QS ‘Alanlara Göre En İyi Üniversiteler Sıralaması 2020’yi açıkladı. Dünya üniversitelerinde alanlar; araştırma etkisi, atıf, akademik saygınlık ve işveren saygınlığı şeklindeki dört kritere göre sıralandı. 44 alanda yapılan sıralamada Türkiye mühendislikte öne çıktı. Türk üniversiteleri ayrıca arkeoloji, eğitim bilimleri, inşaat ve yapı ile maden ve madencilik mühendisliklerinde ilk 150 üniversite arasında yer aldı.
#QSTHE ‘Alanlara Göre En İyi Üniversiteler Sıralaması 2019’da yeni 4 bölümü daha açıkladı. Buna göre Türk üniversiteleri tıp ve psikoloji de ilk 400’e girerken, yaşam bilimleri ile fiziktede birçok yükseköğretim kurumu ilk 600’de yer aldı. Dört listede de Oxford, Stanford ve Harvard öne çıktı.
#THETHE ‘Alanlara Göre En İyi Üniversiteler Sıralaması 2019’da ilk dört bölümü açıkladı. Türkiye’den Koç sosyal bilimlerde; ODTÜ eğitimde ilk 200’e girdi. Bazı Türk üniversiteleri hukuk hariç işletme, eğitim ve sosyal bilimlerde ilk 500’de yer aldı. Dört listede de Stanford, Oxford ile MIT ilk sıraları kimseye bırakmadı.
#GazetehaberleriODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde çalışmalarını sürdüren ‘URAP Araştırma Laboratuvarı’nın yayınladığı ‘Alanlara Göre En İyi Üniversiteler Sıralaması 2018’de 61 alanın 29’unda Türk üniversiteleri yer aldı. ABD en iyi performansa sahip ülke olurken, Harvard 15 alanda birinci oldu.
#URAPQS’in bu yıl sekizincisini yayınladığı ‘Alanlara Göre En İyi Üniversiteler Sıralaması’nda sürpriz yaşanmadı. Türk üniversiteleri geçen yıl olduğu gibi mühendislikte öne çıktı. İTÜ, 5 sıra kaybetse de mineral-maden mühendisliğindeki 36’ncılığıyla Türkiye’den en iyi dereceyi elde eden üniversite oldu. 48 bölümde yapılan sıralamalarda en iyi temsil ise 13 alanla ODTÜ’ye ait.
#GazetehaberleriLondra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS’in ‘Alanlara Göre En İyi Üniversiteler Sıralaması 2017’de Türkiye, değerlendirmeye alınan 46 disiplinin 24’ünde temsil edildi. Türk üniversiteleri özellikle mühendislikte öne çıkarken, en iyi dereceler mineral ve maden mühendisliğinde geldi. Türk üniversiteleri geçen yılki sıralamada 42 alandan 13’ünde vardı.
#EğitimLondra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Quacquarelli Symonds (QS), 45 ülkeden bin 543 önde gelen üniversiteyi inceleyerek Alanlarına Göre En İyi Üniversiteler Sıralaması 2022’yi yayınladı. 5 farklı ana alanda yapılan sıralamalarda; Sanat ve Beşeri Bilimler'de en iyi Türk Üniversitesi Boğaziçi olurken, ODTÜ Doğa ve Sosyal Bilimlerde birinci oldu. Mühendislik alanında da ilk sırayı İTÜ ile paylaştı.
#Quacquarelli SymondsYÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın açıkladığı yeni sisteme göre YGS ve LYS olmak üzere iki aşamada mart ve haziran aylarında yapılan üniversite giriş sınavı, artık bir hafta sonunda tamamlanacak. Eski sistemde 18 olan puan türü 4’e düşürülecek. Türkçe ve matematik, yeni sınavın merkezinde olacak. Yeni sistem büyük ihtimalle bu yıl haziranda uygulanacak.
#GazetehaberleriODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesindeki University Ranking By Academic Performance (URAP) Araştırma Laboratuvarınca yapılan ve dünya genelindeki üniversitelerin bilim alanları başarısını gösteren sıralamada, 2 Türk üniversitesi dünyanın ilk 100 üniversitesi arasına girme başarısını gösterdi. Listede, mimarlık alanında İTÜ dünya 97'ncisi ve ODTÜ de dünya 100'üncüsü olarak tüm alanlar içinde en iyi dereceyi elde eden Türk üniversiteleri oldu.
#URAPLondra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu THE ‘Asya’nın En İyi Üniversiteleri Sıralaması 2017’yi açıkladı. Geçen yıl 11 üniversiteyle temsil edilen Türkiye’den bu sene 17 kurum yer aldı. Asya’nın en iyisi ise Singapur Ulusal Üniversitesi oldu.
#THEOECD’nin son açıkladığı ‘Dünyada Eğitime Bir Bakış’ raporunda yurtdışında eğitim gören öğrencilerin güncel verileri de derlendi. Dünyada en çok uluslararası öğrencisi olan ülke hangisi? Yüzde kaçlık bir paya sahip? Bunlar, verilerle yanıtlanıyor. Rapordan yola çıkarak yükseköğretimdeki ‘yeni oyuncuları’ sizlerle tanıştıralım istedik.
Tıp, hukuk, işletme size göre değilse, yeteneğinizin farklı olduğuna inanıyor ve buna göre bir eğitim almak istiyorsanız sizin için de birçok seçenek var. Uzmanlara göre özel yetenek sınavlarında ve sonrasında başarılı olmak için işi sevmek ve çok çalışmak gerekiyor.
#LysSınav sonuç kâğıdını doğru okumak ve tercihte bulunmak, sınav kadar zor. Hangi bölüme, hangi puanla yerleşeceğini, üniversitelerin imkânlarını, özel şartları bilmeden, ölü tercih yapmadan bir seçimde bulunmak için sınav kâğıdınızdaki bilgilerin ne anlama geldiğini iyi bilmeniz gerekir. Tercih yaparken izlemeniz gereken 7 adım var. Bu adımları dikkatle atın ve listenizi kontrol edin.
#Sınav