Gelin Türkiye’de bayram yapın

Bayram tatili için alternatif arayanlara Anadolu’dan birkaç güzel öneri

Haberin Devamı

Turlar, acenteler… Kampanyalar, fırsatlar… Taksitler, ödemeler… Tatil lafını duyunca çılgına dönen çocuklar… Avrupa’sı, Uzakdoğu’su, Amerika’sı… Gelin bu bayram hepsini bir kenara bırakın ve memleketi keşfetmek için kolları sıvayın!
Tam tatil bitti derken ufuktan Kurban Bayramı gözüktü… Kurban bayramı üç beş gün değil neredeyse bir hafta. Aileyi birbirine düşürecek, çocukları birbirine küstürecek kadar uzun! “Aman huzurumuz kaçmasın, bütçemiz şaşmasın” derseniz memleket notlarıma bir göz atın derim…

Taşın ve inancın şiiri Mardin’e gidelim...

Taşların şiirine kulak vermek isterseniz rotanızı Doğu’ya, Mardin’e çevirmelisiniz. Mardin gerçek bir masal kent… Taş evleri, daracık sokakları, hanları, çarşıları, insanları, dinlerin kardeşliği... Her şeyiyle mistik. Ne çok sıcak ne de çok soğuk bu mevsim Mardin’e gitmek için ideal. 12. yüzyılda yapılan Ulu Camii, Artuklular’dan kalma Zinciriye Medresesi, Deyrülzafaran Manastırı, Dara harabeleri, müze kent Midyat ve Nusaybin, sular altında kalacak olan Hasankeyf görülmeye değer. Kent bir günde gezip, bitirmelik değil. Baktıkça, gördükçe, gezdikçe bu masalın güzelliğine hayran kalacaksınız. Aile fertlerini bilmem ama zamana meydan okuyan Mardin çarşıları sizin aklınızı başınızdan alacak.

Haberin Devamı

Hırçın Karadeniz’e gidelim...

‘Ölmeden önce yapılması gerekenler…’ Hayatınızda bir devrim yapıp evi barkı, çoluğu çocuğu Karadeniz’e taşıyın. Bu hayal çok ütopikse siz en iyisi Rize’den tura başlayın, oradan Trabzon’a geçin, Giresun, Ordu, Samsun, Sinop diye devam edin. Yaylalara çıkın metropol havasından kararmış ciğerlere bol bol oksijen çekin. Tarih için deli oluyorsanız o kale sizin bu manastır benim gezin. Yok, hayır, ben ‘oburcanım’ diyorsanız hamsili pilavlar, mıhlamalar, alabalıklar, pideler, köfteler, mısır ekmekleri, tereyağları…

Doktor balıklara Sivas’a gidelim...

Cilt hastalığınız, eklem ağrılarınız varsa özellikle de sedef hastasıysanız bu bayram Sivas’a gidin, hem huzur hem de şifa bulun derim. Sivas’ın Kangal ilçesi sadece köpekleriyle değil balıklarıyla da ünlü. 37 derece sıcaklıkta yaşayan bu balıkların dişleri yok! Derdinize çare, hastalığınıza şifa olacaklar, yorgun ayaklarınıza terapi gibi pedikür yapacaklar. Şimdi tabana kuvvet Sivas turuna başlıyoruz… Divriği Ulu Camii, Çifte Minareli Medrese ve mavi çinileriyle Gök Medrese görülmeye değer. Âşık Veysel’in Müze Evi’ni, Sivas Kalesi’ni ve Sivas Kongresi’ne ev sahipliği yapan Kongre Sarayı’nı da mutlaka ziyaret etmelisiniz. “Gezdik, gördük, acıktık” derseniz… Hemen Sivas köftesi, Sivas kebabı, Divriği pilavı ve kazan simidi yemelisiniz.

Yazarın Tüm Yazıları