Gül’ün gövde gösterisi

KAYSERİ’de, kent adıyla başlayan bu kadar çok gazete olduğunu görünce şaşırmamak elde değil. ’Kayseri’den sözcüğünün önüne yahut altına eklenen ’haber’ ’ana haber’, ’Anadolu haber’, ’güneş’, ’postası’, ’deniz postası’ ’tempo’, ’meydan’ ’yeni’ ’manşet’, ’gündem’, ’günlük’, ’maç’, ’büyük’; ’haber 38’ (ve de Erciyes) gibi isimlerle 23 yerel gazete çıkıyor; haftalıklar hariç...

Kayserisporlu Gökhan Ünal ve Mehmet Topuz’un fotoğraflarının yer aldığı Kayseri Kalesi’ne asılan ’Sat-ma-ya-ca-ağız’ afişinin haberleri, siyasi haberlerin önüne geçmiş... Kayseri Belediye Başkanı, Kayserispor ve Erciyesspor’un Onursal Başkanı Mehmet Özhaseki, "İleride bir transferle GS’ye misilleme yapacağız" diyor. Geçmişte CHP’li belediye başkanlarının yarattığı geniş caddeli kent mimarisine Özhaseki de güzellikler katmış. Kayseri stadyumunun yerine Amerikan sermayeli bir Hollanda inşaat firması, çok amaçlı bir iş merkezi yapacak; yeni stadyum da Şeker Keykubat Mahallesi’nde inşa ediliyor. Vefat etmeden önce 10 milyon YTL bağış yapan stada Kadir Has’ın adı veriliyor.

Gazete başlıklarına şöyle bir bakıyoruz: "Kayseri’de CHP-DSP ortaklığı yok" denilerek solda birliğin çatırdadığı belirtiliyor. MHP 1. sıra adayı eski Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu’nun, "Bu kadar aleniyetten sonra K.Irak’a yapılacak operasyonun başarılı olamayacağını" savunuyor. Bu arada AKP Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş’ın, Öcalan’ın affına ilişkin yasayı MHP’nin de ortak olduğu Ecevit hükümetinin çıkardığı propagandasına da tepki gösteriyor Çakmakoğlu... Öcalan’ın idam cezasını ortadan kaldıran yasaya karşı, "Terör suçluları, bölücüler ve vatan hainleri idam cezası kapsamı dışında tutulmalıdır" dediklerini anımsatıyor.

OYUMUZ 54.5’TEN 71’E ÇIKACAK

Son birkaç gündür AKP’liler, bugünkü AKP mitingi için büyük bir hazırlık yapıyorlar. Elektrik şirketinin ve itfaiyenin araçları mitingle ilgili afişler asıyorlar. Yani devletin ve hükümetin bütün araçları sefer edilmiş miting için. Gül’ün gövde gösterisi sayılıyor bir anda.

AKP İl Başkanı Mahmut Cabat’ın bir vurgulaması dikkat çekiyor:

"3 Kasım’daki yüzde 54.5 oranındaki oylarımızın yüzde 71’lere çıkacağını görüyoruz. Bu nedenle 8 milletvekilinin tümünü alarak, Cumhurbaşkanı adayımız Abdullah Gül’e bazı çevrelerin reva gördüğü mağduriyet de telafi edilecektir."

AKP çevrelerine göre, bugünkü mitinge 250 bin kişinin gelmesi hedefleniyor. Ayrıca, Başbakan Erdoğan’ın açılışını yapacağı yerler arasında yapımı tamamlanan Kayseri Erkilet Havaalanı da var.

DIŞ BASININ İLGİSİ

Gül,
cumhurbaşkanlığı adaylığı nedeniyle yabancı medyanın da etki alanına girmiş; biz oradayken BBC’den bir grup televizyoncu geldi, "Kayseri’yi merkez yaparak seçimleri izleyeceklerini" söyledi. BBC ekibi ilçelere kadar giderek çekim yapıyor. Bunun gibi birçok yabancı medya mensubu Kayseri’ye gelmiş; Gül’ün Kayseri’deki ağırlığını araştırmak üzere...

2002’de 7 milletvekili -CHP’den kazanan Muharrem Eskiyapan daha sonra AKP’ye geçmişti- çıkartan AKP, bu seçimlere inanılmaz şekilde asılıyor. Muhalefet, Sosyal Yardımlaşma Fonu aracılığıyla yaz ortasında dağıtılan 18 bin ton kömürün kalitesiz olduğunu söylüyor.

