Sivrisinek ısırıkları nedeniyle İstanbul'da hastaneye başvuranların sayısı artıyor. Aedes sivrisinek türü de bu artışların yaşanmasında etken. Uzmanlar Son zamanlarda bazı sivrisinek cinslerinin değiştiğini ve sık görülen 'Aedes' cinsi sivrisineklerin saldırgan bir tür olduğunu belirterek '0' kan grubuna dikkat çekiyor. Peki Aedes sivrisinek ısırığı belirtileri nelerdir, nasıl geçer? Aedes sivrisineğinden nasıl korunulur? İşte konuyla ilgili bilgiler...
#Aedes Sivrisinek Isırığı BelirtileriAedes sivrisinek ısırığı belirtileri gündemdeki konular arasında yer alıyor. Afrika'ya özgü olan bu sivrisinek türünün İstanbul'da gözlemlenmesiyle birlikte, aedes sivrisinek ısırı hakkında bilgiler merak konusu oldu. Aedes aegypti, sarı humma sivrisineği, dang humması, chikungunya, zika humması, mayaro ve sarı humma virüsleri ve diğer hastalıkların yayılmasına neden olan sivrisinek, ileri seviyede ciddi durumlar yaratabiliyor. Peki, aedes sivrisinek ısırığı belirtileri nelerdir, bulaşıcı mı? İşte, Aedes sivrisinek ısırığından korunmanın yolları...
#Aedes Sivrisinek IsırığıSon günlerde Aedes sivrisinek ısırığı gündemdeki haberler arasında yer alıyor. Aedes aegypti, sarı humma sivrisineği, dang humması, chikungunya, Zika humması, Mayaro ve sarı humma virüsleri ve diğer hastalıkların yayılmasına neden olan bu sivrisinek türünün İstanbul'da artış yaşanması paniğe neden oldu. Peki, Aedes sivrisinek ısırığı bulaşıcı mı, nasıl geçer? İşte, Aedes sivrisinek ısırığı belirtileri...
#Aedes Sivrisinek IsırığıAnne Iarchy, hayatı boyunca böcek ısırıklarına karşı aşırı mücadele etti çünkü her seferinde vücudu aşırı reaksiyon gösteriyordu. Ayakları ve elleri bu ısırıklardan sonra normal boyutlarının neredeyse iki katı kadar şişiyor, enfeksiyon oluşuyor, her yaz en az bir kez acillik oluyor. Peki neden bazı insanların böcek ısırıklara neden bu şekilde tepki veriyor? Uzmanlar bağışıklık sistemimiz, vücut kokumuz ve hatta vücut ölçülerimizin bile bunda etkili olduğunu söylüyor.
#SivrisinekDang virüsü için tehlike çanları çalmaya başladı. Dünya genelinde vaka sayılarındaki artışa dikkat çeken Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bulaş riskini önlemek için ülkelere uyarıda bulundu. Peki, Dang virüsü nedir, nasıl bulaşır? İşte, Dang virüsü belirtileri ve tedavisi hakkında detaylı bilgiler
#Dang Virüsüİstanbul'da bir çok ilçede sivrisinek şikayeti arttı. Avcılar'da sivrisinek yoğunluğunu cep telefonu kamerasına kaydeden mahalle sakinleri görüntüleri sosyal medyadan paylaşarak yetkililerden yardım istedi. Sivrisinek ısırıklarının dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, "Bazen anafilaktoid dediğimiz reaksiyonlar gelişebilir. O da en korktuğumuz reaksiyondur. Solunumun durması, dilin veya solunum yolunun şişmesiyle nefesin kesilmesi, tansiyonun düşmesi ve hastanın bayılması tarzında gider. O açıdan dikkatli olmakta fayda var" şeklinde konuştu. İBB Sağlık Daire Başkanı Dr. Önder Yüksel Eryiğit ise sivrisinek, karasinek, kene, pire, kemirgen ve hamamböceği ile mücadelede 182 ekip 611 personelin görev aldığını belirtti.
#İstanbulİstanbul'da bir çok ilçede sivrisinek şikayeti arttı. Avcılar'da sivrisinek yoğunluğunu cep telefonu kamerasına kaydeden mahalle sakinleri görüntüleri sosyal medyadan paylaşarak yetkililerden yardım istedi. Sivrisinek ısırıklarının dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, "Bazen anafilaktoid dediğimiz reaksiyonlar gelişebilir. O da en korktuğumuz reaksiyondur. Solunumun durması, dilin veya solunum yolunun şişmesiyle nefesin kesilmesi, tansiyonun düşmesi ve hastanın bayılması tarzında gider. O açıdan dikkatli olmakta fayda var" şeklinde konuştu. İBB Sağlık Daire Başkanı Dr. Önder Yüksel Eryiğit ise sivrisinek, karasinek, kene, pire, kemirgen ve hamamböceği ile mücadelede 182 ekip 611 personelin görev aldığını belirtti.
#İstanbulTürkiye'de ilk olarak 2011 yılında Edirne’de görülen ve yerleşik tür haline gelen Asya kaplan sivrisineğine bağlı yaşanabilecek olası riskleri, havaların ısınmasıyla birlikte tekrar konuşmaya başladık. Peki bu sivrisineklerle mücadelede biz vatandaş olarak neler yapabiliriz? Sivrisinek ısırığına bağlı yaşanabilecek olası hastalıklar nelerdir? Uzmanlarla konuştuk.
