Felsefesi ‘Mutlu’luk

Ben ilk kez bu söyleşi nedeniyle tanıştım.

Haberin Devamı

28 yaşında. Genç, iyi eğitimli, bilgili, donanımlı. Aynı zamanda güleryüzlü. Sohbeti de keyifli. Adı gibi ‘Mutlu’ bir insan. Ailesine çok düşkün. 4 aylık oğlu Levent, “Evimizin ana direği” dediği eşi Melis Hanım’ı anlatırken adeta gözlerinin içi parlıyor. Dostluklara büyük önem veriyor. İnsanları sevdiği kadar hayvanları ve doğayı da önemsiyor. Çünkü hayatın kalbin iki atışı arasındaki an olduğuna inanıyor. Bir sonraki ‘tık’ın gelip gelmeyeceğini hiçbirimiz bilmediğimiz için o anı doğru yaşamak ve tadını çıkarmak gerektiğini düşünüyor. (Sanırım babasını çok genç yaşta, henüz 15’inde iken kaybetmesinin de bunda etkisi var.) Ama umarsızca, har vurup harman savurarak değil... “Kırgınlıklar, küskünlükler niye? Varsa da ivedilikle giderilmeli. Sevdiklerimizle paylaşımlarımız ertelenmemeli, o an yapılmalı. Zira, nakit ve vakit geri gelmiyor” diyor. İçinde deniz olan her şeye aşık. Lisanslı yelkenci ve yatçı. Serbest dalış, yüzme, biniciliğe de meraklı. Saat, bıçak ve tespih biriktiriyor. Felsefle ilgileniyor. Ara sıra da olsa piyano çalıyor. İş hayatında da başarılı. Lider ruhlu, inatçı, tuttuğunu koparıyor. O, Mutlu Can Günel... Batıçim Genel Sekreter Yardımcısı, Necdet Bükey Tarım Ürünleri Matbaacılık A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi. Günel’le, iş dışı yaşamını konuştuk. İşte ayrıntılar...

Felsefesi ‘Mutlu’luk

Haberin Devamı

OTOMOBİL
Güvenli, seri ve konforlu olmalı

* Bizde aile geleneğidir. İlk arabalar hep ikinci eldir. Ben de buna uydum ve annemin petrol yeşili 1999 model Polo’suyla ilk acemiliğimi attım.
* Şu an şahsi işlerimde kendi otomobilimi, işte ise kurumumun tahsis ettiği aracı kullanıyorum.
* Temsiliyetin önemli olduğu ve şehir merkezindeki toplantılarımda direksiyon şoförüme ait.
* Güvenli ileri sürüş eğitimi aldım. Trafikte temkinli ve dikkatliyim. Üniversite ve ilk iş hayatım İstanbul’da geçtiği için aynı zamanda seri ve dinamiğim.
* Bir otomobilde önceliğim güven, serilik ve konfor.
* Motora da meraklıyım. Ama ne yazık ki ülkemizde motosiklet sürücüsüne saygı yok. Trafikte araç olarak görülmüyor. Baba da olunca motoromu sattım, hayatımdan en azından şimdilik çıkardım.

Haberin Devamı

BESLENME
Eşim mutfak sanatları mezunu

* Kahvaltı ailece bir arada olduğumuz öğünlerden, asla atlamam. Olabildiğince organik ürünlerden oluşan bol çeşitli kahvaltı tercih ederim. Peynir ve yumurta olmazsa olmazımdır.
* Öğlenleri genelde dışarıdayım. Dostlarımızı, misafirlerimizi ağırladığım ya da toplantı zamanı olarak değerlendirdiğim öğün olarak değerlendiririm. Tabii tercihi genelde onlara bırakıyorum. Bazen ölçü kaçabiliyor, akşamın hakkından çalabiliyor. Eğer o gün işteysem, dışarı çıkmamışsam daha hafif ve hızlı geçiştiririm.
* Eşim gastronomi ve mutfak sanatları mezunu. Dolayısıyla harikulade lezzetler hazırlıyor. O açıdan da çok şanslıyım. Mümkün olduğunca hafif tutmaya çalışıyoruz. Et, sebze, balık, bakliyat vs dengeli gidiyoruz.
* İçine sevgi katılarak, ilgi gösterilerek, önem verilerek yapılan her yemeği büyük bir keyifle yerim. Deniz ürünleri ile mangal ya da ızgara et ise favorimdir.
* Anadolu mutfağı bir numara. Uzakdoğu, Fransız ve İtalyan’a da ‘Hayır’ demem.
* Çok sık olmamakla birlikte mutfağa ben de girerim. Butik çalışırım. Özel soslarla hazırladığım makarnam ve de pilavım fena değildir.

Haberin Devamı

Felsefesi ‘Mutlu’luk

MEKAN
Önceliğim güleryüzlü hizmet

* İzmir’de; Alaçatı Köşe Kahve, Çeşme Pasarella Restoran, Adil Müftüoğlu Uğur Lokantası, Özüm, Zaim Usta, Nizam, Umudum, Çiğli Ali Usta, Deniz, Beğendik Abi, Kırım Çiğbörek.
* İstanbul’da; Develi, Balıkçı Abdullah, Marina Restoran, Balıkçı Kahraman, Özgür Şef.
* Bana göre lokantalar insanın kendisini yoğun iş ve hayat temposundan ayırıp dinlendirdiği, şımarttığı, kısa süreli de olsa rehabilite ettiği yerler. Dolayısıyla, sundukları lezzetlerden önce, nezaket çerçevesinde güleryüzlü hizmet ilk sırada gelir. Sonrasında tazelik, kalite, hijyen gelir. Mekan sahibinin işinin başında olması, onunla iletişim kurmak da isterim.

