Arçelik, 13’üncü Sürdürülebilirlik Raporu’nun ayrıntılarını Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu ve iklim aktivisti Selin Gören’in katılımıyla gerçekleşen online bir etkinlikle duyurdu. Arçelik’in 2050 yılında tüm operasyonlarında net sıfır emisyonu hedeflediğini açıklayan Bulgurlu; bu yıl sürdürülebilirlik raporunun da ana teması olan dünyanın geleceği için ortak hareket etme çağrısı yaptı.
#ArçelikArçelik, ürünlerini doğaya geri kazandırmak ve birer kaynak olarak değerlendirilmesini teşvik etmek amacıyla 2014 yılında Eskişehir ve Bolu’da kurduğu atık elektrikli ve elektronik eşya geri dönüşüm tesislerinde çalışmalarını hız kesmeden sürdürdüğünü açıkladı.
#ArçelikGelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için tüm iş süreçlerini sürdürülebilirlik temelli olarak şekillendiren Arçelik, sürdürülebilirlik stratejisinin önemli bir halkası olan Eskişehir ve Bolu’da kurduğu atık elektrikli ve elektronik eşya (AEEE) geri dönüşüm tesislerinde çevresel sürdürülebilirlik performansını daha da ileri taşımak için çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye’de beyaz eşya üreticisi olup kendi geri dönüşüm tesisini kuran ilk ve tek şirket olan Arçelik, AEEE geri dönüşüm tesisleriyle ülkemizdeki geri dönüşüm sektörünün kalitesinin artırılmasına katkı sağlıyor.
#ArçelikBilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD), elektronik atık toplama ve dönüştürme çalışmalarının ayrıntılarını Süleyman Demirel Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen Sıfır Atık Zirvesi'nde açıkladı. Araştırmalara göre 2016 yılında Türkiye'de evlerde bekleyen elektronik atıkların toplam ağırlığı üç bin şehir hatları vapuru ağırlığına eşdeğer görülüyor. Evlerdeki en yaygın elektronik atıkların cep telefonu, tablet, fotoğraf makinesi ve yazıcı olması da dikkat çekiyor.
#TeknolojiELDAY ve Beyoğlu Belediyesi e-atıkların geri dönüşüm zincirine kazandırılmasını teşvik etmek ve özellikle gençler arasında bu konudaki farkındalığı artırmak için önemli bir kampanyaya imza atıyor. “Elektronik Atıkları Topluyoruz, Öğrencilerimizi Ödüllendiriyoruz” kampanyasıyla 10 Mayıs 2019 tarihine kadar elektronik atık toplayan öğrencilere bir scooter hediye ediliyor.
#ÜniversiteTürkiye’de yılda ortalama 500 bin ton e-atık çıktığını ve bu rakamın her yıl yüzde 10 arttığını belirten ELDAY Genel Müdürü Muharrem Yamaç, “2015 yılında toplam e-atık miktarımızın sadece yüzde 5’ini geri dönüşüm zincirine kazandırabildik. Oysa ithal ettiğimiz hammaddeye elimizdeki hurdalardan ulaşırsak, yurtdışına aktardığımız bu kaynaklarla üç tane yerli ve milli otomobil fabrikası kurabiliriz” diyor.
#Elday"Bir çocuk değişir, Türkiye gelişir" mottosuyla yıllardır yoğun olarak faaliyetlerini sürdüren Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) her yıl binlerce çocuğa dokunuyor, hayallerini gerçekleştirmelerinde onlara yardımcı oluyor. Geleceğin alfabesi olarak bilinen kodlamayı daha küçük yaşlarda öğrenmeye başlayan çocuklar, TEGV ve Google'ın işbirliğinde gerçekleştirilen Algo Dijital Eğitim Programı'nın faydalarını görüyorlar. Diğer yandan elektronik atıkları da bağış olarak toplayan TEGV, çocuklara nitelikli eğitim desteği sağlamaya çalışıyor. Bu anlamda TEGV Genel Müdürü Sait Tosyalı'yla bir araya geldik; başta Algo Dijital olmak üzere TEGV'in faaliyetlerini ve geleceğe dönük projelerini masaya yatırdık.
#TegvDöngüsel ekonominin önemli bir parçası olan geri dönüşüm ve kaynak verimliliği konusunda şirketler de yeni fikirler üretiyor. Arçelik, geliştirdiği patentli teknolojisiyle 12 milyon PET şişeyi geri dönüştürerek çamaşır makinesi kazanı üretiminde kullandı. Kendi geri dönüşüm tesislerinden elde ettiği plastiklerle ürettiği elektrik süpürgesiyle Avrupa’dan ödül de kazanan şirket, çevreyi tehdit eden atıkların azaltılmasını ve yeniden ekonomiye kazandırılmalarını sağlıyor.
#ArçelikEski ürünlerin kullanımı enerji sarfiyatını arttırırken, atık halini almış AEEE’lerin düzgün şekilde geri dönüştürülmemesi kurşun, cıva, brom ve krom gibi zehirli materyallerin salınımına, insan ve doğa sağlığına zarar vermesine sebep oluyor. 1 floresanın içerisinde bulunan civa 30 bin litre suyu kullanılamaz hale getiriyor. ir çay kaşığının 70’te 1’i cıva bile 80 bin m² göldeki suyu kirletip yaşayan balıkların yenmesini engelliyor. 80 bin m² ise Topkapı Sarayı’nın kapladığı alana eşit. Bu anlamda atıkların boyutunu inceleyen ve çevreye verdiği zararlara dikkat çeken ELDAY (Elektrik ve Elektronik Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Derneği) Genel Müdür Yardımcısı Nisa Demirel, Hürriyet'e önemli açıklamalarda bulundu.
#AtıkTelekomünikasyon Uydu ve Yayıncılık İş İnsanları Derneği (TUYAD), televizyon yayınlarının HD dönüşümüyle birlikte halen kullanılmakta olan eski SD uydu alıcılarına karşı kamuoyunu uyardı. Türksat tarafından geliştirilen sıkıştırılmış yeni MPEG-4 HD formatıyla uydu platformlarında yayın yapan tüm SD televizyon yayınları HD olacak ve eski SD uydu alıcıları yakın gelecekte tarihe karışacak.
#UyduÇevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Öztürk: "Floresan lambalar ve tasarruflu ampuller, sağladıkları elektrik tasarrufu yanında, kırıldığında sağlık açısından ciddi tehlike arz etmektedir. Bu tehlikenin ana kaynağı da floresan lambalarda ve tasarruflu ampullerde bulunan civa buharıdır" açıklamasında bulundu.
#Tasarruflu Ampül