Grammy Ödüllü parçalar

ÖNCEKİ yazılarımda Grammy Ödülü’nü klasik dalda kazanan bestelerden, icralardan söz etmiştim.

Bugün ödül kazananlardan üç tanesi salık vereceğim.

Bestesi Kurt Weill’a, metni Bertold Brecht’e ait olan bir modern klasik:

Mahagonny Kenti’nin Doğuşu ve Yükselişi (Rise and Fall of the City of Mahagonny) (1). İki dalda birden ödül aldı: Klasik Albüm ve Opera Kaydı dallarında.

James Conlon, Los Angeles Opera Orkestra ve Korosu’nu James Conlon yönetiyor. Sahneye koyan: John Doyle.

Brecht ile Weill’ın işbirliklerinin başyapıtı olarak nitelendirilen bu opera ilk olarak 1930 Mart ayında Leipzig’de sahnelendi.

Daha önce bu yapıtı seyredenler, sanırım yeni icrayı seveceklerdir.

Orkestrayı yöneten Conlon, bakın ne demiş? "Bir sacayağı içinde bulunduğumu biliyordum. Çünkü önümdeki yapıt hem opera, hem müzikli tiyatro hem de Brecht’çi bir tiyatroydu."

Seyrederken bu açıklamasının onun başarılı yorumunda etkili olduğunu göreceksiniz.

Başlıca rolleri üstlenenlerin adını öğrenmek istersiniz:

Başrolü Audra McDonald üstleniyor, yönetmen onun, hem operacı hem müzikal oyuncusu, şarkıcısı özelliklerini kişiliğinde birliştirdiğini söyleyerek övüyor.

Patti LuPone, Anthony Dean Griffey, Robert Wörfe, Donni Ray Albert, John Easterlin, Mel Ulrich, Steven Humes.

Daha önceki yorumları izleyenler de bu DVD’yi görmeli.

* * *

ODA Orkestrası İcrası Ödülü
’nü de Pacifica Quartet kazandı. Elliott Carter’ın 1 ve 5 Numaralı Yaylı Çalgılar Dörtlüsü’nü (2) seslendirmişlerdi.

Besteci Carter (1908), "Benim için her yeni parça yaşamımda bir krizdir" diyor. Eleştirmenlerin belirttiğine göre, Yaylı Çalgılar Dörtlüsü için bestelediği 1. parça, bestecinin gelişiminde bir dönüm noktası. Bestecinin Notu bölümünde, besteci, bestesinin yaratılma sürecini anlatıyor.

İlk kez 1994 yılında bir araya gelen Simin Ganatra (birinci keman), Sibbi Bernhardsson (ikinci keman), Masumi Per Rostad (viyola), Brandon Vamos’tan (çello) oluşan Pacifica Quartet bugüne dek çeşitli ödüller kazanmış.

* * *

JOHN CORIGLIANO
’nun (1938) bestesi Mr. Tambourine Man: Seven Poems of Bob Dylan. Three Hallucinations (From Altered States) (3) iki dalda ödül aldı: Klasik Ses İcrası ve Klasik Çağdaş Beste.

Corigliano,
besteleme serüvenini, neden bestelediğini CD kitapçığında anlatıyor. Çok ünlü ve çok sayıda ödülü olan Corigliano, film müzikleriyle de tanınıyor.

Solist Hilla Plitmann (soprano), Buffalo Filarmoni Orkestrası’nı JoAnn Falletta yönetiyor. Besteci gibi solist de, yönetmen de ödüllü.

The New York Times, Falletta için, "Kuşağının en iyilerinden biri" diye yazıyor.

* * *

ÖDÜL
kazanan üç CD’yi, severek, öğrenerek dinlediğimi belirtmeliyim.

....................

1) ’Rise and fall of the city Mahagonny’; Kurt Weill - Bertolt Brecht; Audra McDonald, Patti Lupone, Anthony Dean Griffey, James Conlon; Los Angeles Opiere Orchestra and Chorus; La Pera; Euro Arts.

2) Elliott Carter; ’String Quartets No.1 and 5’; Pacifica Quartet; Naxos.

3) John Corigliano; ’Mr. Tambourine Man: Seven Poems of Bob Dylan. Three Hallucinations (From Altered States)’; Hila Plitmann (soprano); Buffalo Philharmonic Orchestra. JoAnna Falletta; Naxos
Yazarın Tüm Yazıları