Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 3 boyutlu şehir modellerinin üretilmesinde katkı sağlayacak ‘3B Şehir Modelleri Üretimi ve 3B Kadastro Altlığı Oluşturma Projesi’ni hayata geçiriyor. Proje ile şehirlerin dijital ikizlerinin çıkarıldığını belirten Bakan Mehmet Özhaseki, “Projesini tamamladığımız illerde, yılbaşından itibaren vatandaşlarımıza hizmet vermeye başlayacağız” dedi.
#Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığıİzmir Özel Sağlık Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Hakan Kadirağa, gelişen teknolojinin beraberinde getirdiği robotik cerrahinin birçok kadın hastalıkları ameliyatında kullanılabildiğini söyledi. Dr. Kadirağa, robotik cerrahinin hem hastaya, hem de hekimlere birçok avantaj sunduğunu vurgulayarak, incelikli bir operasyon olan histerektomi (rahim alınması) ameliyatını da başarıyla gerçekleştirdiklerini dile getirdi.
#1Özel Sağlık Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Nagihan Saz, gelişen teknolojiyle birlikte robotik cerrahinin birçok kadın hastalıkları ameliyatında kullanıldığını söyledi. İzmir’de robotik cerrahi operasyonuna imza atan ilk kadın hekim olan Dr. Saz, Doç. Dr. Ali Akdemir ve Op. Dr. Emir Akıncıoğlu’nun da katıldığı histerektomi (rahim alınması) ameliyatı ile hastayı sağlığına kavuşturdukları bilgisini verdi.
#1Koç Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Hakan Ürey ve Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Afsun Şahin, Avrupa İnovasyon Konseyi (EIC) tarafından verilen “EIC Geçiş” desteğini almaya hak kazandı. 2 milyon avroluk destek fonu, Prof. Dr. Hakan Ürey ve Prof. Dr. Afsun Şahin’in birlikte yürüttüğü “Katarakt Ameliyatları Öncesi Kullanım İçin Holografik Görme Testi Cihazı Geliştirilmesi” projesi kapsamında verildi. Holografik görme testi cihazı, katarakt hastaları ve gözü sağlam olup da gözlük kullanmak istemeyen 50 yaş üzeri kişiler için önem taşıyor. Hastalar, cihaz sayesinde ameliyat sonrası nasıl göreceklerini önceden deneyimleyerek, uygun lensi seçmenin yanı sıra ameliyat kararını da daha rahat alabilecek.
#Koç ÜniversitesiIşınlanma insanlık tarihinin en ilgi çeken konuları arasında yer alıyor. Geçtiğimiz günlerde Mark Zuckerberg yaptığı bir konuşmada gelecek 10 yıl içinde ışınlanmanın bulunabileceğini söylemesi konuya meraklılar için heyecan yarattı. Işınlanma veya tele portasyon, bir kişinin bedeninin veya bir eşyanın bulunduğu mekânda yok edilip, bir anda başka bir mekânda ortaya çıkarılabileceği düşüncesine verilen addır. Teknoloji sayesinde birçok konuda oldukça hızlı ilerleme kaydettiğimizi göz önüne alacak olursak, Mark Zuckerberg’in ışınlanma vizyonuna da kendimizi hazırlamalıyız diye düşünüyorum. Bir yandan farklı kesimlerde bunun gerçek olup olamayacağı tartışmaları sürerken, diğer yanda ise teknolojik çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.
#Ecehan ErsözÖzel Sağlık Hastanesi Endokrin Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Özer Makay, endokrin cerrahisinde yaşanan teknolojik gelişmeler ışığında gelişen robotik cerrahi ile birlikte operasyon başarısının da arttığını söyledi. Günümüzde tıp alanının geldiği en son nokta olarak kabul edilen robotik cerrahinin kullanım alanının yaygınlaştığını belirten Prof. Dr. Makay, tamamen cerrahın kontrolüyle kumanda edilen robotik kollar ve görüntüleme sisteminin büyük avantaj sağladığını kaydetti.
#İzmirMilli Eğitim Bakanı Selçuk, "Sanal gerçeklik araçlarının meslek okullarımızda kullanılacak olması bizi heyecanlandırıyor. Türkiye'nin bir ilinin, örneğin Şırnak ilinin İdil ilçesinde herhangi iş ve işlemde bir problem varsa bunu dijital bir teftişle mobil olarak izleyebilmemizin altyapısını kuruyoruz" dedi.
