Mutlak sessizlik ve konsantrasyon isteyen klasik müzik konser ortamını altüst eden bir örnek yaşandı önceki akşam Atatürk Kültür Merkezi’nde. Bir konserin tam ortasında aniden telefonu çalan seyircinin ölümcül utancını bırakın, telefonu açmamak ayıptı neredeyse. Orkestra elemanları bile enstrümanlarını bırakıp cep telefonlarını çıkararak sesini açtılar.
#Tan Dun‘Kaplan ve Ejderha’nın müziğiyle Oscar kazanan Çinli orkestra şefi ve besteci Tan Dun, İstanbul Müzik Festivali ile Borusan Sanat’ın ortak siparişçileri arasında olduğu eseri ‘İkili Konçerto’nun Türkiye prömiyeri için ilk kez İstanbul’a geliyor. Çok heyecanlı olduğunu belirten ünlü besteci, “Türk müziğinin ne olduğunu derinlemesine öğrenmek istedim. Çünkü Türk müziğinin derin ruhunda kendimden bir şeyler olduğunu hissettim” diyor.
#Tan DunEvde oturmanın değil, güzel havanın tadını çıkarmanın tam zamanı. Masmavi gökyüzünün altında yemyeşil çimlere uzanıp yeni çıkan şarkıları dinleyebilir, favori yazarımızın son kitabını okuyabiliriz. Yıldızların altında konser izlemek... Ya da püfür püfür esen bir kafede yenen yemeğin ardından sinemaya, sergiye, tiyatroya gitmek... Bol arkadaşlı grupla festivallere koşmak... Bizi bu yaz çok güzel filmler, oyunlar, albümler, sergiler, festivaller, konserler bekliyor. Alanında uzman gazeteciler etkinliklere baktı, uzun listelerinden seçtiklerini bizimle paylaştı.
#Elvisİstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın ilk festivali olan İstanbul Müzik Festivali bu sene 50. yaşını kutluyor. 6-24 Haziran tarihleri arasında Borusan Holding sponsorluğunda gerçekleştirilecek olan festival ‘İstanbul’ temasıyla 50. yılında nefis bir programla bu yazı unutulmaz bir mevsime dönüştürecek.
#Hürriyet6-24 Haziran tarihleri arasında 50’ncisi düzenlenecek İstanbul Müzik Festivali’nin programı açıklandı. Teması ‘İstanbul’ olarak belirlenen etkinlik, klasikten Türk sanat müziğine ve caza uzanan çeşitliliğiyle ilk festivale vurgu yapıyor. Müzik yazarı Serhan Bali, Borusan Holding’in ana sponsorluğunda gerçekleştirilecek festivalin kaçırılmaması gereken konserlerini seçti.
#Jakub Józef OrlinskiMüjde Ar’la rol aldığı 1982 yapımı “İffet” filmindeki ‘Cemil’ rolüyle hafızalara kazınan Faruk Peker, açtığı YouTube kanalında sinema, spor ve özel hayatıyla ilgili anılarını anlatıyor. Oyuncu, paylaştığı bir videoda Cem Yılmaz’a olan sevgisini de dile getirdi.
#Faruk PekerBu hafta Hande Yener, Jolly Joker Kartal İstMarina’da; Nil Karaibrahimgil, Bostancı Gösteri Merkezi’nde konser verecek. İstanbul Filarmoni Orkestrası, AKM’de ‘Atatürk’ü Anma Konseri’ gerçekleştirecek. Eskişehir’deki Odunpazarı Modern Müze’de (OMM) ‘Ehlikeyif’ sergisine paralel olarak çocuklara yönelik ‘Doğadan İlhamla Nesne Tasarımı’ atölyesi düzenlenecek.
#KonserBu hafta Nükhet Duru, İzmir Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde; Tunuslu müzisyen Dhafer Youssef, Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda konser verecek. Elektronik müziğin sevilen ismi Black Coffee, Maximum UNIQ Açıkhava’da kabinin başına geçecek. Contemporary Istanbul, 19’uncu edisyonuyla Tersane İstanbul’da açılıyor.
#SergiHarbiye Açıkhava Tiyatrosu’nda dünyaca ünlü pop sanatçısı Seal’ın konseri var. AKM’de ‘La Bayadere’ balesi ve ‘Uçan Hollandalı’ operasını izleyebilirsiniz. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar’dan 122 sanatçı ve 140 eserle hazırlanan karma sergi ‘EKOL TATBİKİ’ ise Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde görülebilir.
#Uygar TaylanEylülün gelişiyle kültür-sanat dünyası yeniden canlanıyor. Şehir, birbirinden etkileyici sergiler, heyecan verici konserler ve yaratıcı tiyatro oyunlarıyla, festivallerle dolup taşacak. Okumaya doyamayacağımız kitaplar, yepyeni ya da sezonu açan mekânlar, harika filmler de cabası... Özetle yeni sezon, kaçırılmaması gereken eşsiz deneyimlerle dolu. Biz de bu şölende öne çıkanları alanında uzman isimlere sorduk. Ajandanızda bol bol yer açın.
#Uygar TaylanBu hafta Ajda Pekkan, Kenan Doğulu ve Mabel Matiz, Harbiye Açıkhava’da sevenleriyle bir araya gelecek. Klasik müzik sevenlerin heyecanla beklediği 4. İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali başlıyor. Dans, mutfak atölyesi, tiyatro oyunları... Sonbahara hızlı girdik.
#Konser