TEGV başlattı, çocuklar geleceğin alfabesini böyle öğreniyor

Güncelleme Tarihi:

TEGV başlattı, çocuklar geleceğin alfabesini böyle öğreniyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2018 15:31

"Bir çocuk değişir, Türkiye gelişir" mottosuyla yıllardır yoğun olarak faaliyetlerini sürdüren Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) her yıl binlerce çocuğa dokunuyor, hayallerini gerçekleştirmelerinde onlara yardımcı oluyor. Geleceğin alfabesi olarak bilinen kodlamayı daha küçük yaşlarda öğrenmeye başlayan çocuklar, TEGV ve Google'ın işbirliğinde gerçekleştirilen Algo Dijital Eğitim Programı'nın faydalarını görüyorlar. Diğer yandan elektronik atıkları da bağış olarak toplayan TEGV, çocuklara nitelikli eğitim desteği sağlamaya çalışıyor. Bu anlamda TEGV Genel Müdürü Sait Tosyalı'yla bir araya geldik; başta Algo Dijital olmak üzere TEGV'in faaliyetlerini ve geleceğe dönük projelerini masaya yatırdık.

Haberin Devamı

Tarsus Amerikan Koleji ve Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’nden mezun olan, ardından Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nde yüksek lisansını tamamlayan Sait Tosyalı bir yılı aşkın bir süredir TEGV Genel Müdürlüğü görevini sürdürüyor. Türkiye'de pek çok farklı noktada bulunan TEGV etkinlik noktalarını bir bir gezmeye çalışan, çocuklar için gerçekleştirilen faaliyetlere bizzat kendi katılıp destek olan Tosyalı, TEGV'in son çalışmalarını Hürriyet'le paylaştı. 

ALGO DİJİTAL İLE ÇOCUKLAR GELECEĞİN ALFABESİNİ ÇÖZÜYOR

Kodlama bugün tüm dünyanın gündeminde ve 'geleceğin alfabesi' olarak görülüyor. Hal böyle olunca çocuk yaştan bu eğitimi almanın önemi de ortada. Tosyalı, birinci yılını dolduran ve başarılı bir şekilde sürdürülen Algo Dijital Eğitim Programı'nın üzerinde önemle duruyor. Google işbirliğiyle sürdürülen bu proje ile amaç 1 milyon çocuğumuzun dijital çağı yakalamasına yardımcı olmak. 

TEGV başlattı, çocuklar geleceğin alfabesini böyle öğreniyor

Haberin Devamı

6-14 yaş aralığındaki çocuklar, karmaşık problemlerde sonuca ulaşmak için atılacak adımları eğlenceli oyunlar ve Algo Dijital web portalı sayesinde adım adım planlayabiliyor. TEGV gönüllüleri ise projenin eğitimlerini alarak çocukların gelişimine katkı sağlıyor. Bütün TEGV noktalarında uygulanması hedeflenen projenin üç yılda 2000’den fazla gönüllüye ulaşması hedefleniyor. Tosyalı, diğer tüm eğitimlerde olduğu gibi Algo Dijital platformu için herhangi bir ücret talep etmediklerinin altını çiziyor. Yani önemli olan bu eğitimleri vermek isteyen gönüllülere ulaşmak ve ardından çocuklara dokunmaya başlamak. Bu şekilde dijital okuryazarlığı, blok temelli kodlamayı ve algoritmik düşünceyi dünya standartlarında öğretecek olan proje, çocukları bilimsel anlamda da geliştirecek. Çocuklarımızı 21. yüzyılın bilgi, beceri ve yetkinlikleri ile zenginleştirecek olan Algo Dijital, öğrenen ve keşfeden nesiller yetiştirmeyi hedefliyor.

TEGV başlattı, çocuklar geleceğin alfabesini böyle öğreniyor

Sait Tosyalı

Haberin Devamı

ÇÖPE ATMA, TEGV'E BAĞIŞLA

TEGV'in bir diğer önemli projesi de 'Atma Bağışla' projesi. Tosyalı, artık ihtiyaç duymadığınız ve elektronik atık olarak tabir edilecek her şeyi TEGV'in bağış olarak kabul etmeye başladığının altını çiziyor ve ekliyor: "T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TÜBİSAD (Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği) işbirliği ile ilerleyen projeye göre kullanılamayacak durumda olan AEEE ürünleri, TEGV’in anlaşmalı olduğu geri dönüşüm firmasına gönderiliyor. Elde edilen hurda değeri, imkânı kısıtlı çocuklarımızın TEGV’de nitelikli eğitim alması için bağış olarak kaydediliyor. Çalışır durumda olan cihazlar ise TEGV tarafından incelendikten sonra alınan onay karşılığında vakıf envanterine kaydedilerek, TEGV’in Türkiye’nin dört bir yanındaki etkinlik noktalarında kullanılmak üzere muhafaza ediliyor."

TEGV başlattı, çocuklar geleceğin alfabesini böyle öğreniyor


Yani işinize artık yaramayacağını düşündüğünüz masaüstü ve dizüstü bilgisayar, tablet, monitör, yazıcı, bilgisayar parçaları, ses, görüntü ve müzik sistemleri, DVD okuyucu ve uydu alıcılar, masa ve cep telefonları, elektrikli ev aletleri, kablo ve adaptörler ve bahsi geçmeyen tüm elektrikle çalışan ürünler bu kapsama giriyor ve bağış yapılabiliyor. Cam ve ahşap ağırlıklı olan ampül, floresan, buzdolabı ve akü gibi eşyalar ise bağış kapsamına girmiyor; bunun da altını çizmekte fayda var. Ayrıntılı bilgi için atmabagisla.org adresine göz atabilirsiniz.

