Ahlat’ta Müzeler Haftası Kutlandı

Güncelleme Tarihi:

Ahlat’ta Müzeler Haftası Kutlandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2015 14:30

BİTLİS’İN AHLAT İLÇE MÜZE MÜDÜRLÜĞÜ, 18-24 MAYIS TARİHLERİ ARASINDA KUTLANAN MÜZELER HAFTASI NEDENİYLE BİR PROGRAM DÜZENLEDİ.

Bitlis’in Ahlat İlçe Müze Müdürlüğü, 18-24 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Müzeler Haftası nedeniyle bir program düzenledi.
Ahlat Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Bitlis Vali Yardımcısı Ömer Faruk İlhan, Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban, Ahlat Meslek Yüksekokulu Müdürü Harun Koçak, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Şahin Koçi, Ahlat Müze Müdürü Ziya Kılınç, kurum amirleri, davetliler ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra bir konuşma yapan Ahlat Müze Müdürü Ziya Kılınç, ilk olarak Türkiye’de müzeciliğin başlangıcı, müzeciliğin oluşumu hakkında bilgiler sundu. Kılınç; “Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı 191 müze, 137 ören yeri olmak üzere toplam 228 müze ve ören yeri ziyaretlere açık haldedir. Araştırmacıların araştırmalarına ışık tutan, tarihi eserleri koruyup gelecek nesillere aktarmasını sağlayan, insanlığın kültürel birliği olan müzelerin her geçen gün önemi artmakta ve turizm gelirlerimizde bu açıdan kültürel turizme yönlenmektedir. UNESCO’da 11 kültürel ve 2 doğal olmak üzere toplam 13 daimi mirasımız vardır. Bunun dışında 59 kültürel ve 3 doğal olmak üzere 62 kültürel eserimizde geçici listededir. Bunlardan bir tanesi de Ahlat eski yerleşim yeri ve mezar taşlarıdır. Bunlar 2 bin yılında UNESCO geçici listesine girmiş kabulünü beklemekteyiz. 2014 yılı sonu verilerine göre ülkemize gelen turist sayısı 38 milyon 200 bindir. Turizm geliri ise 36 milyar doları açmıştır. Şu an ülkemiz turizm gelirleri açısından dünyada 6’ncı sıradadır. 2023 için hedefimiz ise 60 milyon turist ve 60 milyar dolar turizm geliridir. Bunu başarmak için canla, başla çalışmaktayız. Ahlat Müze Müdürlüğü envanterinde 1970 yılından bugüne toplam 4 bin 915 eser mevcuttur. Bu eserlerin 2 bin 895’i arkeolojik, 74 tanesi etnografik ve bin 946 tanesi de sikkeden oluşmaktadır. Yeni müzemizin açılma aşamasında 885 eser restore edilerek vitrinlere konuldu. Bu çalışmalara müzemiz arkeologları, sanat tarihçilerimiz ve diğer personellerin çok emeği oldu. Hepsine teşekkür ediyorum” dedi.
Konuşmanın ardından arkeolog Mikail Erçek tarafından “Ahlat Müzesi’nin yeni binasına taşınması” sunumu, arkeolog Zübeyde Kuru tarafından “Ülkemizde Kültür Varlığı Kaçakçılığı” sunumu, araştırmacı Ahmet Çapkun tarafından “Eserler Işığından Ahlat” sunumu, arkeolog İlhami Bingöl tarafından da “Muş Varto Tepeköy Kurtarma Kazısı” sunumu yapıldı.
Program sonunda Bitlis Vali Yardımcısı Ömer Faruk İlhan, Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu ve diğer davetliler düzenledikleri güzel programdan dolayı Müze Müdürü Ziya Kılınç ve personellerini tebrik ederek, yeni Ahlat Müzesi’ni gezdiler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!