#Asya Kaplan SineğiTürkiye'de ilk olarak 2011 yılında Edirne’de görülen ve yerleşik tür haline gelen Asya kaplan sivrisineğine bağlı yaşanabilecek olası riskleri, havaların ısınmasıyla birlikte tekrar konuşmaya başladık. Küçük su birikintilerine yumurtalarını bırakarak çoğalan, gündüz saldıran ve agresif bir tür olan bu sivrisineklerle mücadelede biz vatandaş olarak neler yapabiliriz? Sivrisinek ısırığına bağlı yaşanabilecek olası hastalıklar nelerdir? Hangi durumlarda mutlaka hastaneye gitmek gerekir? Konunun uzmanları ile konuştuk.
#Sağlıkİstanbul'da sivrisinek ısırığı nedeniyle hastanelere başvuranların sayısında artış yaşanıyor. Hastaneye gelenler, şişlik ve dayanılmaz kaşıntıları olduğunu belirtirken Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Doç. Dr. Zekai Kutlubay, "Son zamanlarda bazı sivrisinek cinsleri de değişmeye başladı. En çok görülen 'Aedes' cinsi dediğimiz sivrisinekler, saldırgan bir tür" dedi. Alerjisi olan kişilerin dikkatli olması gerektiğini söyleyen bulunan Prof. Doç. Dr. Kutlubay, "Mümkün olduğu kadar uzun kollu giysiler giyeceğiz, sivrisinek kovucu kullanacağız, lavanta yağı vücuda sürülebilir, pencerelere sineklik takılabilir" önerisinde bulundu. Bacaklarındaki sinek ısırıklarına dayanamadığı için hastaneye gelen Uğur Fidan "İlk defa başıma böyle bir şey geliyor" derken Ömer Koçak ise "Geceleri yatamıyoruz, çocuğu yatıramıyoruz. Ağlaması durmuyor" diye konuştu.
#İstanbulİstanbul'da sivrisinek ısırığı nedeniyle hastanelere başvuranların sayısında artış yaşanıyor. Hastaneye gelenler, şişlik ve dayanılmaz kaşıntıları olduğunu belirtirken Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekai Kutlubay, "Son zamanlarda bazı sivrisinek cinsleri de değişmeye başladı. En çok görülen 'Aedes' cinsi dediğimiz sivrisinekler, saldırgan bir tür" dedi. Alerjisi olan kişilerin dikkatli olması gerektiğini söyleyen bulunan Kutlubay, "Mümkün olduğu kadar uzun kollu giysiler giyeceğiz, sivrisinek kovucu kullanacağız, lavanta yağı vücuda sürülebilir, pencerelere sineklik takılabilir" önerisinde bulundu. Bacaklarındaki sinek ısırıklarına dayanamadığı için hastaneye gelen Uğur Fidan "İlk defa başıma böyle bir şey geliyor" derken Ömer Koçak ise "Geceleri yatamıyoruz, çocuğu yatıramıyoruz. Ağlaması durmuyor" diye konuştu.
#İstanbulGündüz vakti sivrisinek tarafından ısırıldınız ve o ısırık kocaman bir yaraya dönüştüyse bilin ki Aedes türü bir sivrisinek kurbanısınız. Kuzenim 3 gündür, hastanede Karadeniz gezisi sırasında vücudunu talim tahtasına çeviren sivrisinek yaraları ile uğraşıyor. Bitti mi? Hayır. Çünkü komşu Yunanistan, taşıyıcısının yine bir tür sivrisinek (Kuleks) olduğu Batı Nil Virüsü alarmı verdi. 8 ayda 123 vaka tespit edildi. 11 kişi de hayatını kaybetti. Komplo teorisyenlerine göre tüm suç geçen günlerde profiline sivrisinek fotoğrafı koyan Bill Gates’in... Uzmanlara sordum.
#Sivri SinekAedes (Sarı Humma) Sivrisineği ısırığı ile tehlike saçan bir türdür. Aedes aegypti, sarı humma sivrisineği, dang humması, chikungunya, Zika humması, Mayaro ve sarı humma virüsleri ve diğer hastalıkları yayan bir sivrisinektir. Bu sivrisinekler özellikle gündüzleri ısırmaktadır. Bulaşma 2500 metreye kadar olan yerleşim birimlerinde gözlenebilir. Afrika'ya özgü olan sivrisinek türü, günümüzde dünyanın tüm tropikal, subtropikal ve ılıman bölgelerinde görülmektedir.
#AedesAedes (Sarı Humma) Sivrisineği ısırığı ile tehlike saçan bir türdür. Aedes aegypti, sarı humma sivrisineği, dang humması, chikungunya, Zika humması, Mayaro ve sarı humma virüsleri ve diğer hastalıkları yayan bir sivrisinektir. Bu sivrisinekler özellikle gündüzleri ısırmaktadır. Bulaşma 2500 metreye kadar olan yerleşim birimlerinde gözlenebilir. Afrika'ya özgü olan sivrisinek türü, günümüzde dünyanın tüm tropikal, subtropikal ve ılıman bölgelerinde görülmektedir.
#AedesSivrisinekler neden bazı insanları daha çok ısırıyor? Bu sorunun cevabını hepimiz merak ediyoruz. Bilim insanları yaptıkları araştırmalarla bir yandan buna cevap ararken bir yandan da bu hayvanların dünyanın en ölümcül canlıları olduğunun bir kez daha altını çiziyor...
#Sivrisinek