Son yıllarda giderek artış gösteren böbrek rahatsızlıkları, genel sağlığı da olumsuz etkiliyor. Böbrek rahatsızlıkların en önemli nedenleri arasında bulunan diyabet, hipertansiyon ve obeziteyle ilgili alınacak önlemler, böbrek hastalıklarını engelleyebiliyor. Nefroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Abdullah Özkök, “14 Mart Dünya Böbrek Günü” öncesinde böbrek sağlığını korumak için dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
#14 Mart Dünya Böbrek GünüProf. Dr. Gülten Kaptan Ateşoğlu, 14 Mart Dünya Böbrek Günü kapsamında hükümetlerin çalışmaları ve teşvikleri kadar bireysel olarak da böbrek sağlığını korumanın, sağlıklı bir yaşama kavuşmak için çok önemli olduğunu söyledi. Kilo, kan şekeri ve tansiyon kontrollerinin sık sık yapılması gerektiğini vurgulayan Ateşoğlu, “Sigaradan, alkolden, hazır yiyeceklerden uzak durun, bol bol sıvı tüketin” dedi.
#Kilo TansiyonTürkiye'de her 10 kişiden 1'i kronik böbrek hastası. 2 buçuk milyon insan ise kritik derecede böbrek hastası. Bu rakamlar 14 Mart Dünya Böbrek Günü dolayısıyla Türk Nefroloji Derneği'nin yaptığı basın toplantısında açıklandı. Uzmanlar çok tartışılan bir diğer önemli konu hakkında da konuştu.
Sağlıkta önemli gün ve haftalar, hastalıkların öneminin vurgulanması, doğuştan veya sonradan oluşan bazı hastalıklara yönelik farkındalık yaratması amacıyla kritik bir öneme sahip olacak. Sağlık Bakanlığı kurumları ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullar gibi kurum kuruluşlar gibi oluşumlar aracılığıyla farkındalık oluşturan bu günler, sağlıkta önemli gün ve haftalar takvimi aracılığıyla da görüntülenebiliyor. İşte, 2022 sağlıkta önemli gün ve haftalar takvimi detayları
#Sağlıkta Önemli Günlerİç Hastalıkları Uzmanı Dr. Oben Duman, Dünya Sağlık Örgütü’nün günlük toplam tuz tüketiminin 5 gramın altında olmasını önerdiğini belirterek, "18 gramdan 9,9 grama kadar düşürülen günlük tuz oranı, Türkiye’de hala günlük önerilen tüketim miktarının iki katı" dedi.
#TuzSon yıllarda böbrek hastalarının sayısı hızla artıyor. Günümüzde dünya genelinde 850 milyon kişinin çeşitli nedenlerden dolayı böbrek hastalığına sahip olduğu tahmin ediliyor. Nefroloji Sorumlusu Prof. Dr. Ülkem Çakır, genellikle yavaş ilerleyen kronik böbrek hastalığının geri dönüşünün mümkün olmadığını belirterek, yılda en az 2,4 milyon kişinin bu nedenle hayatını kaybettiğini söyledi, böbrekleri vuran 7 hatayı anlattı.
#Böbrek Hastalıklarının NedenleriTürk Nefroloji Derneği, kaya tuzu gibi bazı tuzların daha sağlıklı ve organik adı altında satılmasına dikkat çekti ve "Ülkemizde tuz tüketimi halen çok yüksek iken normal rafine tuzdan çok da farklı olmayan kaya tuzunun sağlıklı olarak gösterilmesi bilimsel gerçeklerle bağdaşmamaktadır" dedi.
#Organik Tuz- Türkiye ve dünyada kutlanan özel gün ve haftalar, yılın 365 gününün neredeyse yarısını kapsıyor- Özel günler arasında Dünya Kadınlar Günü, Öğretmenler Günü, Sevgililer Günü gibi bilinenlerın yanı sıra Şaka Günü, Dans Dünü, Kaynanalar Günü ve Nineler Günü gibi ilginç günler de yer alıyor- Yıl içinde yılbaşı, 23 Nisan, 1 Mayıs, 19 Mayıs, 30 Ağustos, 29 Ekim ile Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı'nda toplam 14 gün resmi tatil bulunuyor
Fatma Hanım'dan bir mail geldi... Bir isyandı, çaresizce yardım isteniyordu... Yazdık... Hurriyet.com.tr günlerdir konunun üzerinde... Fatma Hanım gibi aynı sorunları yaşayan binlerce insandan, binlerce mail aldık... İşte o Fatma Hanım'ın isyanı simge oldu... Maliye Bakanlığı Müsteşarlığı harekete geçti...
Türkiye’de organ nakillerinde ezberleri bozan bir merkez var: Akdeniz Üniversitesi’nin Organ Nakli Merkezi. Merkezde yedi kişiden oluşan ekip, özellikle yaptıkları böbrek nakilleriyle sadece üç büyük il İstanbul, Ankara ve İzmir’deki nakil merkezlerini geride bırakmakla kalmıyor, dünyadaki benzerleriyle de yarışıyor.