Muş'un Malazgirt ilçesinde gerçekleştirilen 'Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırma' 1800 rakımlı tepede açılan 5 mezarda, iskeletlere rastlandı. İslami usullere göre gömülmüş mezarlardaki iskeletlerden alınan numuneler, karbon-14 testi için laboratuvara gönderilecek.
#MuşBitlis Kalesi'nde yürütülen kazı çalışmalarında, Bizans ve Selçuklu dönemlerine ait 10 sikke bulundu. Fırat Üniversitesi İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Arkeoloji Bölümü ve Bilimsel Kazı Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Korkmaz Şen, pandemi salgını nedeniyle bu yılki çalışmalarını 10 işçiyle yaptıklarını belirterek, "Yaptığımız kazı çalışmalarında o dönemde kiler olarak kullandığı değerlendirilen depoda küpler ve saklama kapları var. Bu kapların içerisinde 10 sikke bulundu" dedi.
#Ahlat Müze MüdürlüğüBİTLİS Kalesi'nde yürütülen kazı çalışmalarında, Bizans ve Selçuklu dönemlerine ait 10 sikke bulundu. Fırat Üniversitesi İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Arkeoloji Bölümü ve Bilimsel Kazı Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Korkmaz Şen, pandemi salgını nedeniyle bu yılki çalışmalarını 10 işçiyle yaptıklarını belirterek, "Yaptığımız kazı çalışmalarında o dönemde kiler olarak kullandığı değerlendirilen depoda küpler ve saklama kapları var. Bu kapların içerisinde 10 sikke bulundu" dedi.
#Bitlis KalesiMuş'un Malazgirt ilçesinde 10 üniversiteden bir araya gelen 30 akademisyen, 26 Ağustos 1071'de şanlı zaferin kazanıldığı savaş alanını tespit edecek. Kültür ve Turizm Bakanlığının desteklediği, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Ahlat Müze Müdürlüğü, Muş Alparslan Üniversitesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi iş birliğiyle "Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırması" çalışmalarına başlandı.
#Kültür- Muş'un Varto ilçesinde bulunan ve güvenlik gerekçesiyle uzun yıllar çalışma yapılamayan Tepeköy Höyüğü'nde, 49 yıl aradan sonra kazı çalışmaları başlatıldı - Kültür ve Turizm İl Müdürü Çetin: "Bölgemizde çözüm süreciyle oluşan olumlu hava, tarihi eserlerin restorasyonu, tanıtımı ve ortaya çıkarılması konusundaki çalışmaları hızlandırdı"
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "2023 yılında ise bugün itibarıyla 650 noktada arkeolojik çalışmalara devam ediliyor. Tarihin sıfır noktası olarak nitelendirilen Göbeklitepe ve Karahantepe, dünya arkeoloji çevrelerinin yakından takip ettiği bir çalışma haline geldi. Tarih öncesine ışık tutan, dünya ölçeğinde çok önemli keşiflerin yapıldığı Taş Tepeler projesi kapsamında 2023 yılında 9 arkeolojik alanda sürdürülen çalışmalarda son olarak geçtiğimiz günlerde insan ve hayvan heykellerine de ulaşıldı" dedi.
#Bakan ErsoyDünyanın en büyük İslam mezarlığının yurt dışında tanıtılması amacıyla hazırlanan "Tarihin Görgü Tanıkları Ahlat Mezar Taşları Ayağa Kalkıyor Projesi" kapsamında her biri sanat eseri niteliği taşıyan mezar taşlarının liken temizlikleri yapılacak, fotoğraflarıyla yurt dışında sergi açılacak
#BitlisDünyanın en büyük İslam mezarlığının yurt dışında tanıtılması amacıyla hazırlanan "Tarihin Görgü Tanıkları Ahlat Mezar Taşları Ayağa Kalkıyor Projesi" kapsamında her biri sanat eseri niteliği taşıyan mezar taşlarının liken temizlikleri yapılacak, fotoğraflarıyla yurt dışında sergi açılacak
#Selçuklu Meydan Mezarlığı