Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca'nın 9 kişide yeni varyant Eris tespit edildiğini açıklaması üzerine Kovid'de son durumla ilgili açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Yavuz, Eylül ayı itibariyle Kovid'de Eris varyantı kaynaklı yeni bir dalgaya girildiğini, şu anda da Omicron'un alt varyantı olarak bilinen yeni varyantların baskın olduğunu düşündüklerini söyledi. Yavuz maske zorunluluğu veya yeni kapanmaların gündemde olmadığını kaydetti.
#ErisAnkara’da geçen ay peş peşe üç yayanın hayatını kaybettiği Turan Güneş Bulvarı’nda önlemler alınmaya devam ediyor. Bulvar boyunca panel çit çalışması sürerken hız limiti de 50’ye düşürüldü. Flaşörlü hız kesicilerin yaygınlaştırılmasını isteyen bölge sakinleri, “Hem sürücüler hem de yayaların can güvenliği için daha fazla önleme ihtiyaç var” dedi.
#Turan Güneş BulvarıRisk grubundaki 65 yaş üstü bireyler, solunum yolu ve akciğer hastaları, kanser ve steroid tedavisi görenlerin grip aşısı yaptırması uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor. Gribe karşı korunmak isteyen vatandaşlar da grip aşılarının hangi dönemlerde yapılacağı konusunda bilgi almak istiyor. Peki, grip aşısı ne zaman yaptırılmalı? Kimler grip aşısı olmalı?
#Grip AşısıSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, İzmir Kemeraltı, İstanbul İstiklal Caddesi gibi yoğunluğun fazla olduğu açık alanlarda maske takılması gerektiğine dikkat çekti. Şener, "Açık alan, denilince sağınızda solunuzda 1- 1,5 metre mesafede kimsenin olmadığı ve sizin o mesafeyi koruyabildiğiniz alan kastediliyor. Kapalı alan gibi kullanılması gereken kalabalık açık alanda bu, geçerli değil. Buralarda bireysel korunma önemli" dedi.
#Prof. Dr. Alper ŞenerSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, İzmir Kemeraltı, İstanbul İstiklal Caddesi gibi yoğunluğun fazla olduğu açık alanlarda maske takılması gerektiğine dikkat çekti. Şener, "Açık alan, denilince sağınızda solunuzda 1- 1,5 metre mesafede kimsenin olmadığı ve sizin o mesafeyi koruyabildiğiniz alan kastediliyor. Kapalı alan gibi kullanılması gereken kalabalık açık alanda bu, geçerli değil. Buralarda bireysel korunma önemli" dedi.
#KoronavirüsAvukatların aşı takvimi Sağlık Bakanlığı covid19asi.saglik.gov.tr adresinde aşı olacak meslek grupları ile belli oldu. ilk aşamada sağlık kurumlarında çalışanlar, huzurevi vb. yerlerde kalan ve çalışanlar ve 65 yaş üstü bireyler ile başlanan aşılama sürecinde, avukatlar için beklenen açıklama geldi. Türkiye Barolar Birliği (TBB), 40 yaş ve üzeri avukatların öncelikli Kovid-19 aşı programına dahil olduğunu bildirdi. Sıralı gelen vatandaşlar MHRS sistemi üzerinden randevularını alarak aşılarını yaptırabilecekler. Peki, 40 yaş üzeri avukatlar ne zaman aşı olacak? İşte, avukatların aşı takvimi hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Avukatlar Ne Zaman Aşı YaptıracakOnlar hem pandemide en büyük zorlukları yaşayanlar hem de toplum içinde zaman zaman ayrımcılığa uğrayanlar... Psikolog Aynur İlhan: “Yaşlı olmak üretmeye, öğrenmeye, hayal etmeye, arzulamaya, sevişmeye engel değil. 40 yaşında okuma-yazma öğrenebilir, 60 yaşında yeni bir iş kurabilir, 90 yaşında âşık olabilirsiniz. Hayata bütün olarak bakmak lazım.”
#GazetehaberleriBakan Koca önümüzdeki hafta 60-65 yaş grubunun aşılanmaya başlanacağını açıkladı. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu 2. Başkanı Hacı Yusuf Eryazğan da vatandaşın birinci doz aşılama için artık randevu alamadığını ancak, ikinci doz aşılamalarda sıkıntı yaşanmadığını söyledi.
#GazetehaberleriANKARA Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Burcu Özdemir Ocaklı'nın 12 ilden toplam 1070 kişi üzerinde yaptığı araştırmada, pandemi döneminde 18-64 yaş arası bireylerin ruhsal sağlığının 65 yaş üstü bireylere göre daha fazla etkilendiği, yaşlı bireylerin ruhsal sağlık konusunda genç gruplara göre daha dirençli olduğu ortaya çıktı.
