Ordu, bulunduğu coğrafyanın tüm özelliklerini içinde barındıran eşsiz ve zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Bu bölgede balık yemekleri, fındık tüketimi, sebze ve meyve bolluğu gibi pek çok alanda yapılan kendine özgü farklı lezzetleri vardır. Ordu'da ne yenir ve neyi meşhur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ordu YemekleriOrdu'nun Akkuş ilçesinde yetiştirilen tescilli 'Akkuş şeker fasulyesi'nde, iç piyasa yoğunluğu nedeniyle ihracat talebi karşılanamıyor. Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kaya, fasulyenin yoğun talep gördüğünü belirterek, "Yurt dışından da yüklü miktarda talep var. Bu talebi karşılayacak seviyede üretim olunca ihracata başlayacağız. Şu an iç piyasada fasulyemiz anında satılıyor" dedi.
#Kuru FasulyeORDU’nun Akkuş İlçesi’nde 6 yıl önce Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret olarak tescillenen organik ’Akkuş Şeker Fasulyesi’nin kilogramı 35 liradan satılıyor. Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kaya, organik fasulyeye yoğun talep olduğunu belirterek, "Bu yıl 20 ton civarında organik fasulye üretimi oldu. Almanya’dan bir firma 100 ton organik fasulye talep etti, talebi karşılayamadığımız için ihracat yapamadık. Almanya’nın talebini inşallah önümüzdeki sene karşılayacağız" dedi.
#Türk Patent EnstitüsüORDU İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, kentte üretilen kivinin toprak yapısı itibariyle, depoya dayanıklılığı ve aromasıyla Türkiye’de yetiştirilen diğer kivilerden çok farklı olduğunu belirtti. Yılmaz, "Ordu kivisinin marka olması için Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret olarak tescillenmesi için geçen yıl başlatılan çalışma kapsamında bilimsel çalışmalara başlayacağız. Ayrıca bu yıl kivide yüksek rekolte bekliyoruz" dedi.
#Kivi FiyatlarıORDU’nun Akkuş ilçesinde 6 yıl önce 2 TL’den satılan ve Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret olarak tescillenen Akkuş Şeker Fasulyesi’nin fiyatı 20 TL’ye çıktı. Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kaya, bu yıl organik üretim yaparak Avrupa ülkelerine 35 TL’den 100 ton organik fasulye ihraç etmeyi hedeflediklerini söyledi.
#OrduÇAYKUR'un şeker otu olarak da bilinen, diyabetli hastalara şeker tadı hissini veren Stevya adlı çalı türündeki bitkiden şeker üretmeye başlaması bu bitkiyi Anadolu topraklarıyla buluşturan Balıkesir'in Burhaniye ilçesindeki üreticiler tarafından memnuniyetle karşılanmış.