Yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, "Denizin içinde bir deprem oluyorsa tsunami de oluyor. Akdeniz, Ege ve Marmara'da genel olarak 1 metre yüksekliğinde tsunaminin meydana gelebileceğini söyleyebiliriz. Denizin bazı derin yerlerinde depremle birlikte kaymada oluyorsa 3 metre yüksekliğinde tsunami olabilir" dedi.
#Yoshinori MoriwakiYüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, "Denizin içinde bir deprem oluyorsa tsunami de oluyor. Akdeniz, Ege ve Marmara'da genel olarak 1 metre yüksekliğinde tsunaminin meydana gelebileceğini söyleyebiliriz. Denizin bazı derin yerlerinde depremle birlikte kaymada oluyorsa 3 metre yüksekliğinde tsunami olabilir" dedi.
#DepremDenizlerin altında geniş bir dünya uzanmaktadır. Denizlerde hüküm süren balıkların birbirinden farklı çeşitleri bulunmaktadır. Özellikle sarpa balığının çeşitleri ve yapısı da çok dikkat çeker. Sarpa balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Sarpa Balığı faydaları ve özellikleri nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Dünyanın en tehlikeli köpek balığı türleri içerisinde katil köpek balığı gelmektedir. Aynı zamanda bu canlı türü beyaz büyük köpek balığı olarak da bilinir. Peki katil köpek balığı nedir, özellikleri nelerdir ve yenir mi tüm detayları ile derledik.
AFAD'ın en son paylaştığı verilere göre 2021’de 23 bin 753 deprem meydana geldi. 2022’de de sarsıntılar devam ediyor. Özellikle Marmara’da geçen ay önce Yalova sonra da Tekirdağ'da deprem oldu. Her iki depremin büyüklüğü orta şiddette olsa da konumları itibariyle akla hemen beklenen büyük Marmara depremini getirdi. Peki İstanbul'u da etkileyecek büyük deprem için süre kısaldı mı? Hangi ilçeler tehlike altında? Uzmanlarla konuştuk...
#DepremÖzellikle Karadeniz'de görülen, Akdeniz, Ege ve Marmara denizlerinde de sıklıkla karşılaşılan 'tırsi balığı', hem lezzeti hem de ucuz fiyatıyla dikkat çekiyor. 'Mangal söndüren' olarak bilinen, kılçıklarıyla birlikte yenilebilen tırsi balığı, Düzce'de tezgahları süslüyor.
#Tırsi BalığıÖzellikle Karadeniz'de görülen, Akdeniz, Ege ve Marmara denizlerinde de sıklıkla karşılaşılan 'tırsi balığı', hem lezzeti hem de ucuz fiyatıyla dikkat çekiyor. 'Mangal söndüren' olarak bilinen, kılçıklarıyla birlikte yenilebilen tırsi balığı, Düzce'de tezgahları süslüyor.
#Tırsi BalığıTürkiye çevresindeki denizler için yapılan bilimsel araştırmalar, son 3 bin yıl içinde kayda geçmiş en az 90 adet tsunami olduğunu ortaya koyuyor. Bu doğrultuda TBMM'de oluşturulan araştırma komisyonunun son raporunda da Türkiye’de deprem sonrasında oluşabilecek tsunami tehlikesine dikkat çekiliyor. Peki Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde kaç büyüklüğünde bir deprem tsunami felaketini getirir? En riskli alanlar nereler? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı...
#Marmara DepremiGöçmen kuş türlerimizin tamamına yakını bu ay ülkemize ulaştı, yuva yerlerini seçmeye başladı. Sarıasmalar, arıkuşları, ötleğenler, çalıbülbülleri, ak mukallitler... Adeta şarkılarıyla parkları, ovaları, ormanları, nehir boylarını şenlendiren kuşlar sizi de bu eşsiz senfoniye davet ediyor.
#KuşlarGünümüzde birbirinden farklı ağaç türleri bulunuyor. Çeşitlerine ve yapılarına göre bu ağaçların bakım şekilleri de değişiyor. Türkiye genelinde en çok yetişen ağaçlardan bir tanesi de kızılçam ağacı olarak bilinmektedir. Kızılçam ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Dünya üzerinde yetişen her besin ve bitkinin sağladığı pek çok yarar vardır. Gerek sağlık için gerek ise cilt sağlığı için bu bitkilerden tüketmek ve ya kullanmak gerekir. Aloe vera ise özellikle cilt bakımı ve kozmetik sektöründe kullanılan en etkili besinler arasında yer almaktadır. Aloe Vera nasıl yetişir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Türkiye Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof.Dr. Bayram Öztürk, Akdeniz’e özgü, kısmen Ege ile Marmara Denizi’nde yaşayan bir yumuşakça türü pinaların bir parazitin yanı sıra aşırı avlanma, kirlilik ve doğal habitatının yok edilmesi nedeniyle giderek yok olduğunu vurguladı. Prof.Dr. Öztürk, daha önce Akdeniz ve Ege’de görülen toplu pina ölümlerinin Marmara Denizi’ne de sıçradığı belirtildi.
#İstanbulAFRİKA'dan gelen ve Türkiye'de de etkisini gösteren çöl tozları, İstanbul'da hava kalitesini etkiledi. İTÜ Meteoroloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Deniz Demirhan, çöl tozlarının bakteri barındırdığını belirterek uyarılarda bulundu. Dr. Demirhan, "Çöl tozları içerisinde pek çok bakteri ve kirletici maddeler barındırıyor. Bu nedenle solunum yollarımızı etkileyebiliyor. Maske takmak hem koronadan hem de çöl tozlarından koruyacak" dedi.
#HaberGündemdeki haberlerin ardından Balon Balığı nedir ve hangi bölgelerde yaşar sorusu vatandaşlar tarafından internette aranan konular arasında yer alırken, balon balığı zehrinin nasıl bulaştığı da aranan diğer bir önemli konu olarak dikkat çekiyor. Peki Balon Balığı nedir, hangi bölgelerde yaşıyor?
#ZehirlenmeBalon Balığı, Türkiye'de Akdeniz, Ege, Marmara bölgesinde görülmekle birlikte genellikle yosunlu bölgelerde yaşamaktadır. Halk arasında Balon Balığı olarak anılan bu tür, Kirpi Balığı ismiyle de bilinmektedir. Genellikle deniz diplerinde yaşayan bu tür, etinin zehirli olması ve kendini tehlike altında görmesi halinde şişmesiyle dikkat çekmektedir. İşte, zehirli bir deniz canlısı olan Balon Balığı hakkında bazı bilgiler
#Balon Balığı NedirMilli gemi ''Bayraktar'', İstanbul Tuzla'da düzenlenen törenle TSK'ya teslim edildi. Bakan Işık törende, Başbakan Yıldırım'la dün İstanbul'a gelirken görüştüklerini belirterek, şunları kaydetti: "Kendisi, 'Yarın törene katılacaksın, benim selamımı ilet ve bu geminin inşasında çalışanlara bir maaş ikramiye verilmesi konusunu Anadolu Tersanesi Yönetim Kurumu Başkanı Ürkmez Bey'e ilet' dedi. Başbakanımızın bu ricasını Faruk Bey'e illetim. O da kabul etti."
#Bayraktar