Hijyeni tam, bakımı yapılmış bir ağız görünüşümüzü değiştirdiği kadar sağlığımızı da etkiler, bizi birçok hastalıktan korur. Her yıl 6 Ağustos Dünya Temiz Nefes Günü olarak kutlanıyor. Bu vesileyle neler yapmamız gerektiğini uzmanlara sorduk, tavsiyeler aldık.
#Zeynep Nazlı YıldırımPırıl pırıl sağlıklı dişlere sahip olanlar genetik olarak şanslı elbette ancak yiyip içtiklerimiz de bir o kadar önemli. Peki dişleri aşındıran, çürük oluşumuna zemin hazırlayan hatalar neler?
#Diş SağlığıYediğimiz yiyeceklerden, çikolata, şeker gibi gıdalardan veya bakteri, mikrop gibi etkenlerden dolayı dişlerimiz çürür, hatta kırılır ve sonrasında bu durum beraberinde diş ağrısını getirir. Diş ağrısı hiç ummadık zamanda, yemek yerken, gece uyurken bir anda gelir ve geçmeyen, gece uyutmayan çürük diş ağrılarına neden olur. Bu durumlarda kırık, çürük, dolgulu, sallanan diş ağrısına ne iyi gelir, durmayan iltihaplı diş ağrısı nasıl geçer gibi sorunlarının cevabını bilmek ve pratik uygulanabilir olması gerekir. En azından doktora başvuruncaya kadar evde diş ağrısını geçiren doğal kesin çözümleri bilmek faydalı olacaktır. Konumuz olan diş ağrısına ne iyi gelir, nasıl geçer, neden olur gibi soruların yanıtlarını aşağıda sıralayarak size yardımcı olmaya çalışacağız.
#Diş Ağrısı Nasıl GeçerNane ister yaş ister kuru şekliyle olsun yemeklerimizin baş tacı olan bitkilerin başında geliyor. Kendine özgü kokusu ile bulunduğu ortamlarda hemen fark edilen nane bitkisel yağ türleri arasında nane yağı ile de beğeni kazanıyor. Hoş kokusu ve zengin içeriği sayesinde sağlıklı ve doğal yaşamak isteyen insanların tercih ettiği yağlar arasında yer alıyor. Pek çok faydası olduğu bilinen nane yağına dair "Nane yağı nedir, nasıl yapılır ve neye iyi gelir? Nane yağı faydaları ve kullanımı" gibi önemli konuları sizler için derledik.
#Nane Yağı NedirDiş ağrısı hiç ummadığınız anlarda gelir ve ağrısı bazen dayanılmaz derecede şiddetli olabilir. Özellikle pandemi döneminde dişçiye gitmek istemeyenler, diş ağrısını doğal yollardan geçirmenin yollarına baş vuruyorlar. Peki diş ağrısına ne iyi gelir? İşte, diş ağrısına iyi gelen yöntemler.
#Diş Ağrısına Ne İyi GelirDoğal yollarla sağlıklı olmanın yollarını arayanlarda önemli bir yere sahip olan kekiğin faydaları saylamakla bitmiyor. Kekik Çayı, suyu ve yağı olarak çeşitli biçimlerde kullanılan bu şifalı bitki, öksürük ve gribal enfeksiyonlara iyi geliyor. İşte, sık tüketilen kekik çayı ve kekik yağı hakkında bilinmesi gerekenler.
#Kekik Yağının FaydalarıUluslararası bir pazarlama araştırmaları şirketinin verilerine göre; pandeminin ilk 10 haftasında en çok büyüme kaydeden ürünlerden birinin yüzde 274 büyüme oranıyla diş macunu olduğunu belirten İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Dişçilik Hizmetleri Bölüm Başkanı Uzm. Dr. Fatma Çiçekdağı Set, “Pandemi ile birlikte diş fırçalama alışkanlığında Türkiye’ de yıllardır olmayan bir artış yaşandı. Yine Covid-19 sürecinde görüntülü platformda gerçekleşen ‘tüketicinin nabzını tutma’ buluşmalarındaki verilerde, Türkiye’ de diş fırçalamanın pandemi ile birlikte arttığı ve ‘Her gün dişlerimi fırçalarım’ diyenlerin oranının pandemi öncesinde yüzde 30 iken, pandemi döneminde yüzde 50’ lere kadar çıktığı sonucuna varılmıştır” dedi.
