Ege Üniversitesi Derin Teknoloji Fabrikası, Avrupa Birliği tarafından desteklenen bir proje. Bu fabrikanın kapısını fikri olan herkes çalabiliyor ve ürününün prototipini yaptırabiliyor. Bu sayede aynı fabrikada insan bel kemiği de üretilebiliyor, jet motorunun parçası da.
#Ege Üniversitesi Derin Teknoloji FabrikasıUzayın derinlikleri asırlardır insanoğlunun zihnini kurcalıyor. Bilinmeyen gezegenleri keşfetmeye olan merak her geçen gün artarken, bilim insanlarının yeni hedefi Ay üstünde kalıcı yaşam merkezleri kurmak. Peki ama "ev konforunda" olacağı söylenen bu Ay üssü nasıl inşa edilecek?
#UzayKahramanmaraş merkezli afetin ardından bir araya gelen 6 üniversiteden bilim insanları, depremleri, artçılarını, saha gözlemlerini, yapısal hasarları ve ileriye dönük önerileri içeren değerlendirme raporu yayımladı. Raporda, beton kalitesinin düşüklüğüne dikkat çekilerek, "Betonarme ve yığma yapılarda kötü işçilik ve uygulama detaylarının eksikliği, hasarların gelişimi ve ilerlemesine neden olmuştur" denildi.
#KahramanmaraşYeni teknolojilerin her zamankinden daha hızlı ilerlediği bir döneme ta-nıklık ediyoruz. 2023’te de zaman zaman bizi hayrete düşürecek, ilerleyen dönemlerde vazgeçemeyeceğimiz uygulamalara zemin hazırlayacak yeni pek çok teknolojiyle karşılaşacağımızı şimdiden söyleyebiliriz. Ancak asıl önemli olan, bu yeni teknolojileri doğru analiz ederek, gelişmeleri takip etmek; teknolojilerin birbirleri ile olan ilişkilerini anlamaya gayret ederek, hayatımızı kolaylaştırması, yaşadığımız problemlere çözüm getirmesi için kullanabilmek olmalı... Her bir birey, kendini bu şekilde geliştirmeye gay-ret edip, teknolojiye yönelik farkındalığını artırırsa, ülke olarak da çok daha fazla gelişme kat edebiliriz…
#ChatcptPasta yazıcısı mı? Nasıl yani! 3D yazıcıyla tiramisu mu yapılıyor? Kulağa fantastik gibi gelse de gerçek: Tatlı-tuzlu, hemen her yiyeceği üç boyutlu bir yazıcıyla ‘yazdırıp’ göz alıcı sunumlar hazırlamak mümkün. Peki, o yemeğin lezzeti kendi yaptığımızla bir olur mu?
#Tiramisu2021’in son günlerinde, dijital TV platformu Netflix’de yayınlanmaya başlayan ve Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep gibi ünlü oyuncuların yer aldığı “Don’t Look Up (Yukarı Bakma)” filmi dünya çapında oldukça ilgi uyandırdı ve gelmiş geçmiş en çok izlenen içerikler arasındaki yerini hızla aldı. Kara komedi tarzında bir bilim kurgu olan filmde, Leonardo DiCaprio ve Jennifer Lawrence tarafından canlandırılan bilim insanlarının, kısa süre içerisinde dünyaya çarpacak bir kuyrukluyıldızı keşfi sonrası yetkilileri uyarma çabasını ve bu süreçteki başarısızlıklarına odaklanılıyor. Film aslında, bilim insanlarının tasvir ettiği çaresizlik duy-gusundan hareketle “iklim değişikliğine karşı eylemsizliğimize” de oldukça önemli bir gönderme niteliğinde…
#Ergi ŞenerSadece ülkemizde değil dünya çapında yükselişte olan ve büyük sıkıntılara yol açan bireysel silahlanma sorunu 3D yazıcıların devreye girmesiyle birlikte ayyuka çıkmış durumda. Avrupa'da giderek yayılan 3D silahlar metal detektörlerde fark edilmediği için polisi alarma geçirdi, Hollanda'da da büyük çaplı bir soruşturma başlatıldı.
#3D PrinterCovid-19 dijitalleşmenin fitilini ateşledi. 10 yılda yaşanacak teknolojik gelişmeler 1 yıla sığarken artık ofis işlerini yapan beyaz yakalı ve üretim ile hizmet sektöründeki mavi yakalıların yanında 3D yazıcılar, yapay zekaya sahip otomobiller ve robot üretimiyle ‘Metal Yakalı’ kesim de geldi. Teknoloji uzmanlarına göre 10 yıl içinde üretimin büyük bölümünü 3D yazıcılar yapacak, geleceğin en önemli mesleklerinden birini 3D üretim mühendisliği oluşturacak.
#3D Yazıcı3 boyutlu (3D) baskı, çağımızın en yıkıcı teknolojilerinden biri. İlk çıktığı süreçte mimarlık alanında ve prototip üretiminde kullanılan 3D yazıcılar, ilerleyen süreçte farklı amaçlarla da kullanılmaya başlandı. Peki bu yazıcılar nereye gidiyor, gelecekte bizi neler bekliyor? Zaxe Genel Müdürü Emre Akıncı önemli açıklamalarda bulundu.
#Zaxe3D yazıcı modelleri 1984 yılında çıkmıştır. Bu bir şirketin kurulmasıyla başlamıştır ve sonrasında ise 90’lı yıllarda bu teknoloji hızlı bir şekilde ilerlemiştir. 2007 yılında ise 3D yazıcılar renkli bir forma girerek daha da gelişmiştir. Bu sistem az maliyetli bir şekilde, ürünleri katı bir forma girmesine yardımcı olmaktadır. İşte, tüm detaylar.
#3D Yazıcı FiyatlarıTeknolojinin gelişmesi ve bilimin ilerlemesi ile birlikte birçok yeni meslek ortaya çıktı. Bu mesleklerden birçoğunun gelecek yıllarda çok daha popüler olması bekleniyor. Geleceğin meslekleri nelerdir, maaşlar ne kadar? Sizin için derledik.
#Geleceğin Meslekleri Nelerdir?Japonyanın Niigata kentinde Dr Naoyuki Ishikita ve ekibi, elektrikle çalışmayan ve 3D yazıcılar tarafından üretilebilecek anestezi cihazını 2017 yılında icat etmişti. Doktor Ishikita, koronavirüs salgınıyla birlikte projenin kendine ait bölünümü solunum cihazına dönüştürdü. Dünyanın her yerine bir elektronik posta gönderilen solunum cihazı, 3D yazıcılar aracılığıyla istenilen yerde üretilebilecek.
#JaponyaGelişen teknoloji değişen dünyayı da beraberinde getirmiştir. Her geçen yüzyılda farklı bir gelişme meydana gelerek bir önceki yüzyılı oldukça geride bırakmaktadır. 21. Yüzyıla gelindiğinde ise teknolojinin çok hızlı ilerlemesi ile birlikte birçok yeni gelişme insan hayatında yerini almaya başlamıştır. 7. Sınıf sosyal bilgiler e-ticaret konu anlatımı ile ilgili detayları derledik.
#7. Sınıf Sosyal Bilgiler E-Ticaret Konu AnlatımıTÜBİSAD “Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü 2019 Yılı Pazar Verileri”ni açıkladı. Bu verilere göre sektör, TL bazında bir önceki yıla oranla yüzde 14'lük büyüme ile 152,7 milyar TL'lik hacme ulaştı. İstihdamını 143 bin kişiye çıkaran sektörün ihracatı da 6,5 milyar TL olarak gerçekleşti.
#TÜBİSAD