Çalışma hayatını devam vatandaşlar, emeklilik dönemine dair hayaller kurar. Her vatandaşın yaşlılığında emekli olmak hayallerini süsleyen sosyal bir haktır. Sigortalı olarak çalışanlara tanınan emeklilik döneminde belirlenen şartlara uygunluk gösterilmesi halinde erken emeklilik şartı sunuluyor. Normal şartlarda vatandaşların emekli olabilmesi için; prim gün sayısı, çalışma yılını ve yaşını doldurması gerekir. Ancak erkekler için askerlik borçlanması, kadınlar için doğum borçlanması ve herkese tanınan yurtdışı borçlanması imkanıyla 3600 gün prim ile vatandaşların emekli olması mümkün hale geldi. Peki kimler 3600 gün ile emekli olabilir? 3600 günden emekli olmak nedir? Şartları nelerdir? İşte 3600 günden emekliliğe dair merak edilen tüm detaylar…
#3600 GünSoru: 1975 doğumluyum. 24.11.1999 da sigortalı oldum ve 2000 yılında yedek subay olarak 16 ay askerlik yaptım. 1 yıl olan 4/C süremi 450 gün olarak prim günlerime ilave ettiler. Halen çalışıyorum. SGK’dakiler fiili hizmet zammı süremin olduğunu, 2002 den önce yedek subaylık yaptığım için sigorta girişimin 90 gün geri geleceğini, geri çekildiğindeki tarih EYT kapsamına girdiği için bana emekli olabilirsiniz dediler ve yazılı da verdiler. Sürem geldiğinde SGK’ya gittiğimde emekli aylığı bağlama servisindekiler böyle bir şeyin olmadığını, emekli olamayacağımı söylediler. Gözlemlediğim kadarıyla fiili hizmet zammının tam olarak nasıl uygulanacağını bilmiyorlar. Benim hakkım var mı, yok mu? Şuan 6039 günüm var. Erman İ.
#EYTAK Parti Genel Başkan Vekili Mustafa Elitaş, CNN TÜRK'te gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Elitaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel'in 29 Ekim'de Külliye'de düzenlenecek resepsiyonda görüşebileceklerini söyledi. Erken seçim tartışmalarıyla ilgili konuşan Elitaş, "Erken seçim konusunda Özgür Özel'e baskı yapıyorlar. CHP'de parti içi dinamikler sıkıntıda. 2028 yılına kadar bizim gündemimizde seçim yok" dedi.
#Mustafa ElitaşMilyonlarca emekliyi ilgilendiren zam gelişmesinde AK Parti kurmayları toplantı kararı aldı. Birçok emekliye kök maaşının üzerinden artış yapılması bekleniyor. 6 bin lira kök maaşı olan emekli 13 bin lira en düşük emekli maaşı alırsa yüzde 116 fark almış olacak.
#EmekliEmeklileri ilgilendiren kök maaşlara ilişkin yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. En düşük emekli maaşının 12-13 bin lira seviyelerine çıkarılacağı öne sürülüyor. Bunun yanında emeklilerin 2025 yılında alacakları zam oranlarını da olasılıklar dahilinde hesapladık. Ayrıca emekli olmayıp 3600 günden fazla primi olanların güncel prim şartlarıyla alacakları emekli maaşlarına da zam yapıldı.
#EmekliOKUYUCULARDAN sıklıkla aldığım sorular arasında, geçmişte SGK’ya yatırılan primlerin iade alınıp alınamayacağı geliyor. Emekli olamayan, emeklilik yaşı geçen, geçmişte kısa bir dönem sigortalı olup da bir daha çalışmayan, işyerini kapatanlar; primlerini almanın şartlarını merak ediyor. Sosyal güvenlik sistemi bu kişilere toplu prim iadesi alma hakkı tanıyor, ancak bunun da şartları var. İşte, o şartlar...
#SGKÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Nasıl emeklilerimizin refahını artıracak en iyi ve en yeni uygulamaları bugüne kadar hayata geçirdiysek, bundan sonra da aynı şekilde çalışmaya devam edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımız bugün ifade etti. Temmuz ayında emekli aylıklarını tekrar masaya yatıracağız" dedi.
#Vedat IşıkhanMEMUR, işçi, emekli, dul, yetim, çırak ve stajyerler, EYT yasasından yararlanamayanlar, kadroya alınmayan taşeron emekçiler, 3600 ek gösterge hakkı verilmeyen memurlar ekonomik durumlarının iyileştirilmesine yönelik istemlerini miting ve açıklamalarla her gün hükümete duyurmaya çalışıyor.
