Fil Kuşu Nedir, Nerede Yaşadı Ve Nesli Neden Tükendi? Fil Kuşlarının Özellikleri

Güncelleme Tarihi:

Fil Kuşu Nedir, Nerede Yaşadı Ve Nesli Neden Tükendi Fil Kuşlarının Özellikleri
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2021 08:17

Antik ve eski dönem kuş türleri arasında fil kuşu gelmektedir. Günümüzde nesli tükenmiş bir hayvan türü olması ile beraber, özellikle boyutları üzerinden oldukça ilgi çekicidir. Peki, fil kuşu nedir, nerede yaşadı ve nesli neden tükendi? Fil kuşlarının özellikleri üzerine tüm detayları derledik.

Haberin Devamı

 Tarihi açıdan özellikle uzun yıllar yaşamış olan ve günümüzde nesli tükenmiş hayvan türleri içerisinde fil kuşları geliyor. Özellikle milyonlarca yıl boyunca yaşamış olan ve günümüze yakın bir tarihte nesli tükenmiş hayvan çeşitleri arasında gelmektedir. Bu bağlamda yaklaşık olarak 1000 yıl önce neslinin tükendiğini ifade etmek mümkün. 

 Fil Kuşu Nedir? 

 Kuaterner döneminde yaşamış olan fiil kuşları, aynı zamanda uçmayan kuş türleri içerisinde yer almaktadır. Aepyornithidae familyası üyesi içerisinde yer alan bu kuş türleri, yapılan araştırmalar kapsamında 3 farklı cins üzerinden ele alınmaktadır. Bu kuş türlerinin nesli ise yaklaşık M.S. 1000 ila 1200 yılları arasında sona erdiği bilmiyor. Özellikle boyutları ile beraber yaşam koşulları üzerinden ilgi çeken ve günümüze tarihsel açıdan araştırılan önemli hayvan türleri arasında gelmektedir. 

Haberin Devamı

 Fil Kuşu Nerede Yaşadı? 

 Fil kuşları konusunda merak edilen konular içerisinde nerede yaşadıkları geliyor. Yapılan araştırmalar ve incelemeler neticesinde, fil kuşlarının genel olarak Madagaskar'da yaşadıkları bilinmektedir. Bu sebepten dolayı insanlarla çok fazla karşılaşmamış nadir hayvan türleri içerisinde bulunuyorlar. Afrika Kıtası'nın doğusunda ve Hint Okyanusu'nun batısında yer alan Madagaskar, bu özel kuş türlerine milyonlarca yıl boyunca ev sahipliği yaptı. 

 Fil Kuşu Nesli Neden Tükendi? 

 Tarihi bir kuş olması ile beraber nesli tükenmiş olan fil kuşları, boyutları açısından en merak edilen hayvanlar içerisinde geliyor. Uçmayan kuş familyasında bulunan fil kuşlarının özelliklerinin neden neslinin tükendiği merak edilen konular arasında yer almaktadır. Günümüzde ise bu kuş türlerinin neden tükenmiş olduğuna yönelik henüz kesin bir bilgi bulunmuyor. Ancak buna bağlı olarak birtakım tahminler ön planda tutulmaktadır. 

 Bazı uzmanlara göre fil kuşları insanların avlanması ile beraber nesli tükenmiş hayvanlar içerisinde gelmektedir. Bazı uzmanlara göre ise daha çok iklim değişikliğinden etkilenmiş ve buna bağlı olarak nesli tükenmiş hayvanlar arasında yer almaktadır. Aynı zamanda özellikle insanların fil kuşu yumurtasını tüketmesi nedeniyle, bu hayvan türlerinin neslini tükenmiş olabileceğine yönelik sonuç daha ön plana çıkmaktadır. 

Haberin Devamı

 Fil Kuşlarının Özellikleri 

 Nesli tükenmiş olan ve ilginç görüntüleri üzerinden merak edilen hayvanlar içerisinde fil kuşları gelmektedir. Aynı zamanda birçok farklı özelliği öne çıkan bir kuş türüdür. 

 - Fil kuşları uçmayan kuş türleri arasında yer alır.

 - Yaklaşık olarak 300 ya da 400 kilo kadar ağırlığındadırlar.

 - Boyları yine yaklaşık olarak 3 metreye kadar çıktığı biliniyor.

 - Yumurtaları yaklaşık olarak 50 kişiyi doyurabilecek büyüklüğe sahiptir.

 - Deve kuşuna benzerlikleri ile ön plana çıkarlar.

 - Oldukça iri ve büyük hayvanlardır.

 - Uçmaya elverişsiz, konik gagalı ve kısa kalın bacaklara sahiplerdir.

 - Üç parmaklı büyük ayakları eşliğinde klasik bir ratit görünümüne sahiptirler. 

Haberin Devamı

 Bu şekilde yukarıda verilen özellikleri ile beraber nesli tükenmiş en önemli ve özel kuş türleri içerisinde yer alıyorlar. Özellikle günümüzde hala Madagaskar bölgesinde farklı yerlerde kalıntı çalışmaları bu kuşlar hakkında devam ediyor. Ortaya çıkan iskelet kalıntıları eşliğinde birçok ipuçları öne çıkmaktadır. Yapılan araştırmalar kapsamında ise hem etçil hem de otçul olarak beslenen hayvan türleri arasında geldiği ifade ediliyor. Buna bağlı olarak günümüzde hala araştırmalara devam edilen ve nesli tükenmiş kuş türleri içerisinde gelmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!