Fotoğrafı anlatan adam

Kocaeli Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Özer Kanburoğlu’nun, fotoğraf üzerine yazdığı 15 kitabı var. Kanburoğlu’nun son kitabı ise “Haber Fotoğrafçılığı” oldu.

Haberin Devamı

Bir kitap mağazasında raflara bakarsanız ve tercihiniz fotoğraf üzerine yazılmış bir eserse baktığınız kitaplar arasında mutlaka ama mutlaka “Özer Kanburoğlu” ismi ile karşılaşırsınız. Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özer Kanburoğlu, “Fotoğrafı anlatan adam” olarak akıllara kazınmış durumda. Profesörün “Eskiden insanlar folklor, müzik kurslarına katılarak sosyalleşiyordu. Bugün bu görevi artık fotoğraf yapıyor” sözleri giderek yaygınlaşan fotoğrafın geldiği noktayı anlatmaya yetiyor.

FOTOĞRAFIN PROFESÖRÜ

Çektiği fotoğraflarla da dikkat çeken Kanburoğlu ile fotoğraf üzerine sohbet ettik. Fotoğrafın profesörü bir isimle sohbeti onun cümleleri ile aktarıyorum:
“Ben de fotoğraf konusunda amatör bir sistemden geliyorum. Akademiden önce 1988’de Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde fotoğrafa başladım ve daha sonra akademiye girdim. Ama kişisel olarak bilgi tam olduğu sürece herhangi bir fotoğrafçıyı mektepli ya da alaylı diye ayırmıyorum. Mesleğini yapabiliyor mu, sevebiliyor mu, mesleğine saygılı mı? Bu soruların cevabı “Evet” ise, geri kalanlar teferruattır.

Haberin Devamı

BAŞKA BİR HOBİ Mİ BULSAM?

Fotoğraf artık çağımızda gerçekliği anlatmıyor. O kadar çok manipülasyon yapılıyor ki; portresi çekilen kişi bile kendini tanıyamıyor. O nedenle “Fotoğraf gerçektir” efsanesi artık yıkıldı. Hatta siz ne kadar manipülasyon yapmasanız da, insanlar, “Yapmıştır” diye değerlendiriyor. Fotoğraf artık fotoğrafçılardan çıktı. Bizim düşlediğimiz anlamda “Biricikliğini” yitirdi.

SOSYALLEŞMENİN YENİ ARACI

Sırf bu yüzden “Acaba başka bir hobi mi bulsam” diye düşünüyorum. Bugün fotoğraf sosyalleşmenin aracı artık. Eskiden insanlar folklor, Türk Sanat Müziği ya da Türk halk Müziği kurslarına katılarak sosyalleşiyordu. Bugün bu görevi artık fotoğraf yapıyor. Gerek teknolojinin ucuzlaması gerekse kolaylaşması fotoğrafın daha fazla insan tarafından farklı amaçlar için de kullanılmasına yol açtı. Sonuçta fotoğraf bizim çocuğumuz olmaktan çıktı.

ÖĞRENCİLERİNİN TERCİHİ

Şu an Türkiye’de hiçbir fotoğraf öğrencisi “Ben okulu bitirdiğimde sadece şu alanda çalışacağım” diyemiyor. Çünkü ekonomik koşullar öğrenciyi aynı anda still-life, tanıtım, moda, düğün, doğum fotoğrafçılığı yapmaya itiyor. Türkiye’de tek bir alanda çalışma şansınız yok. Oysa batıdaki meslektaşları tek bir konuda ilerleyebiliyor. Benim için bir meslekte en önde gelen kural “Etik”tir. Siz mesleğim etik kısmını ne kadar ciddiye alırsanız toplumda sizi o kadar ciddiye alır. Öğrencilerime özellikle dürüstlüğü öğretiyorum. Teknik eksikliklerini öğretmek bunları öğretmekten daha kolaydır çünkü.

Haberin Devamı

KANBUROĞLU’NUN KİTAPLARI

Temel Fotoğraf Bilgisi, Çekim Teknikleri, Basında Haber Fotoğrafı Kullanımı, A’dan Z’ye Fotoğraf, Fotoğrafta Kompozisyon, Mimari Fotoğraf, Amatörler İçin Dijital Fotoğraf, 100 Soruda Dijital Fotoğraf, Dijital Fotoğrafta Yaratıcı Teknikler, İyi Fotoğraf Nasıl Çekilir?, Işığın Büyüsü “Işık”, Fotoğrafın Temel Prensipleri, Haber Fotoğrafçılığı.

PROF. DR. ÖZER KANBUROĞLU KİMDİR?

1964 yılında İstanbul’da doğdu. 1994’de Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Sahne ve Görüntü Sanatları Bölümü, Fotoğraf Ana Sanat Dalı’nda, “Lisans” eğitimini, 1998’de Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü, Fotoğraf Ana Sanat Dalı’nda, “Yüksek Lisans” eğitimini, 2002’ de İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gazetecilik Ana Bilim Dalı’nda “Doktora” eğitimini tamamladı. Çeşitli dergilerde farklı görevlerde bulundu. Ulusal ve uluslararası yarışmalarda 140’ın üzerinde ödül aldı. 70’i aşkın makalesi çeşitli dergilerde yayımlandı. Yurtiçi ve yurtdışında bir çok konferans verdi. 20’nin üzerinde bildirisi ulusal ve uluslararası sempozyumlara kabul edildi. 30’un üzerinde gösteri yaptı. “İzlenimler”, “Detaylar”, “Sepetçiler”, “Mimariler” ve “Öyküler” adlı sergileri 40’ın üzerinde ülkeyi gezdi. 2001’de FIAP (Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu) tarafından uluslararası yarışmalardaki başarılarından dolayı AFIAP (Artist of FIAP) ünvanı verildi. Belgesel filmlerde yönetmenlik ve görüntü yönetmenliği de yapan Kanburoğlu, halen Kocaeli Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Fotoğraf Bölüm Başkanlığı görevinde bulunuyor.

Yazarın Tüm Yazıları