Dalgalı bir yılı geride bırakan piyasalar 2025’e olumlu başlıyor. Bunda Merkez’in 22 ay sonra faiz indirimi sürecini başlatması etkili oldu. PPK’nın toplantı metinlerindeki enflasyonda düşüş öngörüleri, faiz indiriminin devam edeceği beklentisini doğurdu. Borsa İstanbul’da yükseliş, tahvil faiz oranlarında düşüş, döviz kurlarında yatay seyir hâkim. Enflasyon gelecek yıl da başrolde olmaya devam edecek. Dış piyasalar da düşünüldüğünde 2025’in, fırsatları da barındıran zor bir yıl olacağını söylemek mümkün.
#BorsaPiyasalarda iyimserlik rüzgârı esmeye devam ediyor. Borsa İstanbul’da bir ayı aşan süreçteki prim yüzde 15’i geçti. Birbiri ardına gelen haberler moralleri ve işlem hacmini yükseltti. BIST100 Endeksi ve hisseler üzerindeki atalet kalktı. Faizdeki düşüş olasılığı, şimdiye kadar mevduat gibi sabit getirili yatırım araçlarında kalan bazı tasarruf sahiplerinin alternatif arayışını hızlandırabilir.
#Borsa İstanbulMilyonlarca emekli, dul ve yetim aylığına ocak ayında yansıtılacak zam oranı şekillenmeye başladı. SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına gönenç payı eklenmezse ocak ayında yüzde 15-16 arasında zam yapılması yüksek olasılık.
#EmekliBorsanın primsizliği kısmen yerli alıcının dikkatini çekiyor ancak para girişi ve beklenti tarafı zayıf kalınca çıkış denemeleri başarılı olmuyor. Bir patinaj durumu söz konusu. Beklenti bulmakta zorlanan piyasalarda Ortadoğu kaynaklı gündemin de ağırlığı var. İsrail-Lübnan-İran arasındaki çatışma ortamının coğrafi bakımdan bölgeye çok yakın Türkiye’yi rahatsız ettiği açık. Gündeme bağlı olarak Borsa İstanbul’da da temkinli görünüm korunuyor.
#Borsa İstanbuTicaret Bakanı Ömer Bolat, Alman iş dünyasının Türkiye ile iş yapma konusunda çok istekli olduğunu belirterek, “Türkiye’nin potansiyeline güveniyorlar. Türkiye’yi dünya için bir ihracat üssü, üretim üssü, lojistik üssü olarak takdir ediyorlar. Özellikle Uzak Doğu’dan ayrılmak, çıkmak isteyen Alman ve Avrupalı yatırımcılar, son aylarda çok sıklıkla bizleri ziyaret ediyor ve niyetlerini ortaya koyuyorlar” dedi.
#AlmanyaAlmanya'da ağustosta 48,4 puan olan bileşik PMI eylülde 47,2 puana geriledi. HCOB Başekonomisti Cyrus de la Rubia "İmalat sektöründeki gerileme yeniden derinleşerek Alman ekonomisinde erken bir toparlanma umudunu buharlaştırdı. Üretim son bir yılın en hızlı düşüşünü yaşarken yeni siparişler de azaldı" dedi.
#AlmanyaTicaret Bakanı Ömer Bolat, temmuz ayında ihracatın yıllık yüzde 13.8 artışla 22.5 milyar dolara yükseldiğini söyledi. Temmuzda ithalat ise yıllık yüzde 7.9 düşüşle 29.7 milyar dolara geriledi. Dış ticaret açığı temmuzda yıllık yüzde 42.3 düşüşle 7.2 milyar dolara indi. TİM Başkanı Mustafa Gültepe, maliyet ve kur arasında dengesizlik olduğunu ve rekabetçiliklerini kaybettiklerini söyleyerek ‘ihracatçıya nefes aldıracak adımların atılmasını’ talep etti.
#Kayseri Ticaret Odası1 milyar dolarlık iş hacmine imza atan Türkiye’deki oyuncak firmaları sadece maliyetler ve Çin tehdidiyle değil dijitalleşmeyle de savaşıyor. Altı yaş sonrasına hitap eden oyuncaklarda dijitalleşmenin getirdiği pazar kaybının yüzde 30 olduğunu belirten Oyuncakçılar Derneği Başkanı Raşit Akar, “Çocuklar üç-dört yaşlarında tablet ve telefonun etkisi altına giriyor, altı yaşındaki çocuğun oyuncakla işi kalmıyor. Bu nedenle sektör olarak biz de dönüşmeliyiz” dedi.