GÜL’ÜN KARARGÁHI

Gül’
ün seçim karargáhının başında kardeşi Macit Gül bulunuyor. Kay-TV/Haber’in Genel Yayın Yönetmeni Recep Bulut’a göre, AKP’nin Kayseri seçim bütçesi yaklaşık 2 milyon YTL... Bu harcamaların önemli bölümünü AKP’li adaylardan alınan 100’er bin YTL’ler oluşturuyor. Kayseri’deki muhalif çevrelere göre, AKP bu kez ancak 5 veya 6 çıkartabilir; diğer 2 ve 3 milletvekilliği ise daha ağırlıklı olarak MHP ile CHP arasında bölüşülebilir.

GÜNÜN SÖZÜ

"PKK, AKP iktidarını dört gözle bekliyor."

(MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli)

Biliyor musunuz

BAYKAL’ın pazar günü Keşan’da ’Trakya mitingi’nde konuşacağını, daha sonra Edirne’ye geçerek Kırkpınar’ı izleyeceğini; Başbakan Erdoğan’ın Edirne ve Tekirdağ mitinglerinin 16 Temmuz’da gerçekleşeceğini; Mehmet Ağar’ın da 20 Temmuz’da Edirne’de, 21 Temmuz’da da Elazığ’da konuşacağını...

SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, siyasi partilerin seçim beyannamelerinin yetersiz olduğunu belirterek, "Bu seçimin gündemi yok, simgesi mazot" dediğini... AKP’nin geçen salı günkü Aksaray mitinginde konuşmaların yapıldığı TIR’ın yerleştirildiği yerde, Erdoğan ve Gül’ün görünmesini engelleyen parktaki iki ağacın dallarının kesildiğini... AVRUPA Türk Kültür Dernekleri Birliği’nin açıklamasında, ’Avrupalı Türklere oy hakkı tanınmaması ve bu şekilde anavatanları ile bağlarının kesilmesine tepki’ olarak gümrük kapılarında geçersiz oy kullanacağının duyurulduğunu...

Diş tabibi ve eczacı kurası

SAĞLIK Bakanlığı’na sözleşmeli olarak sağlık memuru, sağlık teknisyeni ve hemşire alınıyor. Önceki gün de 3400 başvurudan 1350 diş tabibi ve 199 da eczacı alındı; bu isimler internet ortamında yayınlandı. Peki internet ortamında kura çekimi nasıl yapıldı? Sosyal demokrat anlayıştaki kişilerin isimlerinin çoklukla kurada çıkmadığı dikkati çekiyor. Bakanlığın, AKP’den el altından gelen isimlere kurada öncelik vermiş olmasından kuşku duyuyoruz. "Ben yaptım oldu" zihniyeti nedeniyle bir araştırma yapamıyoruz. Sağlık Bakanlığı bu konuda bize inandırıcı bir açıklama yapabilir mi?

D.E.-ANKARA

Söz veriniz

TOPLUMSAL Saydamlık Hareketi Derneği Başkanı Erciş Kurtuluş, yolsuzlukla mücadele için partileri seçim öncesi söz vermeye çağırıyor:

"Partilere ve siyasetçilerimize soruyoruz: Halkımızı bu bataklıktan kurtarmaya niyetli misiniz? Yoksa ’böyle gelmiş, böyle gider’ anlayışını sürdürmeye devam mı edeceksiniz? Eğer yolsuzlukla mücadeleyi boş vaatlerle geçiştirmek yerine bir siyasal iradeyi ortaya koymak istiyorsanız derneğimizin yolsuzlukla mücadele için toplumsal mutabakat protokolüne katılınız. Protokolde yer alan ilkeleri uygulayacağınıza söz veriniz."

İki anket

BAŞKENT Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin araştırmasından: AKP 32-38, CHP 18-21, DP 14-18, MHP 9-12, SP 8-11, GP 4-6... Araştırmaya göre DPT’li bağımsızlar 17-19, BBP’li bağımsızlar 7-10 arasında milletvekili çıkarabilir. Mesut Yılmaz’ın seçilmesi kesin, Baskın Oran, Hulki Cevizoğlu ve Ufuk Uras’ın kazanma şanslarının bulunduğu belirtiliyor.

GENAR Araştırma Eğitim, Danışmanlık’ın dün duyurduğu anket de şöyle: AKP 40.9, CHP 22.1, MHP 10.8, GP 7.6, Bağımsızlar 7.2, DP 6.2, diğer 5.2.
Yazarın Tüm Yazıları