#Doktor Öğretim Üyesi Burcu Özdemir OcaklıÖğretmenlere aşı yapılması için süreç resmen başladı. Okulların 1 Mart tarihinde açılacak olması sebebiyle öğretmeler için aşı sürecine başlanacağını belirten Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), süreç hakkında bazı detaylara yer verdi. Öğretmenlere yapılacak olan aşı için şubat ayının son haftasını işaret eden MEB, bu süreç hakkında bazı bilgilere değindi. İşte, öğretmenlerin aşı takvimi hakkında merak edilen bazı bilgiler
#Öğretmen AşıYeni tip koronavirüsle mücadele sürecindeki aşılama kapsamında, sağlık çalışanları için 2. doz, 70 yaş üstü için ilk doz aşıların uygulanmasına başlandı. Aşı programının 1. aşamasında yaklaşık bir milyondan fazla sağlık çalışanı ilk doz aşısını olmuştu. Şimdi ise öğretmenler için aşılama sürecinin ne zaman başlayacağı merak konusu oldu. Peki, öğretmenler için aşılama ne zaman başlayacak?
#Öğretmenler Ne Zaman Aşı Olacak?Öğretmenler ne zaman aşı olacak sorusu pek çok öğretmenin gündemindeki konu olmaya devam ediyor. Koronavirüs yayılımının ve ölümlerinin önüne geçmek için gruplara göre uygulanan aşı, öncelik sırasına göre tamamlanacak. Peki, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen sıralamaya göre öğretmeneler ne zaman aşı olacak? İşte, o bilgiler...
#ÖğretmenÖğretmenler ne zaman aşı olacak sorusu pek çok öğretmenin gündemindeki konu olmaya devam ediyor. Koronavirüs yayılımının ve ölümlerinin önüne geçmek için gruplara göre uygulanan aşı, öncelik sırasına göre tamamlanacak. Peki, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen sıralamaya göre öğretmeneler ne zaman aşı olacak? İşte, o bilgiler...
#ÖğretmenlerÖğretmenler ne zaman aşı olacak sorusu pek çok öğretmenin gündemindeki konu olmaya devam ediyor. Koronavirüs yayılımının ve ölümlerinin önüne geçmek için gruplara göre uygulanan aşı, öncelik sırasına göre tamamlanacak. Peki, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen sıralamaya göre öğretmeneler ne zaman aşı olacak? İşte, o bilgiler
#Öğretmenlere AşıTürkiye genelinde aşılama, sağlık çalışanları ile başladı. Şu an için 3 milyon doz geldi. Sağlık çalışanlarının ardından yaşlı, engelli, koruma evleri gibi yerlerde kalan ve çalışanlar sonra da 65 yaş üstü bireyler aşılanacak. “Sıra bana ne zaman gelir?” diye soruyorsanız, Sağlık Bakanlığı aşı bilgilendirme platformundan hangi gruba girdiğinizi bulabilirsiniz.
#YazarSağlık Bakanlığı, koronavirüs aşısı olan kişi sayısının takibi için 'Covid-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu' oluşturdu. Platformda ülke genelinde toplam aşılanan kişi sayısı canlı olarak takip edilebiliyor. Platforma göre aşılamanın başladığı ilk gün öğle saatlerine kadar 100 binin üzerinde kişi aşılandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Şuan itibariyle 1. doz aşısını olan sağlık çalışanı sayısı 100.000'i geçti. Türkiye aşı programı uygulamakta güçlü bir alt yapıya sahiptir. Bu güce inanan, destek veren herkese teşekkür ederim." ifadelerini kullandı.
#KoronavirüsTüm dünyayı etkisi altına alan Covid -19'u bazı insanlar hafif geçirirken bazıları ise ağır geçirebiliyor. Aynı zamanda virüs vücuda girdikten sonra kas kaybı, pıhtı atması, zatürre gibi kişiden kişiye de farklı etkiler gösterebiliyor.
#Covid-19Pandemi kısıtlamalarından en çok etkilenen kitlelerden biri olan 65 yaş üstü nüfusa, finansal ve dijital okuryazarlık kazandırmak için hayata geçen proje sayesinde, gençler birlikte yaşadıkları 65 yaş üzeri aile büyüklerini “online” hayata hazırlıyor.
#Nesilden Nesile İnternetPazar günleri sokağa çıkan 65 yaş üstü bireyler için Gerontolog F. Sıla Ayan uyarılarda bulundu. Ayan, “Alışılan veya tolere edilebilecek aktivite düzeyinin üzerine çıkılması ve yaşlıların kendini aşırı zorlaması durumunda nefes darlıkları, fenalık hissi, baygınlık gibi sorunlar veya kas – iskelet sistemi ağrıları yaşanabilir” dedi.
#65 Yaş Üstü Bireyler65 yaş ve üzeri yaklaşık 7.5 milyon kişi, kısıtlı olsa da 50 günün ardından pazar günü ilk kez dışarı çıkacak. Heyecanlı bekleyiş devam ederken uzmanlardan uyarı geldi. Maske ve mesafe kuralını unutmayın, egzersiz yaparken dikkatli olun! Peki yalnız yaşayanlarla hastalar dışarı çıkabilecek mi? Kim yardım edecek? İşte yanıtı...
#YAZARHer gün aşırı dezenfektan kullanımı, eldiven, maske ve hava almayan saçların koronavirüs salgınının cilt üzerine bir çeşit yan etkisi olduğunu belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Nilhan Atsü, salgın döneminde oluşabilecek dermatolojik risklere dikkat çekti.
#Koronavirüs