MAKER İLE YAPABİLİRİM PROJESİ ÇOCUKLARI YARINA HAZIRLAYACAK

Tosyalı'nın üzerinde önemle durduğu bir diğer çalışmaları ise 'Maker ile yapabilirim projesi'. Tekirdağ'da çok yakında açılacak yeni TEGV etkinlik noktasında da bulunacak olan özel bir atölyede çocuklar yarına hazırlanıyor. “Yap, paylaş, ver, öğren, donan, oyna, katıl, destekle ve değiştir; tüketmek yerine üret!” felsefesine dayanan Maker Hareketi’ni yaygınlaştırmak için çalışmalara başladıklarını belirten Tosyalı, projeyi şöyle anlattı:

Haberin Devamı

- "Maker ile Yapabilirim projesi kapsamında, Tekirdağ Fibria Öğrenim Birimi ve Umuda Pedal gönüllülerimizin desteği ile İstanbul Ferit Aysan Eğitim Parkı, Giresun Öğrenim Birimimizde 8-14 yaş grubu çocuklarımız ile 10 haftalık bir program uygulamaya başlayacağız. Pilotunu yapacağımız uygulamamızı destekler ile diğer TEGV etkinlik noktalarımızda yaygınlaştırmaya devam edeceğiz. Senede toplamda yaklaşık 300 çocuk, 30  gönüllü ve 48 öğretmen ile uygulamalar gerçekleştirilecektir.

- Birlikte ve yaparak öğrenme yaklaşımı ile kurgulayacağımız içeriklerimiz ile çocuklarımızın, gerçek hayatta karşılaştıkları sorunlara çözüm üretmeleri için bir proje oluşturmalarını ve bu projeyi maker araçlarını(3 boyutlu yazıcılar, 3 boyutlu tasarım kalemleri, elektronik kartlar, sensörler, motorlar, geri dönüşüm malzemeleri vb.) kullanarak gerçekleştirmelerini amaçlamaktayız."

TEGV başlattı, çocuklar geleceğin alfabesini böyle öğreniyor

Haberin Devamı

TEGV, HARVARD'IN MÜFREDATINA GİRDİ

TEGV, bir model olarak yurt dışından ciddi kurumların da dikkatini çekmeyi başarıyor. Tosyalı'ya göre bunun en güzel örneği de hiç şüphesiz dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olarak kabul edilen Harvard Üniversitesi'nin TEGV'i müfredatına alması... Zira Harvard Üniversitesi bünyesinde lisans üstü ve üst düzey yönetici eğitimi veren Harvard Kennedy School, TEGV’in 2001 yılından bu yana titizlikle sürdürdüğü ölçme-değerlendirme çalışmalarını, Sivil Toplum Kuruluşlarının etki-performans ölçümleme çalışmalarına yönelik “dünya çapında bir başarı örneği” kabul ederek vaka çalışması (case study) olarak ders müfredatına dahil etti. 

Haberin Devamı

TEGV vaka çalışması, “Strategic Management for Leaders of NGO’s” (Kar Gözetmeyen Kuruluşların Liderleri için Stratejik Yönetim) programı kapsamında Mayıs 2014 itibariyle Harvard Kennedy School’da okutulmaya başlandı. Dersin ayrıca Harvard Business School’un programlarında da okutulması planlar dahilinde.

GENÇLERE İLK FIRSAT

Şimdi de TEGV'nin bir parçası olduğu ve gençlere istihdam yaratan bir projeye geldi sıra: Esas Sosyal... Daha önce duymuş olabilirsiniz. Esas Sosyal; yöneticileri arasında Şevket Sabancı, Emine Sabancı ve Ali Sabancı’nın olduğu Esas Holding’in sosyal sorumluluk projesi. Bundan 3 yıl önce başlayan Esas Sosyal’e Emine Sabancı Kamışlı öncülük ediyor. Esas Sosyal Türkiye’nin en önemli sorunlarından birinin “işsizlik” olduğu gerçeğinden hareketle “İlk Fırsat” projesiyle diplomalı gençlerin işsizlik sorununu çözmeye odaklandı. Her yıl Anadolu üniversitelerinden seçilen başarılı öğrenciler, ilk iş deneyimlerini bu proje sayesinde sivil toplum örgütlerinde yaşıyor. Türkiye’nin önde gelen STK’larında ilk iş deneyimleri yaşayan gençlerin maaşları da Esas Sosyal tarafından karşılanıyor. Bu yıl 3'üncü dönem öğrencilerini alan Esas Sosyal'in İlk Fırsat programına katılan gençlerin, programı tamamladıktan sonra işe girme oranı %97. Bu programa katılan gençler İlk Fırsat sayesinde girdikleri iş yerinde ya da orayı referans göstererek buldukları işlerde çalışıyor.

TEGV başlattı, çocuklar geleceğin alfabesini böyle öğreniyor

2018’de İlk Fırsat’a katılan gençler başta TEGV olmak üzere Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) , Darüşşafaka Cemiyeti, Genç Hayat Vakfı, Hayata Destek Derneği, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV), TEMA Vakfı, Tohum Otizm Vakfı, Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı (TOÇEV), Türk Eğitim Vakfı (TEV), Türk Girişim ve İş Konfederasyonu (TÜRKONFED), Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN), Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı (KORUNCUK), Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı ve Züccaciyeciler Derneği’de (ZÜCDER) 1 yıl çalışacak. Bu yıl İlk Fırsat’tan yararlanan gençler 2300 başvuru arasından seçildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!