Büyüme çağındaki çocukların ağız ve diş sağlığı günümüzde anne-babaların öncelikleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Haleon Türkiye Uzman Kanalı Direktörü Devrim Şimşek’in de katkılarıyla, ağız ve diş sağlığı ile ilgili önemli tüm detayları sizin için derledik.
#Sponsorlu İçerikAğız ve diş bakımı için yeterince önem vermemek bir takım sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Eksik beslenme ve farklı hastalıklar sebebiyle diş etlerinde görülen enfeksiyonlar, diş etlerinde antibiyotikle geçmeyen iltihaplanmaya apse yapmasına neden olabilir. Peki Diş apsesi nasıl geçer? Diş apsesine ne iyi gelir, neden olur? İşte, diş apsesinin belirtileri ve tedavisi...
#Diş Apsesi Belirtileri Neler?Ampiyem kelimesi Latince ve Grekçe dili kökenlidir. Dilimizde de bu ismiyle kullanılmaktadır. Tıp sektöründe belirli bir hastalığı ifade etmektedir. Belirtileri, evreleri ve tedavisi gibi konuları bulunmaktadır. Vücut anatomisinde bulunan sıvı toplanmasını ifade etmektedir. Sizler için ampiyem nedir, belirtileri nelerdir, evreleri ve tedavisi nasıldır detayları ile derledik.
#Ampiyem Nedir Ve Belirtileri Nelerdir?Okaliptus yağı, herkes tarafından bilinmekte olan bir yağdır. Oldukça popüler olan okaliptus yağı isim olarak bilinse bile tam olarak ne olduğu yaygın olarak bilinmemektedir. Siz de okaliptus yağı ile ilgili detaylı bir şekilde bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Okaliptus yağı nedir, nasıl yapılır ve neye iyi gelir? Okaliptus yağı faydaları ve kullanımı hakkında bilgiler nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Okaliptus Yağı NedirTüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün vücuda ilk olarak ağız ve iletilen bulaştığı bilinmektedir. Virüsün yayılma hızı ve hasar verme oranını azaltmak için ağız hijyeni ve sağlığına geri dönüş, sonuç için girişini sürmek için bir bariyer gerektirir. Diş Hekimi Ömer Kadıoğlu pandemi döneminde ağız ve diş sağlığının korunması hakkında bilgiler verdi.
#Diş SağlığıUZMAN Dr. Onur Ademhan, özellikle ön dişlerinin görüntüsünden hoşlanmadığı için gülüşünü gizleyen, bu durumdan kurtulmak isteyen ancak tedavinin acı verici olmasından ürktüğü için diş hekimine gitmekten çekinenlere kompozit lamine önerdi. Uzman Dr. Ademhan, korkusuzca gülebilmenin hayal olmadığını söyledi.
#Uzman Dr. Onur AdemhanPandemi döneminde kişiler arasındaki bulaşın genellikle nefes yoluyla gerçekleştiğinin altını çizen Çene Cerrahisi ve İmplantoloji Uzmanı Prof. Dr. Serhat Yalçın, bu süreçte ağız bakımına normalden daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Yalçın, pandemi döneminde ağız bakımına dair çok önemli bilgiler aktardı.
#Diş BakımıDüzenli ağız ve diş bakımı genel sağlığın korunması bakımından önem taşıyor. Yetersiz ve eksik yapılan ağız ve diş bakımının birçok sağlık sorununun gelişmesinde önemli bir risk faktörü olduğunu, pandemi döneminde her zamankinden daha çok dikkat edilmesi gerektiğini belirten Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz, Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası kapsamında ağız ve diş sağlığını korumaya yönelik önerilerde bulundu.
#Diş Bakımı Nasıl OlmalıHayatımızı sağlıklı bir şekilde sürdürebilmemiz için kişisel bakım çok önemlidir. Sadece kendi sağlığımız değil ayrıca çevremizdeki insanlarla daha iyi iletişim kurabilmek için, kişisel bakımımıza her zaman özen göstermeliyiz. Şimdi kişisel bakım için neler yapmamız gerekiyor bunları öğrenelim. İşte 1. sınıf hayat bilgisi kişisel bakım konu anlatımı.
#1. Sınıf Hayat Bilgisi Kişisel Bakım Konu AnlatımıKORONAVİRÜS damlacık yolu ile bulaşırken Türkiye genelinde yasaklar hafifletilmeye başladı. Bu süreçte ağız ve diş sağlığının daha önem kazandığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Selin Gaş geleneksel aile yemeklerinde virüsün daha kolay taşınabileceğini söyledi. Dr. Gas, “Bu nedenle, herkesin diş fırçalama, diş ipi kullanma ve dil temizliğine ek olarak ağız gargarası kullanmaya özen göstermesi gerek” dedi.