#EYTTorba yasa ne zaman çıkacak? sorusu kamuoyunun gündeminde yer almaya devam ediyor. Torba yasa 2024 maddeleri ve son durum gelişmeleri 16 Şubat 2024, ekonomiye yönelik düzenlemeleri bekleyen vatandaşlar tarafından takip ediliyor. Yoğun mesaiye başlayan TBMM Genel Kurulunda İşsizlik Sigortası ve bazı kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edilirken, gözler de kademeli emeklilik ve 3600 ek göstergeye çevrildi. Son olarak emekli maaşlarına yönelik düzenlemeyi içeren teklif TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşmıştı. Diğer yandan teklifle, kısa çalışma gerekçelerine "genel salgın" durumu da ekleniyor ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmek için asgari prim ödeme gün sayısı 600'den 450'ye indirildi.
#Torba YasaTorba yasa ne zaman çıkacak? sorusu kamuoyunun gündeminde yer almaya devam ediyor. Torba yasa 2024 maddeleri ve son durum gelişmeleri 13 Şubat 2024, ekonomiye yönelik düzenlemeleri bekleyen vatandaşlar tarafından takip ediliyor. Yoğun mesaiye başlayan TBMM Genel Kurulunda İşsizlik Sigortası ve bazı kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edilirken, gözler de kademeli emeklilik ve 3600 ek göstergeye çevrildi. Son olarak emekli maaşlarına yönelik düzenlemeyi içeren teklif TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşmıştı. Diğer yandan teklifle, kısa çalışma gerekçelerine "genel salgın" durumu da ekleniyor ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmek için asgari prim ödeme gün sayısı 600'den 450'ye indirildi. Peki, TORBA YASA SON DURUM GELİŞMELERİ BUGÜN (13 ŞUBAT 2024) | Kademeli emeklilik ve 3600 ek gösterge torba yasada var mı? Torba yasa ne zaman çıkacak 2024, maddeleri neler, Meclis'ten geçti mi?
#Torba YasaTorba yasa 2024 maddeleri ve son durum gelişmeleri 13 Şubat 2024, ekonomiye yönelik düzenlemeleri bekleyen vatandaşlar tarafından takip ediliyor. Yoğun mesaiye başlayan TBMM Genel Kurulunda İşsizlik Sigortası ve bazı kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edilirken, gözler de kademeli emeklilik ve 3600 ek göstergeye çevrildi. Son olarak emekli maaşlarına yönelik düzenlemeyi içeren teklif TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşmıştı. Diğer yandan teklifle, kısa çalışma gerekçelerine "genel salgın" durumu da ekleniyor ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmek için asgari prim ödeme gün sayısı 600'den 450'ye indirildi. Peki, torba yasa Meclis'ten geçti mi, ne zaman çıkacak? Torba yasada kademeli emeklilik ve 3600 ek gösterge var mı, içeriği nedir? İşte, o konular hakkında ayrıntılı bilgiler...
#Torba YasaTürkiye'de çalışan milyonlarca kişi emekli olduğunda ne kadar emekli maaşı alacağını bilmek istiyor. 3600 prim gününü dolduran herkes e-Devlet üzerinden yapacağı sorgulamayla mevcut prim gün sayısı ve bugünün şartlarına göre alacağı emekli maaşını görebiliyor. İşte detaylar...
#SSKTorba yasa 2024 ne zaman açıklanacak son dakika gelişmeleri ile ekonominin gündeminde yer almayı sürdürüyor. Ekonomiyi ilgilendiren düzenlemelerin yer aldığı torba yasa maddeleri arasında 3600 ek gösterge ve kademeli emeklilik (erken emeklilik) için beklentiler arttı. EYT'nin hayata geçmesiyle kademeli emeklilik şartları gündeme gelirken, gözler Meclis'ten geçerek yürürlüğe girecek olan yeni torba yasa içeriğine çevrildi. Taşeron işçiye kadro da gündemde yer alan bir diğer konu oldu. Son olarak emekli maaşlarına yönelik düzenlemeyi içeren teklif TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşmıştı. Diğer yandan teklifle, kısa çalışma gerekçelerine "genel salgın" durumu da ekleniyor ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmek için asgari prim ödeme gün sayısı 600'den 450'ye indirilecek. Son dakika haberine göre İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete'de yayınlandı. Peki, TORBA YASA 2024 SON DAKİKA MADDELERİ ÇIKTI MI (5 Şubat 2024) || Yeni torba yasa ne zaman çıkacak, nedir, içeriği ne? || 3600 ek gösterge ve kademeli emeklilik tablosu torba yasada var mı?
