MİT, Emniyet, BTK başta olmak üzere kamu ve özel Türkiye’nin ilgili tüm kurumlarının katılacağı siber güvenlik zirvesi yarın başlıyor. “Siber Dayanıklılık ve Olgunluk” temalı zirvede, İsrail’in Hamas liderlerine saldırısı ile Microsoft’a yapılan siber saldırılar ekseninde Türkiye’nin siber dayanıklılığının artırılması için atılması gereken adımlar ele alınacak.
#Siber Güvenlik1950'lerden beri dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin, bayrağı Hindistan'a devretmek üzere. Peki Çin'de nüfus artışı neden ve nasıl azaldı? Halihazırda çok kalabalık olan Hindistan, daha büyük bir nüfus ile başa çıkabilecek mi? En önemlisi de bu bayrak devir teslimi ne anlama geliyor?
#ÇinDijital dönüşümün hayatımıza girmesi ve her geçen gün etkisini arttırması ile siber riskler de günlük hayatımızda büyük bir yer kaplamaya başladı. Verilerin dijital ortamda saklanma alışkanlığının artması, salgın ile dijitalleşme ve uzaktan çalışma gibi kavramların daha yoğun bir şekilde hayatımızda yer alması gibi pek çok etken dijital güvenliğin önemini daha çok gözler önüne serdi.
#Sponsorlu İçerikŞirketler ve devlet kurumları için en büyük tehditlerin başında veri ihlali geliyor. Veri ihlalleri büyük maddi kayıplara neden olmanın yanı sıra kurumsal imaj açısından da ciddi sorunlar yaratıyor. İş dünyasının kayda değer bölümünün dijital dönüşüme ve onun gereklerine entegre olması ile veri kullanımına dair birçok husus çarpıcı şekilde önem kazandı. İş akışlarında veri ve veriye dayanan çalışma şekillerinin ön plana çıkması sonucunda ise dijital güvenlik sorunları daha kritik hale geldi.
#Sponsorlu İçerikSKALE Network coin, Skale için bir ölçeklenebilirlik getirmek için tasarlanmış olan elastik bir ağ olarak tanımlanır. Merkezi olmayan bu proje, işlem kapasitesini de artırmanın yanı sıra gecikmeyi önemli ölçüde azaltır ve ödemelerin daha ucuza yapılabilmesini sağlamayı hedefliyor. SKL coin nedir? Hangi borsalardan alınır tüm detayları ile sizler için derledik.
#SKALE Network CoinAğ ve Siber Güvenlik Uzmanı mesleği diğer insanlar tarafından merak edilen meslekler arasındadır. Siber güvenlik uzmanı bilgisayar teknolojileriyle ilgili işleri yapmaktadır. Bilindiği gibi bilgisayar teknolojileri her geçen gün daha da fazla gelişmektedir. Siber güvenlik uzmanı nedir, ne iş yapar, nasıl olunur, maaşı ne kadardır, şartları ve iş imkanları nasıldır detayları ile derledik.
#Siber Güvenlik Uzmanı Nedir?Pandemi süreci dijital dönüşüm sürecini zorunlu kıldı ve Türkiye'de pek çok şirket dijital dönüşüm yolculuğuna başlayıp bu sürece hızlıca adapte oldu. Bu açıdan sunduğu geniş yelpazedeki çözümleriyle işletmelerin yanında olan ve sektöre yön veren teknoloji devi Cisco'nun Türkiye Genel Müdürü Didem Duru, Hürriyet'e önemli açıklamalarda bulundu.
#CiscoCisco'nun bulut temelli ağ güvenliği platformu olan Cisco Umbrella'dan alınan verilerin analizinden derlenen raporda 2020 yılında Üretim, Sağlık, Teknoloji, Finans, Yüksek Öğrenim ve Yönetim gibi çeşitli sektörlerin karşılaştığı en büyük tehditlerin kimlik avı, truva atı saldırıları, kripto para madenciliği ve fidye yazılımlar olduğu tespit edildi.
#CiscoSon zamanlarda dünyada birçok şirket siber saldırıya maruz kalıyor. Geçtiğimiz günlerde MC Donald's'tan EA'ya, JBS'ye kadar birçok dünya devi kullanıcılarını rahatlatan açıklamalarda bulunmasına rağmen tedirginlik büyüyor. Kişilerin ve kurumların siber saldırılardan korunmak ve sonrasında yapması gerekenlerle ilgili uzmanlar önemli uyarılarda bulundu.
#Siber SaldırıFirewall bilgisayar sistemlerini korumak için üretilen bir güvenlik duvarı sistemidir. Firewall cihazları ise, bu yazılımları ona uygun çeşitli donanımlarla birleştirilerek üretilmesiyle ortaya çıkmış olan fiziksel ürünlerdir. Firewall kelimesinin Türkçedeki anlamı ise, “güvenlik duvarı” olarak tanımlanır. Firewall nedir ve ne işe yarar? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Firewall Nedir Ve Ne İşe Yarar?Bu yıl altıncısı düzenlenen Cyber Camp 2021’e, GNÇYTNK’e başvuran ve siber güvenlik alanında uzmanlaşmak isteyen gençler katılıyor. Çevrimiçi olarak 8 Mayıs’a kadar sürecek olan eğitimler sonunda başarılı olanlar Turkcell’de siber güvenlik uzmanı olarak görev yapmaya hak kazanacak.
