Almanya Federal Maliye Bakanı Christian Lindner, gümrüklerin 2022 bilançosunu açıkladı. Buna göre, geçen yıl 434 milyon Euro değerinde 8.6 milyon sahte marka ürün, 29 ton uyuşturucu ele geçirildi. Bu ürünlerin yüzde 78 gibi büyük bir kısmının Asya ülkelerinden Almanya’ya getirildiği belirlendi.
#AlmanyaFilmlerde görmeye alışık olduğumuz yetenekli, sadık, cesur köpekler gerçek yaşamda da var. Deprem, sel gibi doğal afetlerden etkilenen kişinin yerini tespit ediyor, bomba var mı gösteriyor, arama-kurtarma operasyonlarında ön saflarda görev alıyor, yangının başlama noktasını buluyorlar. O kahramanların eğitim süreçlerini ve başarılarını onları yetiştirenlerle konuştuk.
#Türkiye’Nin Kahraman KöpekleriBeypazarı’nın meşhur havucunu 80 katlı baklavalarında kullanarak farklı bir lezzet oluşturan Beypazarı Kınalı Eller Kooperatifi’ndeki kadınlar, “El açması 80 katlı baklavamızı, Beypazarı’nın havucuyla tatlandırdık. Sadece el birliği değil, fikir birliği de yaparak yeni lezzetler ortaya çıkarmaya gayret ettik” diyor.
#BeypazarıSusuz tarımla elde edilebiliyor; proteini yüksek, glüteni yok denecek kadar az... Atalık bir buğday çeşidi olan sorgülü belki hepiniz duymadınız ama şu kadarını söyleyeyim, bu sert taneli durum buğdayını şu an Türkiye’nin önemli pastanelerinden bazıları kullanıyor, hatta makarna firmaları da özel ürün çıkartmak için sırada... İşte bütün bunlar, şef Ebru Baybara Demir’in başarısı. Nasıl mı? Anlatayım...
#Ebru Baybara Demir10 yılda bir Ortodoks kiliselerindeki vaftizlerde kullanılmak üzere Fener Rum Patrikhanesi'nde hazırlanan ve "miron" denilen vaftiz yağı, Patrik Bartholomeos'un yönettiği ayinle kutsandı. Kutsal yağ, İstanbul'dan dünyadaki Ortodoks kiliselerine gönderilecek.
#Ayin10 yılda bir Ortodoks kiliselerindeki vaftizlerde kullanılmak üzere Fener Rum Patrikhanesi'nde hazırlanan ve "miron" denilen vaftiz yağı, Patrik Bartholomeos'un yönettiği ayinle kutsandı. Kutsal yağ, İstanbul'dan dünyadaki Ortodoks kiliselerine gönderilecek.
#Fener Rum PatrikhanesiFener Rum Patrikhanesi’nde, 10 yılda bir imal edilen ’kutsal yağ’ (Miron), kurulan kazanlarda kaynatılmaya başlandı. Yunanistan’ın Girit adasından gönderilen zeytinyağı ile çeşitli manastırlardan gelen bal ve kırmızı şarap gibi 57 malzemeden oluşan kutsal yağ, Ortodoks kiliselerine dağıtılacak. Kutsal yağ, vaftiz törenlerinde kullanılıyor.
#Fener Rum Patrikhanesiİstanbul’un tarihi lokantaları ve tarihi lezzetleri saymakla bitmez. Özellikle bir çok eski ilçede birden fazla nam salmış, bir çok İstanbullunun hayatına dokunmuş lezzet durakları vardır. Hemen hemen hepsinin müdavimlerindenim. Üşenmem canım istedikçe giderim, ilk günkü lezzeti aldığım yerlere uğrar yemeğimi yerim. Hatta 2013’te tadı damağımda kalan “köfte” krizim geldiğinde Cevabi yemek için Saraybosna’ya gitmişliğim de vardır. Merak etmeyin, sizi o kadar uzağa göndermeyeceğim. En az onun kadar lezzetli bir başka yerden, Tarihi Ahmet Usta Merkez Efendi Köftecisi bahsedeceğim... Tam 60 yıllık mazisi olan rahmetli Ahmet Usta’nın kurduğu bir mekan. Günümüzde bu mekanı, hem esnaflığını, hem insanlığını, güler yüzünü sevdiğim Bülent İlçi Usta işletiyor. Gelin babadan oğula kalan köfte aşkının hikayesini meşhur köfteci Bülent Usta’dan dinleyelim.
#KöfteKuruyemişler insanların severek tükettikleri ürünlerin başında gelmektedir. Türk mutfağında tatlılarda, yemeklerde, pastalarda, salatalarda, sebze yemeklerinde, soslarda ve daha pek çok alanda kullanılan kuruyemişlerin insan sağlığına olan faydaları da oldukça fazla olmaktadır. Kuruyemişlerin bazılarından insan sağılığına faydalı olan yağlar da üretilmektedir. Çiğ olarak da kullanılan kuruyemişler yiyeceklerle pişirilerek de kullanılmaktadır. Alternatif kullanım alanları fazla olan kuruyemişlerden biri de Çam fıstığı olmaktadır. Peki, çam fıstığı nasıl toplanır? Çam fıstığı kozalağı ne zaman toplanır? İşte, çam fıstığı hakkında merak edilen detayları sizler için derledik.
