Fikri Sabit Soyer haydi Abbas vakit tamam

LEFKOŞA’da muhalefet mitinglerden birinde bir slogan, Tayyip Erdoğan çek elini Kıbrıs’tan.

Ana muhalefet Ulusal Birlik Partisi (UBP) Derviş Eroğlu liderliğinde seçimleri silip süpürüyor. Sonuç, UBP’nin otuzbeş yıldır elde ettiği en büyük zafer. 1976’da 30 milletvekili çıkartan UBP, şimdi 26 milletvekili ile tek başına iktidara geliyor.

Kıbrıs’ta sanki geleceğin Türkiyesi yaşanıyor. Geride kalan altı yılda Kıbrıs, Türkiye’nin kopyası gibi. Kıbrıs’ta seçim sonuçları çok uzun süredir ilk kez, bu kadar anlamlı.

BİZ BİZE BENZERİZ

İktidardaki Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ve lideri Ferdi Sabit Soyer ağır bir yenilgiye uğruyor. Seçim sonuçlarını Türkiye ile karşılaştırmanın tam zamanı. Herkes için benzerlikler çok.

UBP beş yıldır ana muhalefet. UBP ana muhalefetin ne olduğunu dünya aleme kanıtlıyor. Başta, bizdeki ebedi ve ezeli ana muhalefet CHP’ye örnek olmak üzere.

Başbakan Soyer birisinden öğreniyor olmalı, kendisine muhalefet eden medyayı vergi cezalarıya sindirmeye kalkıyor. Mitinglerde o nedenle, "Tayyip Erdoğan çek elini Kıbrıs’tan" sloganları dolaşıyor.

Muhalefetin kullandığı kozlardan biri, "Soyer’in Tayyip Erdoğan’ın sözünden dışarı çıkmadığı" iddiası. Dediğim dedikte ısrar eden Ferdi Sabit Soyer’e sonunda halk "Fikri Sabit Soyer" adını takıyor.

İddiaya göre, Erdoğan öneriyor, Soyer uyguluyor örneğin, memur maaşlarına zam yapmıyor, artı ek vergiler getiriyor.

Soyer iktidara gelirken, "beş yılda AB’deyiz" diyor. Sonra AB filan unutuluyor. Bu bana pek yabancı değil, bir yerlerden anımsıyorum.

Ve AKP, Soyer’in iktidarda kalmasını çok arzu ediyor.

Kıbrıs Halkı bunların hepsine tokadı patlatıyor.

Manzara ve umumi vaziyette, biz bize hem benziyoruz, ama şimdilik hem benzemiyoruz.

YA ERGENEKON

İktidarın yenilgisinde temel bir neden daha var: Ergenekon.

Seçimden on gün önce, Ferdi Sabit Soyer belki en büyük siyasi hatalarından birini işliyor.

Rauf Denktaş ve Derviş Eroğlu hakkında Ergenekon kapsamında soruşturma açılmasını istiyor.

Zaten çatlamış olan vazo bu adımla kırılıyor. Dün sabah iki saate yakın Kıbrıs’lı dostlarımla konuşuyorum. Aldığım izlenim:

Ergenekon Türkiye’de belki var, birileri iktidarı meşru olmayan yollarla devirmek istemiş olabilir, fakat herkesi buraya sokmaya kalkınca, halkın Ergenekon’a inancı kalmıyor. Seçim sonucu bunun kanıtı.

Ferdi Sabit Soyer
şimdi pişman, ama Cahit Sıtkı’nın şiirindeki gibi, "Haydi Abbas, vakit tamam / Akşam diyordun, işte oldu akşam. (...) Yaşamak istiyorum gençliğimi baştan."

Güneş bu kez Kıbrıs’tan doğuyor. Her sefer Türkiye’den Kıbrıs’a doğacak değil ya.

O kanal olacakları biliyor

Fethullaçıların kanalı alt yazı geçiyor:

"Mehmet Haberal tutuklandı."

Bu haber o anda çok dikkat çekici. Nedenini, adliyede Haberal’ın yakınları ile birlikte durumu izleyen, eski bakan Yaşar Okuyan anlatıyor:

"Adliyede kafeteryada hep birlikte bekliyoruz. Bir kaç TV kanalı açık. Baktık, Fethullahçıların kanalı alt yazı geçiyor, Haberal tutuklandı, diye. Oysa, biz oradayız. Hemen avukatlarla bağlantı kuruldu. O anda tutuklama yok, avukatlar, Haberal şu anda sorguda, dedi. Aradan yarım saat geçti, Haberal’ın tutuklandığı açıklandı. Çok garip, o kanal, daha tutuklama olmadan, tutuklama haberi verdi."

Günümüzde habercilik çağ atlıyor. Kimlerin tutuklanacağını, kimlerin evinin aranacağını, kimlerin başına nelerin geleceğini bazı kanallar ve köşe yazıları önceden haber veriyor. Orada söylenenler sonra aynen çıkıyor.

Yandaş kanallar ve gazeteler, günümüzün yazılacağı basın tarihi için muhteşem örneklerle dolu. Her biri ibretlik.
Yazarın Tüm Yazıları