Galler’de yapılan ve ağız çalkalama suyunun tükürükteki koronavirüsü 30 saniye içinde öldürülebileceğine işaret eden araştırma, bilim insanlarını karşı karşıya getirdi. Prof. Dr. Canan Karatay, salgının ilk günlerinde, ‘karbonatlı suyu’, 2 gün önce de Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu ‘adaçayı-ebegümeci’ karışımı ile gargara yapılmasını önerdi. Birçok bilim insanı ise hem araştırmanın hem de önerilerin bilimsel bir çalışma, ‘kesin bir çözüm’ gibi sunulmasına şiddetle karşı! Bilim dünyasının gargara polemiğini masaya yatırdım.
#YazarEbegümeci ve adaçayı ile ilgili Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu açıklama yaptı. Saraçoğlu açıklamasında, burun ya da ağızdan vücuda giren virüsü, enfeksiyona neden olmadan önce durdurabilmek için alınabilecek önlemleri anlattı ve adaçayı ile ebegümecine vurgu yaptı. Peki, ebegümeci ve adaçayı nedir? İşte faydaları ve Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafında yapılan açıklama
#EbegümeciHurriyet.com.tr'de sıcak gündemi size ulaştırdığımız gibi 'son dakika' telaşından uzak; dosya ve analizler içeren, ne olduğu kadar neden olduğunu da irdeleyen haberler üretiyoruz. İşte bugün 'gözden kaçmış' olabilecek haberlerden bazıları...
#Son Dakika HaberlerKoronavirüsün kolunu bacağını kıran spreyler, gargaralar, adaçayı ve ebegümeci karışımları, kekik yağları ve dahası… Tüm dünyada koronavirüs salgınına karşı aşılama ve yeni aşı çalışmaları tüm hızıyla devam ederken bir yandan da virüse karşı hem koruyucu hem de tedavi edici özellikleri olduğu iddia edilen pek çok ürün ortaya çıkıyor. Peki hangileri gerçekten etkili? Mercek altına aldık...
#KoronavirüsPROF. Dr. İbrahim Saraçoğlu, koronavirüs salgınına karşı adaçayı ve ebegümeci karışımının kaynatılmasıyla elde edilen gargaranın kullanılmasını önermesinin ardından, aktarlarda bu sabahtan itibaren yoğunluk yaşanmaya başladı. 20 yıldır Mısır Çarşısı'nda aktar dükkanı işleten Serhat Kara, "Profesörün açıklamasından sonra satışlar arttı. Sabah 07.30'da açtık dükkanı. Normalde bu saate kadar ebegümeci ve adaçayını 1 kilogram satıyorsak, öğlene kadar 10'ar kilo satmışızdır" dedi.
#PROF. Dr. İbrahim SaraçoğluProf. Dr. İbrahim Saraçoğlu, koronavirüs salgınına karşı adaçayı ve ebegümeci karışımının kaynatılmasıyla elde edilen gargaranın kullanılmasını önermesinin ardından aktarlarda bu sabahtan itibaren yoğunluk yaşanmaya başladı. 20 yıldır Mısır Çarşısı’nda aktar dükkanı işleten Serhat Kara, “Profesörün açıklamasından sonra satışlar arttı. Sabah 7.30’da açtık dükkanı. Normalde bu saate kadar ebegümeci ve adaçayını 1 kilogram satıyorsak, öğlene kadar 10’ar kilo satmışızdır” dedi.
#GargaraProf. Dr. İbrahim Saraçoğlu, Covid-19 hastalığını önlemek için adaçayı ve ebegümeci karışımıyla elde edilen gargaranın kullanılmasını tavsiye etti. Saraçoğlu, “Sabah, öğle, akşam bununla gargara yapın. İnanın yüzbinlerce insanın hayatı kurtulur bu sayede” dedi.
#GargaraTüm dünyayı sarsan Covid-19 enfeksiyonundan korunmak hamilelik döneminde ayrı bir önem sahip. Bunun nedeni ise hamilelik sürecinde bağışıklık sistemindeki değişimlerin anne adaylarını viral solunum yolu enfeksiyonlarına daha duyarlı hale getirmesi ve Covid-19 enfeksiyonunun daha ağır seyredebilmesi.
#HamileFarklı üniversitelerden bir grup eczacılık fakültesi profesörü bir araya gelerek bir kitap hazırladı. Hayy Kitap’tan geçen hafta çıkan ‘A’dan Z’ye Tıbbi Bitkiler’ okuru piyasada satılan bitki karışımları konusunda uyarıyor. Uzman ekibe göre, toplumda ‘Doğalsa zararsızdır’ kanısı hâkim. Ayrıca hangi bitkinin nasıl hazırlanacağı bilinmiyor ve Latince adları yerine yerel isimleri kullanılması tehlikeli karışıklıklara yol açabiliyor. Kitaptan kış hastalıklarına iyi gelecek bitkisel çözümleri derledik.