#Çam FıstığıAntik ve eski dönem kuş türleri arasında fil kuşu gelmektedir. Günümüzde nesli tükenmiş bir hayvan türü olması ile beraber, özellikle boyutları üzerinden oldukça ilgi çekicidir. Peki, fil kuşu nedir, nerede yaşadı ve nesli neden tükendi? Fil kuşlarının özellikleri üzerine tüm detayları derledik.
Başlıkta büryanı görünce “Siirt mi Bitlis mi?” tartışmasına gireceğimi düşünüyorsanız, yanıldınız. Büryanın tescilini, 14.06.2005’te Siirt, 26.01.2021 tarihinde ise Bitlis alıyor. “İyi de arkadaşım ikisi birden nasıl tescillenir” diyeceksiniz. Yapılışları farklı. Bitlis usulü büryan şöyle yapılıyor; Kuzu ikiye bölünüyor ve bu şekilde kuyuya indiriliyor. Piştiği zaman askıya asılıyor. Müşteri ne zaman gelirse et kesiliyor tabağa konuyor. Et soğuyunca kuyuya indirilip tekrar ısıtılıyor. Siirt’in büryanı ise; Oğlak ya da süt kuzusunun eti yıkanıyor. Et ikiye bölünüyor. Ardan kemikler ayrılıyor ve 3 metre yüksekliğindeki kuyuya indiriliyor. Kemiğinden ayrılan etler askıya asılıyor. Buttan düşen yağlar, kemiklerin üzerine düşüyor. Kapağın etrafına çamur sürülerek hava almayacak şekilde kapanıyor. Buhar kesinlikle havayla temas etmiyor, dışarı çıkmıyor. Etler, buharla pişiyor. Müşteri geldiğinde kesilip servis edilmeden önce etler fırında ısıtılıyor. Her iki usulde de pişirilme süresi 2 saat. Farkı ise Bitlis usulü pişirimde hayvan komple kuyuya indirilip pişirilirken, Siirt usulü pişirmede kemikler etten ayrıldıktan sonra pişiriliyor. Unutmadan söyleyeyim büryanın bir diğer adı da perive...
#BüryanTunceli'de yaşayan Onur Demir (22) Keban Baraj Gölü üzerinde yaşadığı teknede, dünyanın en kaliteli tatlı su ıstakozları arasında gösterilen kerevit avlayarak ayda yaklaşık 100 bin TL kazanıyor. Haftada ortalama 400 kilo kerevit yakaladığını belirten Demir, "Kilosu 30 liraydı sonra 45 oldu, şimdi ise 65 lira. Eğirdir Gölü?nde kerevit, mantar hastalığından dolayı azaldı, ondan da burada fiyatlar yükseldi" dedi.
#Keban Baraj GölüAntalya'nın Alanya ilçesinde inşaattaki bekçinin tuvalete gitmesini fırsat bilen ailenin 3 üyesi, piyasa değeri 17 bin TL olan 400 kilo ağırlığındaki kablo makarasını kamyonete yükleyip, götürdü. Jandarma, şüpheli Ahmet K. (40) ve eşi Ayşe K.'yi (35) yakalarken, çiftin 16 yaşındaki çocukları ise aranıyor.
#AntalyaKAR yağışının etkili olduğu Muş'ta, doğada yiyecek bulmakta zorlanan kuşlar, mesken tuttukları yem fabrikasının çalışanları tarafından besleniyor. Fabrikanın işletme müdürü Suat Bulut, 50 kişilik personelin istihdam edildiği iş yerinde, yıl içinde maliyeti 100 bin TL olan 60 ton buğday ve arpanın sadece kuşlara verildiğini söyledi.
#MuşGiresun'da akılalmaz bir dolandırıcılık olayı yaşandı. Esnaf Dursun Karahasan’ın dükkanına müşteri gibi gelen kişi, bir süre önce numune olarak bırakılan organik balların tadına bakıp beğendiğini söyleyerek 400 kilogram sipariş verdi. Bunun üzerine esnaf Dursun Karahasan, numuneyi bırakanlarla irtibata geçip 13 bin 750 TL ödeyerek 250 kilogram bal aldı. Karahasan, sipariş veren kişi gelmeyince dolandırıldığını anladı. Yapılan testte bal diye verilen ürünün glikoz şurubu çıktığı tespit edilirken, polis, dolandırıcıları yakalamak için çalışma başlattı.
#GiresunGiresun'da akılalmaz bir dolandırıcılık olayı yaşandı. Esnaf Dursun Karahasan’ın dükkanına müşteri gibi gelen kişi, bir süre önce numune olarak bırakılan organik balların tadına bakıp beğendiğini söyleyerek 400 kilogram sipariş verdi. Bunun üzerine esnaf Dursun Karahasan, numuneyi bırakanlarla irtibata geçip 13 bin 750 TL ödeyerek 250 kilogram bal aldı. Karahasan, sipariş veren kişi gelmeyince dolandırıldığını anladı. Yapılan testte bal diye verilen ürünün glikoz şurubu çıktığı tespit edilirken, polis, dolandırıcıları yakalamak için çalışma başlattı.
#GiresunAydın’dan Antalya'nın Manavgat ilçesine kozalak toplamaya gelen 11 işçi, Kum mevkiindeki ormanlık alanda 20 günde 15 ton çam kozalağı topladı. Çam kozalağının tonundan 15-20 kilo fıstık içi çıktığı, 300 liraya satıldığı, baharatçılarda kilosunun bin liraya kadar satıldığı bildirildi.
#Çam Kozalağı