Albert Einstein, izafiyet teorisi, kuantum fiziği, atomun parçalanması ile enerji üretimini bulmuş, dil çıkaran şirin fotoğrafı ile hafızalarımıza kazınan bilim tarihinin en önemli dahilerinden biridir. İşte yıllarca derslerimize konu olan, zekasına hayran kalarak büyüdüğümüz Einstein ile ilgili 13 ilginç bilgi…
#Albert EinsteinDün akşam ekrana gelen Kim Milyoner Olmak İster? yarışmasında izleyenler heyecan dolu sahnelere şahit oldu. 125 bin TL’lik soruya kadar gelen yarışması, karşısına çıkan 125 bin TL’lik “Einstein hangi çalışmasıyla Nobel ödülü almıştır?” sorusuna ne yanıt verdi. Detaylar haberimizde…
#Einstein Nobel ÖdülüNobel Ödüllü fizikçi Albert Einstein'ın 1939 yılında dönemin ABD Başkanı Franklin Roosevelt'e gönderdiği ve tarihin akışını değiştiren o mektup 85 yıl sonra yeniden gündemde. Uzmanlar aradan geçen bunca zamana karşın mektubun güncelliğini kaybetmediğini belirtti. Peki daktiloyla yazılmış o sayfalarda ne yazıyordu?
#Manhattan ProjesiAFP'de yer alan son dakika gelişmesine göre, Nobel Fizik Ödülü'nün bu yılki sahipleri Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann ve Giorgio Parisi oldu. Komiteden yapılan açıklamada bu isimlerin küresel ısınmayı tahmin etmede ve karmaşık fiziksel sistemlerin anlaşılması için 'çığır açan çalışmalara' imza attığı ve bu yüzdem ödüle layık görüldükleri bilgisinin altı çizildi.
#Nobel Fizik ÖdülüAFP'de yer alan son dakika gelişmesine göre, Nobel Fizik Ödülü'nün bu yılki sahipleri Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann ve Giorgio Parisi oldu. Komiteden yapılan açıklamada bu isimlerin küresel ısınmayı tahmin etmede ve karmaşık fiziksel sistemlerin anlaşılması için 'çığır açan çalışmalara' imza attığı ve bu yüzdem ödüle layık görüldükleri bilgisinin altı çizildi.
#NobelDünya çapında insanlığa verilen hizmetleri ödüllendiren prestijli Nobel Ödülü kurumu, sosyal medya hesabından bugün ünlü bilim insanı Albert Einstein’ın 3 Ekim 1896 tarihli lise karnesini paylaştı. Kurum, Einstein’ın ‘yaygın bilinenin aksine’ lise yıllarında matematik derslerinde çok iyi olduğunu vurguladı.
#Albert Einsteinİnsanlık tarihin hiçbir döneminde odak noktası olmaktan çıkmayan alanlardan birisi de astrolojidir. Her devirde merak edilmiştir. İşte, 17 Ekim hangi burçtur, özellikleri, yükseleni, 17 Ekim tarihinde doğanlar, ünlüler, Türk futbolcular gibi pek çok konuyu sizin için derledik.
#17 Ekim Hangi Burç Ve Burcu Ne?Tartışmalı CRISPR teknolojisi kes-kopyala-yapıştır yöntemiyle her tür genin modifiye edilmesine imkân sağlıyor. Tekniği geliştiren, Nobel ödüllü Jennifer Doudna’nın biyografisini yazan Walter Isaacson çekinceleri olduğunu anlatıp Prometheus benzetmesiyle başlıktaki soruyu soruyor...
#YazarBilim adamları toplumun refah düzeyine daha ileri bir noktaya taşıyabilme ve gelişimine katkıda bulunabilmek için yaşamlarının büyük bölümünü araştırmayla geçiren kişilerdir. İstisnalar hariç çok iyi eğitim hayatı bulunmayan ve genellikle toplum tarafından dışlanan bu bilim insanları bugün kullanmış olduğumuz birçok cihazın mucididir. Dünyaca ünlü bilim adamları kimlerdir, topluma ne tür faydaları dokunmuş ve günümüzde bile hala değerli olan sözleri nelerdir konularını sizin için derledik.
Bu yıl Nobel fizik ödülünü, İngiliz bilim insanı Roger Penrose, Reinhard Genzel ve Andrea Ghez ile paylaştı. Reinhard Genzel ve Andrea Ghez üzerinde beraber çalıştıkları ve kara delikle ilgili bir teorileri sayesinde ödülü alırken, Roger Penrose da yine kara delikle ilgili bundan 56 yıl öncesine uzanan bir çalışmasıyla ödüle layık görüldü.
#HawkingBilimsel yöntemleri kullanarak araştırma ve deney yapan kişilere bilim insanı denir. Bilim insanları insanlığı ilgilendiren sorunlara çözüm üretmek için çalışır. Kesin sonuca ulaşana kadar gözlem, inceleme, deney gibi metotları kullanırlar. 5. sınıflar için bilim insanlarını ve çalışmalarını anlattık.
#5. Sınıf Sosyal Bilgiler Bilim İnsanları Konu Anlatımı‘20’nci yüzyılın dehası’, ‘Dünyanın en büyük bilim insanı’, ‘En büyük teorik fizikçi’ gibi unvanlarla anıldı. İzafiyet teorisiyle bilim dünyasında çığır açtı. İki kez Almanya vatandaşlığını geri vermesine rağmen Almanya’daki bir yer hariç, hiç bir yerde kendisini evinde hissetmedi. Şimdi müze olarak kullanılan göl kenarında ve doğanın içiresindeki yazlık evini ziyaret ettik.
#AlmanyaAlman teorik fizikçi Albert Einstein ölüm yıl dönümünde anılıyor. Albert Einstein hayatı boyunca 300'den fazla bilimsel makale yayınlamıştır, ayrıca 150'den fazla bilim dışı çalışmaları da olmuştur. İşte, Albert Einstein’ın hayatına ilişkin bilgiler…
#Albert Einstein Ölüm Yıl DönümüNobel Fizik Ödülü'nü kazananlar belli oldu. Nobel Fizik Ödülü, yerçekimi dalgaları üzerine araştırma yapan Rainer Weiss, Barry Barish ve Kip Thorne isimli bilim adamlarına verildi. Bir yüzyıl önce Albert Einstein tarafından tahmin edilen ve izafiyet teorisinin bir parçası olan yerçekimsel dalgaların varlığı ilk olarak 2015'te tespit edilmişti.
#NobelTrump’ın başkanlığının ardından sular durulmuyor. Amerika’yı tekrar ‘büyük’ yapmak adına öncelikle tüm göçmenleri ülkeden süreceğini ve hatta Meksika ile aralarına devasa bir duvar öreceğini söyleyen Trump, başkan seçilir seçilmez de bu uçuk fikirlerini hayata geçirmek adına adımlar atıp Amerikan halkının büyük çoğunluğunu iyiden iyiye germeyi başardı. Gerilen bu Amerikalıların Trump’a cevabı açık: Hepimiz göçmeniz! Gerçekten şöyle bir bakınca Amerikan tarihinin en ünlü isimlerinin çoğu göçmen. İşte size birkaç sıkı örnek...
#Göçmen Amerikalı Ünlüler