19 Mayıs 1919‘un 100‘ncü yıl dönümü, Avrupa’daki Türkler tarafından büyükelçilikler, başkonsolosluklar, stadyumlar, parklar ile kurum ve kuruluşlarda düzenlenen törenlerle büyük bir coşku içinde kutlandı. Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Frankfurt’da verdiği konferansta Atatürk’ün sadece 20’nci değil 21’nci yüzyılın da en büyük lideri olduğunu söyledi.
#19 MayısAvrupa’daki Türk toplumu iftar sofralarında bir araya geliyor. Almanya, İngiltere, Fransa ve İsveç’te düzenlenen iftar programlarında hem Müslüman ve Hırıstiyanlar aynı sofrada buluştu hem de aşırısı sağa tepki gösterildi.
#Müslüman Ve Hıristiyanlar İftar SofrasındaUzun süre özlemi çekildi. Özellikle yurt dışında yaşayan Türkler bunun özlemini çekiyordu. “Almanların Goethe Enstitüsü, İspanyolların Cervantes, İtalyan ve Fransızların Kültür Merkezleri var. Bizim niçin yok” diye Türkiye’den gelen yetkililere hep sitem ettiler. Sonunda bu rüya gerçekleşti.
#Yunus Emre Vakfı‘Köprü ve Ötesi’ adlı proje ile Paris, Zürich ve Roma’nın ardından Viyana’da sanatseverlerle buluşan Türk Oda Orkestrası, bağlama ile aynı sahnede Yunus Emre, Mozart, Aşık Veysel, Shostakovich, Neşet Ertaş ve Mahsuni Şerif’in eserlerini seslendirdi. Büyük ilgi gören konser Berlin’de de düzenlenecek.
#Türk Oda OrkestrasıAnadolu Üniversitesi açıköğretim sistemine daha çok öğrenci kaydı sağlamak amacıyla ‘Batı Avrupa Açıköğretim’ programını başlattı. Giriş sınavı Anadolu Üniversitesi tarafından Köln, Berlin, Stuttgart, Hamburg, Frankfurt, Münih, Paris, Londra, Brüksel ve Viyana’da yapılacak. Yeni program, Milli Eğitim Müşavirliği ve Yunus Emre Enstitüsü´nün katkılarıyla Londra’da düzenlenen toplantıda duyuruldu.
#AçıköğretimYaklaşık 5 ay önce çıkan bir albümde yer alan Xiaozhang’in seslendirdiği parça Çin’de en popüler şarkılar arasına girdi. Çin’deki sosyal platformlardan milyonlarca kez paylaşılan şarkının nakaratında sevgiliye hitaben ‘Seni romantik Türkiye’ye götürmek istiyorum’ sözleri geçiyor. Çin’de bu yıl Türkiye turizm yılı ve parça inanılmaz bir tanıtım fırsatı yaratmış durumda.
#Sefer LeventAlmanya’nın Köln Şehir Müzesi Müdürü Dr. Mario Kramp, Sultan Abdülaziz’in 1867 yılında gerçekleştirdiği ve 47 gün süren Avrupa seyahati sırasında Almanya’nın Koblenz şehrini ziyaret etmesinin bugünkü Türk-Alman dostluğunun temellerinin atılmasına büyük katkı sunduğunu söyledi.
#Avrupadan HaberlerCumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, "Sosyal medyanın, televizyonun kültürümüzü yiyip bitirmesine göz yumamayız. Nasıl geçmişte Osmanlı, Kuruluş dizisi çok önemli bir işlev görmüşse. Günümüzde de Diriliş Ertuğrul dizisi ülkemizin içinde ve dışında ilgiyle takip ediliyor. Eğer benim 6-7 yaşındaki, 13-14 yaşındaki torunum tekrarını da izlemek suretiyle aşina kesbediyorsa demek ki bunu kazanmışız" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanMilli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Bilim ve Kültür Teşkilatı'nın (UNESCO) 38. Genel Konferansı'na katılmak için gittiği Paris’te, UNESCO Genel Direktör Irina Bokova, Afganistan Yüksek Öğretim Bakanı Khatera Afghan ve Irak Eğitim Bakanı Muhammed İkbal Omar’le görüşmeler yaptı. Türkiye’nin UNESCO Yönetim Kurulu’nda temsil edilmeyi çoktan hak ettiğini söyleyen Bakan Avcı, "Üyeliğimizin desteklenmesi konusunda olumlu cevaplar alıyoruz. 2017’de UNESCO Yürütme kurul üyesi olarak göreceğimizi ümit ediyorum” diye konuştu.
#Nabi AvcıTürk dünyasının ortak geleneği ve insanlığın somut olmayan kültürel mirası Nevruz, tüm dünyada olduğu gibi Ankara’da da coşkuyla kutlandı. Etkinlikler çerçevesinde yurt dışından gelen sanatçılar kendi bölgelerine özgü kıyafet ve danslarla görsel şölen gerçekleştirdi. Gösteri öncesi yakılan Nevruz ateşi Ankara’yı ısıttı.
Türk dünyasının ortak geleneği ve insanlığın somut olmayan kültürel mirası Nevruz, tüm dünyada olduğu gibi Ankara’da da coşkuyla kutlanacak. Etkinlikler çerçevesinde yurt dışından gelecek sanatçılar kendi bölgelerine özgü kıyafet ve danslarla görsel şölen gerçekleştirecek. Yakılan Nevruz ateşleri Ankara’yı ısırak bahar havası estirecek.