Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2006 16:18
Muğla ve Aydın Tarım İl Müdürlüklerince Bafa Gölü'nde yapılan incelemede, balıkların alg patlaması sonucu meydana gelen oksijen azalması sonucu öldüğü belirlendi.
Muğla Valisi Temel Koçaklar, Muğla-Aydın il sınırındaki Bafa Gölü'nde
balık ölümlerinin görüldüğüne ilişkin bilgilerin valiliğe ulaşması üzerine, Tarım İl Müdürlüğü Su Ürünleri uzmanlarına göl ve çevresinde inceleme yaptırıldığını bildirdi.
Gölün muhtelif yerlerinden su numunelerinin alınarak Muğla Halk Sağlığı Laboratuvarında tahlil yaptırıldığını belirten Koçaklar, alınan rapora göre, balık ölümlerine, göl suyundaki koliform miktarının sınır değerleri aşmasının neden olduğunun belirlendiğini ifade etti.
Muğla Halk Sağlığı Laboratuvarı sonuçlarını gösteren raporda, “Bafa Gölü'ndeki balık ölümlerine 'alg patlaması' olarak adlandırılan, bitkisel mikroorganizmaların aşırı üremesinden ve daha sonra gerçekleşen bir dizi reaksiyondan kaynaklandığına kanaat getirildiği” belirtildi.
Raporun sonuç bölümünde de “Göldeki ekolojik durumun tam olarak tespiti ve sorunlara net çözümler bulmak açısından, göldeki sediment ve su kolonu olmak üzere araştırma yapılmalı ve kirliliğin tam olarak tespiti için kimyasal ve mikrobiyolojik parametrelerin yanı sıra parametrelerde (toksit alg varlığı) araştırılmalıdır” denildi.
Aydın Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk de Bafa Gölü'nde kirlilikle ilgili bir durumunun söz konusu olmadığı, balık ölümlerinin alg patlaması olarak nitelendirilen bitkisel organizmaların aşırı üremesi ve sonrasındaki oksijen azalması nedeniyle gerçekleştiğinin belirlendiğini söyledi.
ALG PATLAMASI
Alg patlaması sonrasında bir dizi reaksiyon gerçekleşiyor. Özellikle su sirkülasyonunun çok az olduğu kıyılarda gündüzleri ışık geçirgenliğinin azalması, geceleri oksijenin düşmesi, karbondioksidin artması ve PH'ın artması neticesinde suda ani ve toplu ölümler yaşanıyor.
Ayrıca dibe çökelen algler, ikinci bir etki olarak halen yaşamakta olan balıkların solungaçlarını tıkayarak ölümlerine neden oluyor, dibe çökelen alglerin ve ölü balıkların parçalanması sonucu dipte oksijensiz ortam oluşuyor.
Oksijensiz ortamda sırasıyla hidrojen sülfür, metan gazları çıkışı ve nitrat ile fosfatın miktarının artışı görülüyor. Bunların artışı yine zincirleme reaksiyon olarak, oksijen azalmasına ve balık ölümlerine neden oluyor.