Gençler ve kavramlar

Ahi Evran Üniversitesi Kaman Yüksekokulu öğrencilerine bazı kavramlar sorulmuş, onlar da ne düşündüklerini, bu kavramın neyi çağrıştırdığı sorusunu yanıtlamışlar.

Sunuş’u Ahi Evran Ü. Rektör Yrd. Kaman MYO Md. Prof. Dr. Ali İhsan Karayiğit şöyle noktalıyor: “Dolu dolu ve yoğun yaşadığımız duyguların, sıradan kavramları bile ne kadar anlamlandırabildiğinin farkındalığında olmaya, bu eserin de kocaman bir katkı sağlayabildiğini umut ediyorum.”

Ahi Evran Ü. Türk Dili Okutmanı Mehmet Akif Alkaya, Kişisel İletişim: Kavramlar-İçerikler yazısında, düşünce ve kavram ilişkisine değiniyor: “Düşünebilmek kavramlarla mümkündür. Kavramlar zihnimizdeki soyut unsurlardır. Bu soyut unsurlar konuşma becerisiyle sese bürünürler.”

Projeyi oluşturan ve yayına hazırlayan Yrd. Doç. Dr. Latif Onur Uğur, Önsöz’de, kitabın içeriğini özetliyor: “Acaba genç üniversite öğrencilerimiz için hayat, sevgi, onur, gönül vb. kavramlar neler ifade ediyordu? Bu kavramları nasıl tanımlıyor, hayatlarında nasıl kullanıyorlardı?”

BAZI ÖRNEKLERİ BİRLİKTE OKUYALIM


AHLAK - Yazılı olmayan ancak toplum içinde uyulması beklenilen, uyulmadığı takdirde toplum tarafından dışlanılmak, suç işlemiş gibi cezalandırılmakla sonuçlanan kurallar bütünüdür. (Havva Şahin)

AŞK - Dünyanın en tatlı mutluluğu ile en derin acısı arasında kalan bir duygudur. (Duygu Uluer)

CESARET - Yapamam dediğin bir şeyi fazlasıyla yapmaktır. (Yasemin Buran)

DENEME - İnsanın, doğuştan kendinde bulunmayan, zamanla deneme yanılma yoluyla gayret edip amacına ulaşma çabalarının sonucudur. (Havva Şahin)

DOSTLUK - Bir merhabanın gitgide büyüyerek hayatının her anında yanında olması. O olmadığında yerini kimsenin dolduramayacağı bilgisine sahip olmak ve en içten, koşulsuz güvenmektir. (Merve Köylü)

HAYAL - Sınırların zorlandığı, insanı bambaşka diyarlara götüren, imkânsızlığın ve olumsuzluğun olmadığı, gerçekle düşlerin birbirine karıştığı sihirli bir eğlence parkıdır. (Hazel Özalp)

HAYAT - Bir insanın aldığı ilk nefesten verdiği son nefese kadar, her nefes içinde yaşadığı; acı, mutluluk, hüzün, umut, gözyaşı ve gülücükleri içeren bir süreçtir. (Şerife Kul)

* * *

KAVRAMLAR konusunda üniversiteli gençlerin yazdıkları, hiç kuşkusuz şu andaki bilgilerinin, birikimlerinin, dünyayı algılama şekillerinin bir yansıması.

Ben olsam bu kitabı alır kitaplığıma koyardım. Yıllar sonra öğrenimini bitirdikten ya da daha sonraki yıllarda, bu kavramlar için düşündüklerimi bunlarla karşılaştırırdım.

Benim tavsiyem, o zaman böyle söylemiştim, şimdi de aynısını söylüyorum gibi gereksiz bir ısrara düşmemeleri.
Yazarın Tüm Yazıları