#Uzm. Dr. Fatma Çiçekdağı SetCovid-19 süreciyle birlikte günlük hayatımızın bir parçası olan maske kullanımı; kişinin kendi ağız kokusunu fark etmesini ve çözüm arayışını beraberinde getirdi. Boşanmalarda gerekçe sayılabilecek kadar ciddi bir sorun olan ağız kokusu, iş yaşamında da özellikle konuşarak iletişim kurmada sıkıntı yaşanmasına yol açıyor.
#Diş SağlığıAğız kanserleri, Dünya Sağlık Örgütü’nün araştırmasına göre en ölümcül 8 kanser türü arasında yer alır. Ağız içerisinde kansere dönüşme potansiyeli olan lezyonların erken saptanması çok önemlidir. Peki, ağız kanserleri neden olur, kimler risk altında? Toplumun genelinde bu konuyla ilgili merak uyandıran detayları ve birçok sorunun yanıtını Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Serhat Yalçın açıkladı.
#Ağız KanseriBoğaz ağrısı, yutkunmada güçlük, halsizlik ve bitmek bilmeyen öksürük…Uzun süre kapalı ve havasız ortamlarda bulunmak farenjite yakalanma riskinizi arttırıyor. Mevsim geçişleriyle birlikte kendini gösteren en yaygın hastalıklardan biri olan farenjitte, erken tanı ve tedavinin hastalığın kronikleşmemesi için önemli olduğuna vurgu yapan K.B.B Uzmanı Opr. Dr. Koray Cengiz bilinmesi gereken tüm detayları sizler için anlattı.
#Farenjit2020’nin sonuna yaklaşırken hala dünyanın en önemli gündemi Covid-19! Salgın birinci yılını doldururken, ekonomik ve psikolojik problemleri de beraberinde getirdi. Stres nedeniyle pek çok insanın sağlığı risk altında. Periodontoloji Uzmanı Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin, pandemi döneminde koronavirüs stresinin ağız ve diş sağlığını nasıl etkilediğini anlattı.
#Diş SıkmaSonbahar kış aylarında yeni koronavirüs salgınının etkisini artırması nedeniyle zorunlu haller dışında evden çıkmıyoruz. Peki ya dişimiz ağrırsa? Pandemi günlerinde diş doktoruna gitmemiz gerekirse ne yapmalıyız? Diş hekimleri hastaların ve kendi çalışanlarının sağlığı için hangi güvenlik önlemlerini alıyor? Dr. Öğretim Üyesi Çağdaş Çağlar Laçin, salgın günlerinde diş doktoruna gidecekler için tavsiyelerde bulundu.
#COVID-19Koronavirüs salgınından korunmak için birçok uzman farklı görüş ve önerilerde bulunuyor. Bunlardan biri de ağız temizliği için gargara kullanımı. Ancak uzmanlar ağız gargarası kullanmanın koronavirüsten korunmak için bilimsel bir çözüm değil tedbir olabileceğini söylüyor.
#Ağız GargarasıDiş hastanelerinin acil olmadığı sürece yeni hasta kabul etmemesi, vatandaşların ağız ve diş sağlıklarını koruyabilmeleri için kendi önlemlerini almalarının önemini artırdı. Korona virüsün en önemli bulaşma alanlarından birisinin ağız yolu olduğu uzmanlar tarafından belirtiliyor. Prof. Dr. Murat Yenisey, ağız sağlığında dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi veriyor.