#ÇayGebelik döneminde kadınların yedikleri kadar içtiklerine de dikkat etmesi gerekiyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Kocayurt, “Gebeler nane, limon ıhlamur, yeşil çay gibi güvenli bitki çaylarını günde 1 fincan tüketebilir. Karışık içerikli olanları, sinemaki, ahududu, kekik, ebegümeci, yaban mersini gibi ismi sık duyulan bitki çaylarını ise tüketmemeli” dedi.
#Hamilelikte BeslenmeGebelik döneminde kadınların yedikleri kadar içtiklerine de dikkat etmesi gerekiyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Kocayurt, “Gebeler nane, limon ıhlamur, yeşil çay gibi güvenli bitki çaylarını günde 1 fincan tüketebilir. Karışık içerikli olanları, sinemaki, ahududu, kekik, ebegümeci, yaban mersini gibi ismi sık duyulan bitki çaylarını ise tüketmemeli” dedi.
#Bitki ÇayıFitoterapi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Serhat Koran “Bitkisel çaylar şifalı olduğu kadar zararlı da olabilir. Örneğin adaçayı fazlası çarpıntı ve krampa yol açabilirken, papatya çayının da fazla tüketilmesi alerjik reaksiyonlara neden olabilir” dedi.
#Bitki Çaylarının FaydasıKemik, kas, diş, deri, tendon bağlar, damarların yapısında bulunan kolajen, vücut dokularına güç ve esneklik kazandıran, vücutta en çok bulunan bir çeşit proteindir. Vücudumuz kolajen üretiminin bir bölümünü kendi yapar. Kalan bölüm için ise besinlerle desteklemek gerekir. Yaşın ilerlemesi ile üretimi azalan kolajenin üretimini bu besinlerle destekleyebilirsiniz.
#KolajenEGE Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Temel Eczacılık Bilimleri Bölüm Başkanı ve Farmasötik Botanik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ulvi Zeybek, özellikle son günlerde görülen soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklar nedeni ile kullanımı artan çaylar konusunda uyarılarda bulundu.
#ÇayBitkilerin efendisi Maranki’nin ‘Doğadan gelen şifa’ yazısı dizisi bugün başladı.Sağlığın, güzelliğin ve hatta mutluluğun sırrı doğada... Bitkiler, uzmanların yönlendirmesi doğrultusunda kullanıldıklarında toksin atımından depresyon tedavisine her konuda en önemli yardımcılarımız.
#MarankiMarmaris’i bu kez hem koy koy, hem de köy köy dolaştım. Gördüm ki ilçenin köyleri de koyları kadar güzel. Aslında temmuz ve ağustosta güneye inmemeye çalışırım. Buğulu sıcağı insanı canından bezdirir. Hep gölgelere, klimalı odalara sığınmak zorunda kalırsınız. Güneş battıktan sonra bile sıcak çekip gitmez. Sahildeki bir şezlonga uzanıp, gökyüzündeki yıldızlara bakarak hayal kurmanıza izin vermez. Yani, bu iki ayın sıcağı, Marmaris’te oldukça insafsızdır. Ama yine de gittim...
Şehirden küçük bir kaçamak yapmaya ne dersiniz... Kimsenin hayır diyeceğini sanmıyorum! İşte size kendinizi hem evinizde hem de tatilde hissedeceğiniz bir yer Lipsos Otel Ata'nın Yeri... Karaburun'da yer alan mekân denizi, doğası ve içtenliğiyle sizleri bekliyor. Yemeklerinin ünü herkes tarafından biliniyor. Birbirinden keyifli 8 odalı otelin sahipleri Evren ve Ata Soyak. 2005'ten bu yana açık olan Lipsos Otel Ata’nın Yeri hakkında merak ettiklerimizi biz sorduk Evren Hanım anlattı.
“Boğa dikeni” öksürük kesici, idrar arttırıcı ve iştah açıcı olarak, “kuş ekmeği”nden yapılan çay kanamaları durdurmada ve idrar yolları enfeksiyonlarında etkin bir şekilde kullanılıyor. “Boy otu”ndan, modern bitkisel tedavilerde bağırsak çalıştırıcı, bronşit ve boğaz ağrıları ile mide sorunlarını çözmekte yararlanılıyor.