#Beykent Üniversitesi Diş Hekimliği FakültesiHamilelik öncesi uyumlu olmayan ve doyum sağlamayan bir cinsellik, hamilelikle birlikte daha büyük sorun haline gelebilmektedir. Hamilelikle ilgili cinsel bilginin kısıtlı olması, yanlış inanışlar eklendi mi, sorun daha büyümektedir. Psikiyatrist/Psikoterapist Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney hamilelik döneminde aldatılma korkusuyla nasıl baş edilebileceğini anlattı.
#HamilelikHamilelikte oruç konusu ramazan ayında birçok gebenin kafasını karıştıran bir konudur. Hamilelikte oruç tutulabilir mi? Oruç bebeği nasıl etkiler? Hamilelikte oruç tutulursa nelere dikkat edilmelidir? Ve buna benzer birçok soru… Kadın hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meral Sönmezer hamilelikte oruç ile ilgi tüm merak edilenleri yanıtladı.
#HamilelikKoronavirüs salgını ağız, burun ve göz kanallarından bulaşıyor. Salgından korunmak için kendimizi evde izole ederken, ‘ağız’ sağlığında dikkat etmemiz gerekenleri Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Dt. Serdar Sütcü’ye sorduk. İşte koronavirüs tehdidine karşı 5 soru 5 cevapla ‘ağız’ sağlığında dikkat etmemiz gerekenler:
#Doğahan GİRİTLİOĞLUTÜM dünyayı etkisi altına alan ve ülkemizde de yayılmaya devam eden koronavirüsün ağız, burun ve göz kanalıyla bulaştığı biliniyor. Uzmanlar bulaş riskine karşın hastane ve eczaneler olduğu kadar dişçilere de zorunlu olmadıkça gidilmemesini öneriyor. Peki koronavirüs tehdidine karşı, diş hekimi ve hastalar ne yapmalı? Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Serdar Sütcü "ilk önlem zorunlu olmadıkça tedaviye gidilmemesii" diyerek söze başladı ve merak edilen sorulara şu cevapları verdi:
#ANKARANedeni belli olmayan, aylarca sizinle beraber yaşayan ağız içi yaraların dil kanserinin en önemli belirtisi olduğunu biliyor musunuz? Özellikle de kötü ağız kokusu ve kanamanın eşlik ettiği dil yaraları, sık görülen dil kanserinin ilk şikayetleri arasında yer alıyor. Ne kadar erken fark edilirse o kadar çok başarı oranının olduğunu söyleyen Radyasyon Onkoloji Uzmanı Dr. Züleyha Kadehçi, dil kanserinin bilinmeyenlerini anlatıyor.
#Dil Kanseri TedavisiBirçoğumuz için her saatte bir kişinin ağız kanserinden öldüğü gerçeği şaşırtıcı gelebilir. Her ne kadar ağız kanseri diğer kanser türleri arasında en masumu olarak bilinse de aslında durum sandığımızın tam tersidir. Diğer kanser türlerine nispeten daha ölümcüldür ve önemsemediğimiz belirtiler istenmeyen sonuçlara davetiye çıkarabilir. Radyasyon Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Vecdi Ertekin Ağız kanseri hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için anlattı.
#Ağız Kanseri“Halk arasında bilinen ‘Her hamilelik, bir dişi çürütür’, ‘Hamileyken diş hekimine gidilmez’, ‘Bebek annenin dişlerindeki kalsiyumu alır’ gibi yanlış bilgilere asla inanılmamalıdır” diyen Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Gözde Turgut, açıkladı.
#Hamilelikte Diş ÇürükleriZorlanmadan nefes almak, rahat yemek yiyebilmek ve inatçı öksürüklerle boğuşmamak… Tüm bunlar gün içinde kolaylıkla yaptığımız rutin şeyler olsa da bazı hastalıklar en temel davranışlara bile engel koyabilir; gırtlak kanserinde olduğu gibi… Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Fatma Şen, hayat kalitesini büyük ölçüde etkileyen gırtlak kanseri hakkında önemli bilgiler veriyor.
#Gırtlak Kanseri BelirtileriBugünlerde yaşanan ani ısı değişiklikleri ve virüslere bir de kronik hastalıkların getirdiği yıpranma ve stres eklendiğinde vücut direnci ister istemez zayıflayabiliyor. Hal böyle olunca hastalıklara çok daha açık hale geliniyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yaser Süleymanoğlu; diyabet, kalp yetmezliği, astım ve KOAH gibi kronik hastalığı olanların ve 60 yaş üzerindeki kişilerin sağlıklı yetişkinlere göre daha düşük dirence sahip olduklarını belirterek, alınacak basit ama etkili önlemlerle sonbahar hastalıklarından korunmanın mümkün olduğunu söylüyor.
#KOAH