İznik Gölü, alg patlaması nedeniyle turkuaz renge büründü. Fotosentez ile beslenen siyanobakterinin göl dibinde yeterli oksijen olmaması nedeniyle yüzeye çıktığını belirten Bursa Uludağ Üniversitesi'nden (BUÜ) Prof. Dr. Taner Yonar, "İnsani kaynaklar burada ana etken. Tarımsal kaynaklardan gelen bir kirlilik yükü söz konusu" dedi. Yonar, "Bu kaynakları korumamız; olmazsa olmazımız. Eğer korunmazsak, her şey çöker. Bursa'da çevre mühendisleri odası bir rapor yayınladı. Yüzde 72'sini tarım kullanıyor. Özetle su yoksa açız" diye konuştu.
#BURSAKısa bir süre öncesine kadar iklim değişikliğiyle mücadele denince aklımıza küresel ısınmayı durdurmak için karbon emisyonlarının azaltılması gelirdi. Bugün ise "Jeomühendislik teknikleriyle gezegenimizin ısınmasının önüne geçmek mümkün mü?" sorusuna yanıt aranıyor. Peki nedir bu teknikler? Ve daha da önemlisi neden pek çok iklim aktivisti ve bilim insanı bu yolla çözüm üretmeye karşı çıkıyor?
#Jeomühendislikİzmir Körfezi'nde ilk kez aynı anda plankton patlaması, kızıl renkli red tide (müsilaj) ve makro algler görüldüğünü belirten Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Suyun görünürlüğü sıfır santim. Her yer kirli. Ölü balıklar var. 10 günden beri bu durum devam ediyor. Narlıdere'den itibaren her yerde balık ölümleri, red tide'lar, deniz marulu patlamaları görünür hale geldi. Bunun tek bir nedeni var; körfez çok ağır hasta" dedi.
#İzmirTürkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, İzmir Körfezi'nde görülen kırmızı ya da turuncu renk değişiminin alglerden kaynaklandığını belirterek, "İzmir'de başlı başına sorun olan deniz marulu da söz konusu. Bu da yine kirlilik nedeniyle oluşur. Deniz marulu ve bu algler birleştiğinde körfezde müsilaja sebep olabilir. Şu anda görünen durum zaten müsilajın belirtileri" dedi.
#İzmirİBB Meclisi Haziran ayı ilk toplantısı yapıldı. Toplantıda ’Altın Boynuz’ olarak bilinen Haliç’in mavi sularının kahverengi renge bürünmesi gündem oldu. AK Parti Meclis Üyesi Sadullah Hasanoğlu "Ehil ellerde Haliç masmavi, ehil olmayan ellerde Haliç simsiyah. Haliç’te patlayan algler değil, Cumhuriyet Halk Partili İBB yönetimi oldu. Haliç’te patlayan altılı masanın İstanbul şubesi oldu. Lütfen gidin Haliç’i görün" dedi.
#İstanbul Büyükşehir BelediyesiUzaktan bakıldığında suyun içine yerleştirilmiş kaya parçaları gibi görünüyorlar ama gerçek çok farklı. Bilim insanlarına göre, nefes alış verişleri ile atmosfere oksijen salan bu kayalar olmasaydı bugün yeryüzünde hayat olgusundan bahsetmemiz söz konusu olmayacaktı. Ama her zaman olduğu gibi insan faaliyetleri onların geleceğini de tehlikeye atmış durumda. İşte stromatolitler ve trombolitlerin ilginç hayatları...
#StromatolitlerTürkiye'nin en büyük tatlı su gölü Beyşehir Gölü'nde suyun rengi yeşile büründü. Gölde çok ağır bir koku yayıldığını belirten köylüler, otların kıyıya vurduğunu dile getirdi. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, yaşanan olayın alg patlaması olduğunu söyledi.
