Medikal estetik alanı, teknolojinin ilerlemesi ve toplumsal algıların değişimiyle birlikte sürekli evrim geçiriyor. Son yıllarda hem erkekler hem de kadınlar arasında güzellik ve genç görünümü koruma isteği artarken, bu alandaki yenilikler daha da önem kazandı.
#Estetik21. yy’ da tıp alanında yaşanan gelişmelerin başında gelen Robotik cerrahi, uzun zamandır merak ettiğim konular arasındaydı. Koç Üniversitesi Hastanesi bölümleri arasında “İleri Düzey Robotik ve Endoskopik Cerrahi Merkezi (ARIES- Advanced Robotic, Invasive Endoscopic Surgery Center) de olduğunu bildiğim için, bölüm doktorlarından Profesör Emre Balık’ tan bir randevu alarak, kendisinden bilgi almaya gittim. Ve işte öğrendiklerim:
#Robotik CerrahiAcer, tasarımcılar ve içerik üreticilere gözlüksüz, çarpıcı bir stereoskopik 3D deneyimi sunan yeni ConceptD 7 SpatialLabs Edition dizüstü bilgisayarını (CN715-73G) duyurdu. Mobil iş istasyonu, gözlüksüz bir stereoskopik 3D deneyimi sunmak için, gerçek zamanlı görüntü işleme özelliklerine sahip en gelişmiş optik çözümler ile ekran ve duyusal teknolojilerle desteklenen bir dizi deneyimi kapsayan Acer SpatialLabs sayesinde, içerik üreticilerin performanstan ödün vermeden çalışabilmesini mümkün kılıyor. Cihaz, optimum performans ve güvenilirlik için yaratıcı uygulamalar geliştiren özel sürücü teknolojili NVIDIA GeForce RTX 3080 Dizüstü Bilgisayar GPU’larına sahip NVIDIA Studio ekosistemi tarafından da destekleniyor. Kısaca; 3D modelleme için ideal bir dizüstü bilgisayar olan yeni ConceptD 7, içerik üreticiler için de mükemmel bir seçenek sunuyor.
#Sponsorlu İçerikBazı durumlarda hastaların yüzlerinde ya da vücutlarında iyileştirmek istedikleri birden fazla estetik problemleri olabilir. Tek bir operasyonla birden fazla sorunundan kurtulmak isteyebiliyorlar. Bunun için kişinin genel sağlık durumunun yerinde olması gereklidir. Burun estetiği ile diğer yüz gençleştirme operasyonları ya da meme estetiği ile bölgesel incelme sağlayan liposuction teknikleri bir arada uygulanabilir.
#Aynı Anda EstetikBaşkent ve Atılım Üniversitesinde çalışmalarına devam eden Doktor Öğretim Üyeleri Hüseyin Kurtuldu ve Göksel Durkaya tarafından TÜBİTAK destekli proje sonucunda geliştirilen çok amaçlı spektral çözünürlüklü üç boyutlu tarama teknolojisi ile metal sanayicilerimiz artık üretim bandındaki yüksek sıcaklıklardaki işlenen ürünlerinin ileri düzeyde kalite kontrolünü yapabilecekler.
#3DTeknoloji alanında yaşanan gelişmeler diş hekimliği alanında da hayallerin ötesinde değişimler yaşanmasını sağladı. Üç boyutlu yazıcı ve cad-cam teknolojileri ile ‘Dijital Diş Hekimliği’nin yeni nesil tedavi yöntemi olduğunu söyleyen Dt. Eray Şahinsev yeni teknolojiyi, nasıl ve nerelerde uygulandığını anlattı.
#Gülüş TasarımıDrone denilince aklınıza ne geliyor? Üzerine bir kamerası bulunan ve havadan görüntü çekmeye yarayan bir cihaz mı? Büyük olasılık şu anda birçok kişinin aklına bu geliyor. Ancak dronelar teknoloji dünyasının belki de en devrimsel cihazlarının başında geliyor. Her ne kadar şu anda genellikle havadan görüntü çekmek için kullanılsalar da gelecekte çok daha fazlası olacak.
#GEABD’de çalışmalarını yürüten Dr. Melih Acar, dokudaki kan kök hücrelerini 3 boyutlu gösterebilen bir teknik geliştirdi. Nature dergisinde de yayınlanan çalışmayla kök hücrelerinin hareketi ve ilaçların bu hücreler üzerindeki etkisi izlenebilecek; lösemi gibi birçok hastalığın tedavisinde aşama kat edilebilecek.