#TurkcellSiber saldırıların yaklaşık %71'i az sayıda çalışanı olan KOBİ’lerde gerçekleşiyor. Bir siber saldırının geçen yıl KOBİ’lere ortalama 35 bin dolara mal olurken, geç fark edilen siber saldırıların daha yıkıcı sonuçlara yol açabildiğine dikkat çeken siber güvenlik uzmanı Gürsel Tursun, KOBİ’lerin 2021 yılında mutlaka izlemesi gerektiği 8 siber güvenlik adımını sıralıyor.
#HackerArtan siber saldırılara bağlı olarak siber risk sigortalarına olan talep de yükselişe geçti. Araştırmalara göre küresel siber sigorta pazarı 2021 yılında yüzde 21 büyüyerek 9.5 milyar dolara ulaşacak. Tahminler, siber sigorta pazarının 2025 yılına kadar ise 20.4 milyar dolara ulaşacağı yönünde.
#Siber SigortaTürkiye’de bir yılda 1,692,320 adet kötü amaçlı yazılım saldırısı düzenlendi. Geçen yıla göre %81 oranda artışın gerçekleştiği Türkiye’de, dakikada 3 adet kötü amaçlı yazılım saldırısı yaşandı. Gerçekleşen saldırıların birçoğunu “Truva Atı” ve “Exploit” türünde saldırıların oluşturduğunu belirten siber güvenlik uzmanları, artan saldırılara karşı şirketleri ve bireysel kullanıcıları uyarıyor.
#HackerYaşanan koronavirüs salgını ile tüm kurumlar için güvenlik öncelikleri değişirken, bu süreçte kullanımı artan Zoom uygulamasının Bilgi Güvenliği Üst Düzey Yöneticisi Jason Lee, hibrit iş gücünün hayatımızda daha fazla yer alacağı 2021 ile ilgili güvenlik öngörülerini paylaştı.
#ZoomMicrosoft, izlediği ihlal edilen hesapların %99,9’unun MFA (çok faktörlü kimlik doğrulama) kullanmadığını bildiriyor. Önemli verilere sahip şirketlerde de çok faktörlü kimlik korumanın yer edinmeye başlasa da istenilen düzeyde olmadığını belirten siber güvenlik uzmanları, şirketlerin MFA uygulamasında sıklıkla düştükleri 5 hataya dikkat çekiyor.
#Güvenlikİnternetin karanlık yüzü Dark Web’de hassas bilgilerin satışı revaçta. Özellikle geçen yıl %63’ü hassas veri kaybı yaşayan KOBİ’ler ise hedef tahtasından inmiyor. Müşterilerinin ve çalışanlarının kullanıcı bilgileri satışa çıkarılmış şirketleri hackerlere karşı uyaran uzmanlar, kimlik bilgileri Dark Web’de satışa sunulan şirketlere önemli önerilerde bulunuyor.
#Dark WebEbeveynler eskiden beri çocuklarının nereye gidip gidemeyeceklerini belirleme konusunda seçici davranırlar. Günümüzde çocuğunuzun nerede olduğunu izlemek için kullanabileceğiniz başka bir yol daha var: Özel yazılımlar yardımıyla konum takibi. Ancak Kaspersky’nin anketine göre Türkiye’deki pek çok ebeveyn bunun farkında değil.
#ÇocukHer alanda olduğu gibi kamu hizmetlerinde de dijitalleşme son sürat devam ediyor. Ancak devlet kurumlarının web uygulamalarının şirketlere oranla az güvenliğe sahip olması, kamu kurumlarının siber güvenliğini de tartışır hale getiriyor. Uzmanlar, siber güvenliklerini geliştirmeleri için kamu kurumlarının uygulaması gereken 6 adımı sıralıyor.
#HackerYaşanan pandemi süreciyle birlikte daha da hızlı dijitalleşen dünya, hayatımızı çok kolaylaştırırken yeni, alışılmamış riskleri ve sorunları da beraberinde getiriyor. Bilgisayar ve internetin hayatımızın büyük bir bölümünde yer alması yaşamımıza yeni kavramları da soktu. Bunlardan en bilinenlerinden biri siber suç. Neredeyse her gün bir yerlerde gördüğümüz siber suç nedir? Siber suçla nasıl mücadele edilir?
#GüvenlikSiber güvenlik tehditleri büyüse de birçok şirket, sistemlerini ve verilerini güvende tutmak için stratejilerini geliştiremiyor. Şirketlerin %42’sinin zayıf bir şifre yüzünden veri ihlali yaşadığını hatırlatan uzmanlar, çalışanların sıklıkla düştüğü en yaygın 5 şifre hatasına dikkat çekiyor.
#HackerŞirketler, verilerini korumak için hackerlere karşı siber güvenlik çözümlerine yatırımlarını artırıyor. Ancak, hackerlere karşı aynı bilincin şirket çalışanlarında henüz istenilen seviyelere ulaşmadığını belirten siber güvenlik uzmanları, bu durumun farkında olan hackerlerin en çok sevdiği 5 şirket çalışanı profiline ve oluşabilecek tehditlere dikkat çekiyor.
#Hacker