Down sendromu, insan vücudunda 46 olan kromozom sayısının 47 olmasıyla meydana gelen genetik bir farklılık. Down sendromlu çocukların aileleri başta özel eğitim olmak üzere birçok sıkıntıyla karşı karşıya. Birleşmiş Milletler’in Dünya Down Sendromu Günü olarak tanıdığı 21 Mart yaklaşırken, sorunlara dikkat çekmek için bireysel çabalarıyla yola çıkan ailelerle konuştuk.
#Down SendromluDOWN sendromlu 23 yaşında bir kardeşi olan Adem Çolak, farkındalık yaratmak için İpsala Pazarkule sınırından motosikletiyle çıkıp 100 günde 25 ülke gezip dünyanın en kuzey noktası Nordkapp’a kadar gitti. Gitti yerlerde Down sendromlu insanlarla ve derneklerle tanışan Çolak, tecrübelerini aktarırken eğitimin önemine vurgu yapıyor: Kardeşim 23 yaşında ve tek başına sokağa çıkabilecek durumda değil. Erken eğitim alabilseydi bu değişebilirdi. dünyanın en kuzey noktası Nordkapp’a kadar gidiyor. 100 günde 25 ülke gezen Çolak’ın amacı, “Dünyanın her yerinde, tek bir kromozom dışında farkları olmayan bireyleri tanıyıp, onlardan bahsetmek.” Down Sendromu Derneği’nin de desteklediği projesine bir de isim buluyor: ‘Down To Earth Road’. 25 ülkedeki farklı Down sendromu dernekleriyle iletişime geçen gezgin, farklı hikâyeler dinliyor.
#HtvozelFİDANLAR İNŞAAT YÖNETİM KURULU BAŞKANI ADEM ÇOLAK, ATABİLGE KONUT YAPI KOOPERATİFİYLE BİRLİKTE GERÇEKLEŞTİRDİKLERİ TÜM PROJELERDE KONUTLARI KURA İLE SATTIKLARINI, HEM KOOPERATİF ÜYELERİNE AİT OLANLARIN, HEM DE YÜKLENİCİ FİRMA OLARAK KENDİLERİNİN SATTIĞI DAİRELERİN SAHİPLERİNİN AYNI KURADA BELİRLENDİĞİNİ BİLDİRDİ.