Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, bakanlık olarak kendi sistemlerinde 1915 refakatsiz çocuğun kaydedildiğini belirterek, "Bunlardan 1718'ini ailelerine teslim ettik. Halihazırda hastanede takibi yapılan çocuk sayısı 110. Hastanede tedavisi devam ederken iki çocuğumuz maalesef hayatını kaybetti. Kuruluş bakımına aldığımız 85 çocuğumuzdan hala daha kimliği belirlenememiş çocuk sayısı 42. Oldukça yüksek sayılardan 42'ye kadar getirdik. Maalesef 411 çocuğumuzun da depremde vefat ettiğini tespit ettik" dedi.
#DepremCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, önümüzdeki dönemi dijital seferberlik dönemi olarak ilan ettiklerini belirterek, “Her alan gibi dijital dünyada da kendi altyapınıza, mecralarınıza, insan gücünüze sahip değilseniz yani yerli ve milli ayaklar üzerinde durmuyorsanız felaketin eşiğindesiniz demektir. İHA’larınızı SİHA’larınızı Akıncılarınızı eğer yapamıyorsanız köle olmayla karşı karşıyasınız” dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2010 verilerine göre Türkiye’de özel gereksinimli bireyler, toplam nüfusun yüzde 12.29’unu oluşturuyor. Türkiye’deki down sendromlu birey nüfusuyla ilgili kesinleşmiş bir veri yok, ancak sayının yaklaşık 70 bin olduğu tahmin ediliyor. Özel gereksinimli bireyler ve aileleri, 21 Mart Dünya Down Sendromlular Farkındalık Günü’nde bir kez daha ayrımcılıktan uzak, bütünleşmiş bir toplum talebinde bulunuyor.
#Down Sendromlu BireyCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü dolayısıyla yaptığı paylaşımda, "Özel gereksinimli yavrularımıza yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla ilan edilen Dünya Down Sendromu Günü'nde tüm down sendromlu kardeşlerime ve kıymetli ailelerine saygı ve sevgilerimi iletiyorum." ifadelerini kullandı.
#HaberDüzce Belediyesi tarafından kurulan 'Kusursuz Kafe' bünyesinde Down sendromlu 15 kişi çalışıyor. Down sendromlu bireylerin üreterek topluma entegre olmasını sağlayan kafenin sorumlusu Selen Verep, Down sendromu bir farkındalık değil, ayrıcalıktır. İnşallah bizim de onlar gibi kocaman kalplerimiz olur dedi.
#DüzceFarkındalığın artması ile sosyal yaşama daha fazla katılım sağlayan Down sendromlu bireylerin sevecenliği tartışılmaz olsa da toplumun büyük bir kesimi tarafından hala olumsuz etiketlere maruz kaldıkları da yadsınamaz. Tüm farklılık grupları gibi bu farklılığa karşı da önyargılarımızı yıkmak, farkındalığı artırmak ve herkes için yaşanabilir bir dünya yaratmak amacıyla her yılın üçüncü ayının 21’i ‘Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü’ olarak belirlenmiştir.
#Down SendromuGeçen hafta Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in davetlisi olarak keyifli bir mekana uğradım, her işiyle Down Sendromlu gençlerin ilgilendiği Tebessüm Kahvesi’nde ağırlandım. Bir yandan çaylarımızı yudumlarken bir yandan kafenin kuruluş öyküsünü dinledim. Tülay Demir Oktay'ın röportajı...
#Hilmi TürkmenGeçen hafta Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in davetlisi olarak keyifli bir mekana uğradım, her işiyle Down Sendromlu gençlerin ilgilendiği Tebessüm Kahvesi’nde ağırlandım. Bir yandan çaylarımızı yudumlarken bir yandan kafenin kuruluş öyküsünü dinledim.
#Tülay Demir