#Milli Eğitim Bakanı Ziya SelçukAğrı Doğubayazıt'ta olduğu konusunda rivayetler bulunan Nuh'un gemisi için ilk kez 3 boyutlu görüntüleme gerçekleştirildi. Kutsal kitaplarda da varlığından söz edilen ve 1959 yılında keşfedilen Nuh'un gemisi için 3 boyutlu görüntüler, bilim dünyasında da yeni bir kapının aralanmasına olanak sağladı. Görüntüler, jeofizikçi Larsen ile bilgisayar mühendisi ve arkeolog Jones tarafından kaydedildi.
#Nuhun GemisiSilivri açıklarında geçen hafta meydana gelen Richter ölçeğine göre 5.8 büyüklüğündeki depremden etkilenen İstanbul Üniversitesi - Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi de hizmete kapatıldı.
#SilivriDünyada sayılı havalimanında bulunan ve bagajları üç boyutlu tarayan 'CT Tomografik Bagaj Tarama Sistemi' ile yutarak vücuda uyuşturucu madde saklayan kuryeleri tespit eden 'Yutucu Tespit Cihazı' İstanbul Havalimanı'nda kullanılmaya başlandı. Gümrük muhafaza ekiplerinin yasa dışı ticaretle mücadelesinde etkin rol oynayacak her iki cihaz ve çalışmalar ilk kez Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından görüntülendi.
#İstanbul HavalimanıAntalya'nın Kemer ilçesinde, hortumun sürüklediği Ağva Deresi'nde kaybolan Kader Buse Acar'ı arama çalışmalarında, İstanbul'da özel firma tarafından üretilen gelişmiş görüntüleme cihazı da kullanılıyor. Yazılımları tamamen Türk mühendislerce geliştirilen cihaz, 1 kilometre menzil içinde, 160 derece genişlikte ve 50 metreye kadar derinlikteki alanı yerden veya havadan tarayarak, içindeki cisimleri görüntülüyor. Celal Arslan, cihazın değişik amaçlara göre modellerinin bulunduğunu, fiyatının da yaklaşık 400 bin lira olduğunu kaydetti.
#BuseMesane duvarındaki dokularda oluşan kötü huylu tümör olarak nitelendirilen mesane kanseri, idrar yollarında yanma hissi, ağrısız kanama ve pıhtı atımı gibi belirtilerle kendini gösterir. Sigara içimi ve kimyasal maddelere maruz kalma gibi nedenlerin yanı sıra genetik etkenlerden dolayı da ortaya çıkabilen mesane tümörü, üriner sistem ultrasonografisi ve idrar yolları endoskopisi (sistoskopi) ile tanısı konulur. Bu kanser hastalığının tedavisi konusunda dünya çapında birçok çalışmalar yapmış, ülkemizin sayılı cerrahlarından Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Volkan Tuğcu'dan bilgi edindik.
#Volkan TuğcuYapay zeka ile çalışan yönlendirilebilir dalga teknolojisiyle geleceğin otonom sürüş standartlarını belirlemeyi hedefleyen Metawave; sürüş esnasındaki kör noktaları tespit eden yeni bir anten ve elektronik dalga teknolojisini ticarileştirermeyi planlıyor.
#BilgisayarTGRT'deki haber bülteninde El Bab'da devam eden operasyonlar anlatılırken stüdyoya 3 boyutlu olarak Fırtına obüsü ve F-16 girdi. Sunucu Mehmet Aydın ise F-16'dan 3 boyutlu olarak stüdyoya bırakılan bir bomba ve Fırtına obüsünün yaptığı atıştan etkilenmiş gibi hareket etti. Daha önce benzer bir uygulama Arap kanalında yapılmıştı. Aydın haberi sunarken önce üzerinden F-16 bomba bırakarak geçti daha sonra stüdyoya bir Fırtına obüsü girdi ve bomba fırlattı. 3 boyutlu görüntü ve spiker Mehmet Aydın'ın sunumu sosyal medyada da ilgi çekti.
#TgrtTGRT'deki haber bülteninde kullanılan özel teknikler ile stüdyoda haber anlatımı yapılırken tank ve F-16 savaş uçağı stüdyo içinde gibi gösterilerek büyük ilgi gördü. Haber bülteninin ardından görüntüler kısa sürede sosyal medyada paylaşılırken, sunucu Mehmet Aydın'ın tepkileri de sosyal medyanın dilindeydi
#TGRTBilimsel başarı haberleri gelince mutlu oluyorum. Bugünkü 3 haber de bu cinsten. Sabancı Üniversitesi'nden araştırmacılar, 2016 yılı Nobel Tıp Ödülü konusu da olan Otofaji temelli tedavi yöntemi önerdi... Bilim ve teknoloji yarışmasında Türk öğrenci dünya birincisi oldu... Bursalı mühendislerin ürettiği araç takip sistemi devrede...