Gazete baklavası

Çok katlı yufka tekniğiyle yapılan hamur işlerinin, Anadolu’dan önce Orta Asya’da Türkler tarafından yapıldığını söyler yemek tarihçileri.

20-30 kat yufkayla yapılan bugünkü baklavaları çok zayıf bulan annemin, 40-50 yufkadan baklava yaptığını hatırlarım. Hatta emektarları Gülbeyaz Nine’nin yufka sayısını 80-100’lere kadar çıkardığını anlatır. ‘Çok iyi açılmış bir baklava yufkasının arkasından gazete bile okunabilir’ diyen annem, bir zamanlar kadınların ‘En iyi baklava açma yarışında’ olduklarını da ifade eder. Ben bir yemekçi de olsam, hiçbir zaman annemin eline su dökemem ama hazır baklava yufkasıyla, gayet lezzetli, ayvalı, vişneli baklavalar hazırlayabilirim. Ben içi bol meyveli baklavayı daha çok tercih ediyorum. Eh, damak tadı da değişiyor!

İnce Noktalar

Çam fıstığı dediğimiz dolmalık fıstığı sadece zeytinyağlı dolma içinde düşünmeyin. Kavurarak irmik helvasına, et ya da salata soslarının içine eklerseniz, lezzeti artırırsınız.

ANNEMİZİN MUTFAĞI

Göçmen kuşlar çorbası

Yapılışı:

Bulguru ılık suyla ıslatıp, 10 dakika kadar kabarmasını bekleyelim. Üzerine kıymayı ekleyip, yoğuralım. Yumurta, un, tuz ve karabiberi katıp, yoğurmaya devam edelim. Elimizi suyla ıslatarak, kıymalı harçtan kabuklu fındık büyüklüğünde parçalar kopararak, yuvarlayalım ve bir tepsiye dizip, kenara alalım. Öte yandan tencerede yağı eritip, doğranmış soğanları hafifçe sararıncaya dek karıştırarak kavuralım. Salçayı da katıp, yıkanmış mercimeği ekleyerek, 5 dakika tahta kaşıkla kavuralım. Suyunu ilave ederek, pişmeye bırakalım. Mercimekli su kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra, köfteleri ve erişteyi ekleyip, 10 dakika daha kaynatalım. Tuz, karabiber, pul biber ve kuru naneyle lezzetlendirerek, servise sunalım.

10 kişilik
Hazırlama süresi 25 dakika
Pişirme süresi 30 dakika

Malzeme listesi

1 su bardağı ince bulgur

1 çay bardağı ılık su

200 gr. köftelik kıyma

1 adet yumurta

1 kahve fincanı un

1 çay kaşığı karabiber, tuz

Çorba sosu için

2 su bardağı yeşil mercimek

1 su bardağı erişte (hazır makarna eriştesi)

1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı tereyağı

2 adet kuru soğan (yemeklik doğranmış)

1 çay kaşığı karabiber, tuz, pul biber, nane

10 su bardağı su

Sıla böreği

Yapılışı:

Öncelikle iç harcı için, yağda soğanları sararıncaya dek kavuralım. İçine ıspanakları ve bayat ekmeğin için ufalayarak, 5 dakika daha kavurmaya devam edelim. Yumurtaları kıralım, tuzla karabiberi ekleyip, 2-3 dakika daha pişirip, ocaktan alalım. Yoğurma kabının içine; yumurta, sıvıyağ, süt ve yoğurdu koyup, yavaş yavaş unla tuzu ekleyerek, yoğurmaya başlayalım. Kulak memesinden az biraz sert hamuru 30 dakika dinlendirelim. Mutfak tezgahına buğday nişastasını serpiştirelim ve hamurdan kopardığımız 10 adet bezeyi tek tek hazır yufka büyüklüğünde açalım. Yağlanmış fırın tepsisine, ilk beş yufkayı, aralarına 1-2 yemek kaşığı yağı gezdirerek, üst üste koyalım. Şimdi de ıspanaklı harcı yaydıktan sonra, kalan diğer 5 yufkayı, aralarını yine yağlayarak, üst üste yerleştirelim. En üste, kalan eritilmiş yağı gezdirip, çörekotu ve susamı serpiştirerek, 175 derecede 40 dakika pişirip, servise sunalım.

10 kişilik
Hazırlama süresi 25 dakika
Pişirme süresi 40 dakika

İçi için

1 demet ıspanak (incecik kıyılmış)

1 adet bütün bayat ekmeğin içi

3 adet soğan (yemeklik doğranmış)

3 adet yumurta

1 yemek kaşığı margarin

1 çay kaşığı karabiber, tuz

Hamuru için

5 su bardağı un

3 adet yumurta

1 çay bardağı sıvıyağ

1 çay bardağı süt

3 yemek kaşığı yoğurt

1 çay kaşığı tuz

Yufkaların arası için

1 su bardağı eritilmiş margarin

Ayrıca, susam ve çörekotu
Yazarın Tüm Yazıları