Avustralya hükümeti ile sosyal medya devi Facebook, haber içeriklerine ücret düzenlemesi öngören bir yasa nedeniyle karşı karşıya gelmiş durumda. Ancak yaşananlar, dünyanın güney doğu ucundaki bir ülkeyi ilgilendiren bir durum olmaktan çok daha öteye geçti.
#FacebookPew araştırma merkezi tarafından yapılan son araştırmaya göre, Amerikalıların %72’si iki faktörlü kimlik doğrulamayı tanımlayamıyorken %70’i de HTTPS’nin işlevini bilmiyor. Siber güvenlik konusunda bilgilerin Türkiye’de de yetersiz olduğunu aktaran Bitdefender Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, ülkemizde de siber güvenlik bilincinin yeterli düzeyde olması için çalışmalar yapılması gerektiğini belirtiyor.
#GüvenlikABD Federal Komünikasyon Komisyonu, "açık interneti" garanti altına alan "ağ tarafsızlığı" kuralını kaldırma kararı aldı. Artık internet sağlayıcılar, ücretini ödeyen şirketlere internette daha fazla hizmet verebilecek. Uzmanlar kararın tekel oluşturabileceği ve interneti "paralı yola" dönüştürebileceği uyarısı yapıyor.
#ABDABD Federal Komünikasyon Komisyonu (FCC) internet hizmeti sunan şirketlere yönelik "ağ tarafsızlığı" (net neutrality) zorunluluğunu iptal etti. Amerikalı tüketicilerin tüm internet sitelerine, internet sağlayıcıları veya federal hükümetin herhangi bir müdahalesi olmadan özgürce ulaşabilmesini sağlayan "ağ tarafsızlığı"nın kaldırılması ülkede büyük tartışma yarattı.
#Fcc2030'a kadar 5 milyar Facebook kullanıcısını hedefleyen kurucu Mark Zuckerberg'e Hindistan'dan darbe geldi. Facebook’un “ücretsiz ama kısıtlı” internet servisi Free Basics Hindistan’da yasaklandı. Ülkenin ulusal telekomünikasyon düzenleme kurulu, Free Basics ve türevlerinin ağ tarafsızlığı ilkesine zarar verdiği yönünde bir karar aldı. Karar sadece Free Basics’i değil, kullanıcıların mobil veri paketinden bir şey götürmeden belli sitelere ücretsiz erişim sağlayan servislerin tamamını kapsıyor.
#FacebookAnkara’daki terör olayları sonrasında Facebook ve Twitter’a erişimin yavaşladığı, bazı bölgelerde kısmen kesildiği iddia edildi. İnternet servis sağlayıcıların sosyal ağların bant genişliğini daraltması mümkün. Ancak dünyanın hiçbir ülkesinde uygulanmayan bu yöntem ‘ağ tarafsızlığı’nı ortadan kaldırıyor. Üstelik para cezası da var.