#Oyuncakçılar DerneğiSon yıllarda yaşanan Kovid-19 salgını, tedarik zinciri kesintileri ve Rusya-Ukrayna Savaşı gibi çok sayıdaki kriz, Alman ekonomisinin zayıf yönlerini su yüzüne çıkarırken, yüksek enerji fiyatları, Çin’den gelen rekabet ve imalat sektöründeki kalıcı zayıflık ülke ekonomisinin büyümesini baskılıyor.
#AlmanyaTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantı Özeti'nde, yakın döneme ilişkin göstergelerin yurt içi talebin, halen enflasyonist düzeyde olmakla birlikte, yavaşladığını teyit ettiği belirtilerek, daha yakın döneme ilişkin göstergelerle birlikte tüketim göstergelerine bir bütün olarak bakıldığında, talebin Enflasyon Raporunda öngörülen ölçüde yavaşlamıyor olabileceği ifade edildi.
#TCMBTicaret Bakanlığı’nın verilerine göre, ihracat mayısta yıllık bazda yüzde 11.4 artarak 24.7 milyar dolara çıkarken, aynı dönemde ithalat yüzde 10.3 azalışla 30.5 milyar dolara geriledi. Böylece dış ticaret açığı mayısta yıllık yüzde 47.8 azaldı ve 6.5 milyar dolar olarak kaydedildi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Tarihin en yüksek mayıs ayı ihracatına ulaşmış olduk” dedi. Dış ticaret verilerinde İsrail’e yapılan ihracatın mayısta yıllık bazda yüzde 99 azalarak 4.4 milyon dolara gerilemesi dikkat çekti.
#Ticaret BakanlığıTürkiye’deki yerleşik şirketlerin yurtdışı yatırımları artıyor. DEİK Yurtdışı Yatırımlar İş Konseyi’nin başkanlığına getirilen Kübra Orakçıoğlu Kazan, 2023’te 2033 şirketin yurtdışında toplam 50.8 milyar dolarlık yatırımı olduğunu belirtti. Kazan, “Bu şirketlerin toplam ihracatı 15 milyar dolar. Bizim hedefimiz doğru verilerle şirketleri olası risklere karşı uyarmak. Yeni araştırmalar başlatarak bu resmi netleştireceğiz” dedi.
#DEİKMart ayında yapılan ihracat bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 4.1 gerilese de yılın ilk 3 ayındaki ihracat yüzde 3.6 artarak 63.6 milyar dolara ulaştı ve tüm zamanların ilk çeyrek rekoru kırıldı. İthalat martta yıllık bazda yıllık yüzde 5.7 azalırken; martta öncü dış ticaret açığı ise yüzde 10.3 düşüşle 7.52 milyar dolara geriledi.
#TİCARET BakanlığıMerkez Bankası PPK özetinde Şubat ayı tüketici enflasyonu artışında ücret ve geriye doğru endeksleme davranışının devam eden yansımalarının hissedildiği hizmet fiyatlarının yanı sıra Ramazan ayına özgü unsurların etkisinin belirgin olduğu gıda fiyatlarının öne çıktığı ifade edildi. Bu dönemde özellikle kırmızı et ve bağlantılı işlenmiş et ürünleri ile çiğ süt referans fiyat artışının yansımalarının izlendiği süt ve süt ürünleri fiyatlarında artış oranının belirgin olduğuna işaret edildi.
#Merkez BankasıTicaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, "101 yıllık Cumhuriyet tarihinde ilk defa milli gelirimiz 1 trilyon doları aştı. 1 trilyon 100 milyar dolara yükseldi. Kişi başına düşen milli gelirde ise 13 bin 110 dolara yükseldi. Bu Türkiye'yi üst ülkeler ligine doğru taşıyacak" dedi.
#Milli GelirCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2024 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi kapsamında Meclis'te konuşuyor. Yılmaz "Dezenflasyon politikalarımızın devamlılığı sağlanarak 2025 yılında istikrar dönemine geçilecek; enflasyondaki gerileme hız kazanacak, öngörülebilirlik artacak ve 2026 yılında enflasyon yeniden tek haneye çekilecektir" dedi.
#Cevdet YılmazCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2024 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi kapsamında Meclis'te konuştu. Yılmaz "Dezenflasyon politikalarımızın devamlılığı sağlanarak 2025 yılında istikrar dönemine geçilecek; enflasyondaki gerileme hız kazanacak, öngörülebilirlik artacak ve 2026 yılında enflasyon yeniden tek haneye çekilecektir" dedi.
#Cevdet Yılmaz