Güncelleme Tarihi:
Mesane sarkması kadınların yalnızca %16’sında tek başına bulunan bir organ sarkmasıdır. Çoğunlukla mesane sarkması rahim ya da rahim ağzı sarkması ile birlikte bulunur. Ülkemizde çoklu doğum yapmış kadınların nerdeyse her ikisinden birinde de çeşitli derecelerde sarkma bulunur. Ancak düşük dereceli sarkmaların pek çoğu belirti vermez ve tedaviye gerek yoktur.
Mesane ya da rahim sarkması vajen duvarında ortaya çıkan fıtıklaşmadır. Bu düzlemin üzerindeki organları (mesane, rahim ağzı, rahim, geride de bağırsaklar) yerinde tutan destek yapılardaki kopmalar ya da zayıflamalara bağlı olarak oluşur.
İlerleyen yaşla beraber neredeyse toplumdaki her iki kadından birinde az ya da çok oranda sarkma bulunur. Zor doğumlar, çok doğum yapma, çok erken yaşta doğum, vakum cihazı kullanma, aşırı kilo (obezite), kadın hastalıklarına bağlı ameliyatlar geçirmiş olma, rahim alınması, kanser cerrahileri, kemoterapi, ışın tedavisi, uzun süreli menapoz, sigara kullanımı, sürekli yüksek karın içi basınç, astım vb hastalık-lar, pelvik kas yapılarda zayıflık, doku hastalıkları sarkma oranında artışa yol açabilir.
Vajende ele gelen şişlik en tipik belirtidir. Bir şeylerin düşüyor olması hissi, oturamama, idrar tam boşaltamama, idrar yapamama, bazen de idrar kaçırma, ciltte yaralar, sık tekrarlayan enfeksiyonlar en sık karşılaşılan şikayetlerdir.
Ameliyatlarda robot kullanımı 2000’li yılların başında yaygın olarak bilinir hale gelmiştir ve günümüzde robotik cerrahi açık ara en çok Ürolojik cerrahilerde kullanılır. Uzun yıllara bağlı tecrübe ve geniş hasta deneyimi nedeni ile Robotik cerrahiyi en iyi ve en hızlı ürologlar kullanır. Özellikle prostat ameliyatının yer aldığı leğen kemiği içinde bu robotun yarattığı avantaj çok iyi bilinmektedir. Artık bu avantaj, aynı kemik içerisinde yer alan rahim, mesane ve bağırsak sarkmalarında kullanılmaktadır.
Sarkma ameliyatında karın içerisine yerleştirilen robot kolları ve bu kolları kontrol eden cerrah tarafından yönetilir. Bu teknikle ameliyat edilen bölge onlarca kez bü-yütme yapılarak görülür ve robotun sağladığı ileri derecede görüş ve kolların kıvrılma yeteneği ile normal elle yapılan cerrahiden kat kat daha iyi bir cerrahi uygulama olanağı hastaya ve hekime tanınmış olur.
Sarkma şikayeti bulunan ve muayene ile testlerde ameliyat edilmesi gereken tüm hastalar robotik cerrahi ile tedavi edilebilirler. Rahim alınmış olması ya da alınma-mış olması robotla sarkma tedavisi için kısıtlayıcı bir durum değildir.
Kadınlarda sarkmalar 3 tipte görülür.
Özellikle ön ve orta bölüm sarkmaları robotik cerrahi ile birlikte tedavi edilebilir. Yalnızca bağırsak sarkması olanlarda daha çok vajinal onarım önerilir.
Sarkma tedavisi dikkatli yapılması gereken ve bir daha tekrar etmemesi için büyük tecrübe isteyen bir ameliyattır. Ameliyat sırasında idrar kanalı ve mesane yaralan-masına dikkat edilmelidir. Mesane ve rahim sarkmalarının günümüzdeki en iyi teda-visi sarkan bölümlerin karın içerisinde promontorium denilen kemiksi yapıya tutturularak bu yapıların eski yerine getirilmesi işlemidir.
Bu işlem yapılırken büyük görüş alanı sağlaması, kamera ile dokuları büyütmesi, çok derin alanlarda çalışma imkanı tanıması sebebi ile robotik cerrahi en avantajlı yöntemdir.