#Ağız Sağlığı Nasıl OlmalıGeçtiğimiz günlerde yapılan bir araştırma, ağız çalkalama sularının laboratuvar ortamında tükürükteki koronavirüsü 30 saniye içinde öldürebileceğine işaret etti. Peki, ağız gargaraları COVID-19 için etkili mi? Diş Eti Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Çağdaş Çağlar Laçin, konuyla ilgili çok önemli bilgiler aktardı.
#GargaraGeçtiğimiz günlerde yapılan bir araştırma, ağız çalkalama sularının laboratuvar ortamında tükürükteki koronavirüsü 30 saniye içinde öldürebileceğine işaret etti. Peki, ağız gargaraları COVID-19 için etkili mi? Diş Eti Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Çağdaş Çağlar Laçin, konuyla ilgili çok önemli bilgiler aktardı.
#HtvaileTüm dünyayı etkisi altına alan ve pek çok insanın ölümüne neden olan koronavirüs nedeniyle gözler aşı çalışmaları üzerindeyken geçtiğimiz günlerde yaşanan bir gelişme tüm dünyayı umutlandırdı. Cardiff Üniversitesi uzmanları tarafından yapılan bir araştırma, ağız çalkalama sularının laboratuvar ortamında tükürükteki koronavirüsü 30 saniye içinde öldürebileceğine işaret etti. Peki, gerçekten ağız gargaraları koronavirüsü önleyebilir mi?
#Ağız GargarasıGaller’de yapılan ve ağız çalkalama suyunun tükürükteki koronavirüsü 30 saniye içinde öldürülebileceğine işaret eden araştırma, bilim insanlarını karşı karşıya getirdi. Prof. Dr. Canan Karatay, salgının ilk günlerinde, ‘karbonatlı suyu’, 2 gün önce de Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu ‘adaçayı-ebegümeci’ karışımı ile gargara yapılmasını önerdi. Birçok bilim insanı ise hem araştırmanın hem de önerilerin bilimsel bir çalışma, ‘kesin bir çözüm’ gibi sunulmasına şiddetle karşı! Bilim dünyasının gargara polemiğini masaya yatırdım.
#YazarCovid-19 salgını sebebiyle bağışıklık sisteminin korunup, vücut direncinin yüksek tutulması gereken bu süreçte ağız ve diş sağlığının önemine dikkat çeken Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Emine Fulya Akkoyun, ağız ve diş hijyeninin covid-19’a yakalanma riskini azaltabileceğini ifade etti.
#Ağız SağlığıUluslararası Diyabet Vakfı'na göre dünyada 463 milyon insan diyabet hastalığı ile mücadele etmektedir. Ve diyabetin ağız kuruluğu da dahil olmak üzere bazı diş sağlığı sorunları riskini arttırdığı bilinmektedir. “Ağız kuruluğu, konuşmayı zorlaştırabilecek bir sıkıntıdan çok daha fazlasıdır” diyen Diş Hekimi Pertev Kökdemir, ağız kuruluğu ve tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi.
#Ağız KuruluğuAğız gargaraları genellikle diş fırçalama sonrası kullanılan, ağızdaki bakterilerin çoğalmasını önleyen ve oluşan kötü kokuyu en aza indiren çalkalama sularıdır. Fakat bu ağır gargaralarını hazır almak yerine evde doğal malzemelerle kendiniz de yapabilirsiniz. İşte ev yapımı doğal ağız gargarası tarifi…
#Ağız SağlığıTÜM dünyayı etkisi altına alan ve ülkemizde de yayılmaya devam eden koronavirüsün ağız, burun ve göz kanalıyla bulaştığı biliniyor. Uzmanlar bulaş riskine karşın hastane ve eczaneler olduğu kadar dişçilere de zorunlu olmadıkça gidilmemesini öneriyor. Peki koronavirüs tehdidine karşı, diş hekimi ve hastalar ne yapmalı? Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Serdar Sütcü "ilk önlem zorunlu olmadıkça tedaviye gidilmemesii" diyerek söze başladı ve merak edilen sorulara şu cevapları verdi:
#ANKARA