. Her yıl, mevsiminde mutlaka alıç alırım ve her aldığımda bir kısmını ipe dizip çocukluğumdaki gibi boynuma takar ve büyük bir keyifle yerim. Sadece yemekle kalmayıp geri kalan kısmından da sirke ve marmelat yaparım. Bu haftaki yazımda, çocukluğumdan beri severek yediğim bu lezzetli meyvenin özelliklerinden, sağlığımıza olan faydalarından, besin içeriğinden bahsettikten sonra organik alıç sirkesi nasıl yapılır ondan bahsedeceğim.
#Dilek ÇiftçiSonbaharın son demlerini yaşadığımız, yavaş yavaş kışı hissetmeye başladığımız bu günlerde artık rotamızı sıcak sulara çevirme vakti geldi. Yazın soğuk denizle buluşmanın keyfi nasılsa, kışın da sıcacık termal sularla buluşmanın tadı bir başka. Türkiye’de SPA otelleri sunduğu konfor ve bol mineralli termal sularıyla hem şifa dağıtıyor hem de tüm yorgunluğunuzu alıyor. Romatizma, deri, kan dolaşımı, kalp, solunum yolu, sindirim sistemi, safrakesesi, böbrek ve idrar yolları hastalıklarına iyi geldiği bilinen termal sularla hafta sonu yapacağınız kısacık bir tatil tüm stresinizi alıp götürecek, yerini huzura bırakacak.
#Termal OtellerErciyes Üniversitesi (ERÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aydın Uzun, alıcın sağlık açısından çok önemli bir meyve olduğunu belirterek, “Kalbin en iyi ilacı alıçtır. Alıç, özellikle kalp destekleyici ve kalp-damar sistemi fonksiyonlarını normalize etmek için kullanılmaktadır” dedi.