#Beyşehir GölüAlg sözcüğü günlük hayatta pek kullanılmadığı için çok kimse tarafından bilinmez. Ancak alg kelimesi televizyonda, gazetede, dergi ve kitaplarda sıklıkla yer alır. Sosyal medya kullanımının yaygınlaşması ile alg sözcüğü bu mecrada da görülebilmektedir. Alg sözcüğünün ne ifade ettiği, ne anlama geldiği de merak konusu olmaktadır. Çevre ile ilgili kimselerin araştırdığı bu kavram hakkında merakla okuyacağınız geniş bilgileri sizler için derledik. Alg nedir ve zararları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Alg Nedir?Burdur Gölü'nde tek hücreli yeşil alg patlaması sonucu suyun rengi, yeşilimsi ve kahverengi görünüm aldı. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İskender Gülle, bu durumun olumsuzluk içermediğini söyledi.
#BurdurBursa’da Uluabat Gölü, yeşil renge boyandı. Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurhayat Dalkıran gölde alg patlaması yaşandığını belirterek, "Suya karışan atıklar, göldeki azot ve fosfor oranını artırdığı için algler çoğalıyor. Alglerin çoğalması suda yaşayan ve gölden balık yiyen canlılara zarar veriyor" dedi.
#Uluabat GölüBURSA’da Uluabat Gölü, yeşil renge boyandı. Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurhayat Dalkıran gölde alg patlaması yaşandığını belirterek, "Suya karışan atıklar, göldeki azot ve fosfor oranını artırdığı için algler çoğalıyor. Alglerin çoğalması suda yaşayan ve gölden balık yiyen canlılara zarar veriyor" dedi.
#BursaHaliç’in rengi son günlerde yer yer kızıl ve kahverengiye döndü. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın belediye başkanlığı döneminde Haliç’i temizleyen ekipte olan eski Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu sosyal medyadan fotoğraf paylaşarak, “İçler acısı. Pırıl pırıl teslim ettiğimiz Haliç siyaha bürünmüş” diye yazdı. İBB’den, “Kızıl rengin sebebi bir fitoplankton patlaması. 2-3 hafta içinde Haliç yine eski haline dönecektir” yanıtı geldi.
#Gazetehaberleriİstanbul Boğazı'nda son günlerde yaşanan renk değişikliği görenleri şaşırtıyor. Son bir haftadır gündüzleri boğaza bakan İstanbullular, suların her zamanki renginden farklı bir renge büründüğünü görüyor. Boğaz sularında günlerdir Turkuazımsı, Yeşil bir renk hakim. İstanbul Boğazının müdavimi amatör balıkçılar bu renk değişiminin en yakın tanıkları.
#İstanbul BoğazıYEŞİL OLDU..!! Uzmanlar, göl suyunun giderek daha fazla zararlı hale geldiğine dikkat çekti. İstanbul'da Küçükçekmece ile Avcılar ilçeleri arasında bulunan Küçükçekmece Gölü'nün yüzeyi yeşil bir örtü ile kaplanırken, kirliliği değerlendiren İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay, sudaki yeşilliğin yosundan kaynaklanmadığını, bunun pislik olduğunu söyledi. Prof. Dr. Meriç Albay, gölden avlanan çeşitli balıkların yenmemesi gerektiğini anlatırken, İstanbul'un en önemli su havzalarından biri olan gölü besleyen Eşkinoz ile Nakkaş derelerinin evsel ve kimyasal atıkları taşıdığını söyledi. Prof.Dr.Meriç Albay, "Küçükçekmece'de görülen atıklardan kaynaklanan atıkların getirdiği fosfor ve azottan kaynaklanan alg patlaması. Bunlar da toksik üretiyor. Balıkları, kuşları öldürüyor. Yeşil rengi de bu algler veriyor. Buradan çıkan balıkların yenilmesi ileride ciddi sağlık sorunlarına yol açar" dedi. İhsan DÖRTKARDEŞ-DHA
#HtvhaberMarmara Denizi’nde Ramazan Bayramı’ndan önce aniden köpükler belirdi. Garip sümüksü bir kütle, bilim adamlarının tanımıyla alg kütlesi (su yosunu), Tekirdağ açıklarında ortaya çıkarak önüne geleni kendisine yapıştırıp öldürdü, pislikleri toplayarak sürükledi. Kütle önce İstanbul’a ve İzmit Körfezi’ne gelip denizin yüzeyinde yatay bir katliam yaptı.