#Torba Yasa 2024Torba yasa 2024 ne zaman açıklanacak son dakika gelişmeleri ile 1 Şubat Cuma günü ekonominin gündeminde yer almayı sürdürüyor. Ekonomiyi ilgilendiren düzenlemelerin yer aldığı torba yasa maddeleri arasında 3600 ek gösterge ve kademeli emeklilik (erken emeklilik) için beklentiler arttı. EYT'nin hayata geçmesiyle kademeli emeklilik şartları gündeme gelirken, gözler Meclis'ten geçerek yürürlüğe girecek olan yeni torba yasa içeriğine çevrildi. Taşeron işçiye kadro da gündemde yer alan bir diğer konu oldu. Son olarak emekli maaşlarına yönelik düzenlemeyi içeren teklif TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşmıştı. Diğer yandan teklifle, kısa çalışma gerekçelerine "genel salgın" durumu da ekleniyor ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmek için asgari prim ödeme gün sayısı 600'den 450'ye indirilecek. Son dakika haberine göre İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete'de yayınlandı. Peki, torba yasa nedir, içeriği ne? 3600 ek gösterge ve kademeli emeklilik tablosu torba yasada var mı? İşte, torba yasa maddeleri ile ilgili detaylı bilgiler...
#Torba Yasa 2024Son dakika haberi... Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücrete ilişkin açıklamalarda bulundu. "Çalışanlarımızı enflasyon karşısında koruma ilkemizi aynı kararlılıkla sürdüreceğiz." diyen Işıkhan, "Komisyondan çıkacak kararın herkesin mutabık kaldığı bir ücret seviyesi olmasını ümit ediyoruz." ifadelerini kullandı.
#Vedat IşıkhanSon dakika haberi... Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücrete ilişkin açıklamalarda bulundu. "Çalışanlarımızı enflasyon karşısında koruma ilkemizi aynı kararlılıkla sürdüreceğiz." diyen Işıkhan, "Komisyondan çıkacak kararın herkesin mutabık kaldığı bir ücret seviyesi olmasını ümit ediyoruz." ifadelerini kullandı.
#Asgari ÜcretÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Ay başında 2024 yılı asgari ücretini belirlemek için komisyonumuz toplanacaktır. Herkesin mutabık kaldığı bir tutarda uzlaşılacağını ümit ediyoruz. Çalışanlarımıza yönelik enflasyona karşı koruma prensibimizi, önümüzdeki dönemlerde de aynı kararlılıkla sürdüreceğiz" dedi.
#Vedat IşıkhanSoru: 3.1.1995 4/A sigorta girişliyim ve 5750 gün için yeterli prim ödemem var. 20 Mart 2023 tarihinde 4/A emeklilik başvurusu yaptım. Halen sonuçlanmadı. 2010 yılında kardeşimin şirketinde ortak olarak 4/B girişi yapıldı ancak 4/B hiç prim ödenmemiş. 4/B prim günlerine emeklilik için ihtiyacım yok. Bu borcu ödemeli miyim? Emeklilik için engel mi? Barış K.
#Bağ-KurÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, memur ve emeklisinin maaşlarında yılbaşında yapılacak artışın yüzde 50'ye yaklaşacağını söyledi. Işıkhan, emekli maaşlarına yönelik çalışmaların da sürdüğünü vurguladı.
#Çalışma Ve Sosyal Güvenlik BakanıMemur ve memur emeklilerinin 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesiyle ilgili görüşmeler kapsamında Kamu İşveren Heyetinin ilk zam teklifini sundu. Bakan Işıkhan "2024-2025 toplu sözleşmeleri çerçevesinde kamu işveren heyeti olarak 2024 yılı ilk 6 ay için 14, ikinci 6 ay için 9, 2025 ilk 6 ay için 6, ikinci alı 5 olarak teklifimizi açıklıyorum. 2024 Ocak ayında enflasyonu dikkate aldığımızda yüzde 42'yi bulan artış öngörülmüştür. 2024'ün ikinci altı aylık dönemde kümülatif artış yüzde 54'ün üzerinde olacaktır. Temennimiz odur ki, paydaşlar da uzlaşı içinde imzalayalım" dedi.
#Vedat Işıkhan