Haberin Devamı

SPOR
Su sporlarına büyük ilgi duyuyorum

* Lisanslı yelkenci ve yatçıyım. Motor sporları sertifikam var. Serbest dalış, yüzme vb su sporlarına ilgiliyim. Biniciliğe de meraklıyım. Ancak şu aşamada hiçbirini hak ettikleri disiplin içinde yaptığımı söyleyemem. “Çok çalışıyorum, zamanım yok”un ardına hiçbir zaman sığınmadım. Bebek biraz daha büyüdüğünde eski günlere döneceğimi düşünüyorum.
* Öncelikle İzmir’deki her takımı destekliyorum. Ama aile olarak Karşıyaka’ya yakınlığımız var. Ulusalda ise Galatasaray’a sempati duyuyorum.

TATİL
Sessiz, sakin yerler hoşuma gidiyor

* Uzun hafta sonlarını saymazsak, yılda iki kez toplamda 15 günü geçmez. Yurtiçinde önceliğimiz Çeşme. Doğasıyla, insanıyla bizim vazgeçilmezimiz. Ama sezon sonrası daha çok hoşumuza gidiyor. Dostlarımızla sessiz, sakin bir şekilde dinlenip sohbet etmeyi seviyoruz. İkinci adresimiz ise Selimiye Bozburun.
* Yine kimsenin olmadığı dönemde Kapadokya, Karadeniz ve Kazdağları’na gitmekten de keyif alıyoruz. Minik kaçamaklar yapıp kafamızı boşalttığımız, doğayla baş başa kaldığımız tatiller mutlu kılıyor.
* Yurtdışında ise turistik destinasyonların dışında daha butik yerlerden hoşlanıyoruz. Hedefimiz Güney Afrika.

Haberin Devamı

Felsefesi ‘Mutlu’luk

HOBİ
Saat, bıçak, tespih biriktiriyorum

* Kuşkusuz en büyük hobim deniz. İçinde deniz olan her şeye aşığım. Üstü de altı da beni büyülüyor.
* Tekneden ya da kıyıdan oltayla balık tutmak müthiş keyifli.
* Rahmetli dedemden kalan, bir kısmı aile yadigarı, benim de gerek Türkiye’den gerek yurtdışından üzerine koymaya çalıştığım saat, bıçak ve tespih koleksiyonum var.
* Bir başka hobim de yeni yerler keşfetmek. Tecrübe edilmiş yerlere hiç üşenmem, kaç saatlik mesafede olursa olsun giderim.
* Politik ve iş hayatına ilişkin kitaplar okumayı seviyorum. Hafta sonları ve tatillerde kafamı boşaltmak için roman da okurum. Ama şu sıralar bebeğimizden dolayı çocuk eğitimine yönelik eserler daha çok ilgimi çekiyor. Elimde Dr. Fitzhugh Dodson’un ‘Baba Gibi Yar Olmaz’ı var.
* Felsefe de çok önem verdiğim bir konu.
* Kahvaltıda klasik, uzun yolculuklarda rock müzik dinlemeyi severim. Dost sohbetlerinde cazı tercih ederim. Küçükken kursa gitmiştim, ara sıra da olsa piyanonun başına geçer, tuşlara dokunurum.

KARİYER
Olmak istediğim yerdeyim

* İzmir Amerikan Lisesi mezunuyum. Ardından Sabancı Üniversitesi’nde Yönetim Bilimleri okudum. İngiltere’de University of Sussex’te ve Ege Üniversitesi’nde yüksek yaptım. Ege’yi birincilikle bitirdim. Sonrasında ortak ailelerden biri olduğumuz Batı Anadolu Grubu’nda çalışmaya başladım. Halen Batıçim Genel Sekreter Yardımcısı görevini yürütüyorum. Necdet Bükey Tarım Ürünleri, Matbaacılık A.Ş.’de yönetim kurulu üyesiyim. Ege Genç İşadamları Derneği’nde İş Geliştirme Komisyonu Başkan Vekilliği yapıyorum. Aynı zamanda Kemalpaşa Sanayici ve İşadamları Derneği’nde üyeyim.
* Çocukluğumdan beri içimde bir istihdam sevdası var. Bu anlamda işletmeyi çok isteyerek okudum. Dolayısıyla bugün çok şükür olmak istediğim yerdeyim.

TOPLANTI
Bizde toplantılar neşelidir

* Limanın sorumluluğu bana ait. Her sabah mutlaka toplanırız. Müdahil olmam. Serbest beyin fırtınasını izlerim. Haftada bir değenlendirme için bir araya geliriz. Orada müdahil olurm. Üst yönetimle de ayda 1-2 kez bir araya geliriz. Açık fikirliyim, aklımdan geçeni söylerim, düşünceleri de dinlerim.
* Toplantılarımız genelde neşeli geçer. Zira birçok üst yöneticimizde müthiş espri ve nüktedanlık yeteneği var. Dolayısıyla, toplantının en sıkıcı yerinde paylaşılan bir anektotla birden bire masanın etrafı kahkahaya boğulur.

GÜNE BAŞLANGIÇ
Kaliteli uykuya önem veririm

* Çok geç saate kalmam, 23.00-23.30 gibi yatarım. Kaliteli uykuya çok önem veririm. Sabah da 07.00-07.30 arası kalkarım.

MODA
Mendil ve kol düğmesiz çıkmam

* Klasik giyinmeyi seviyorum. Takım elbise, mendil ve kol düğmesiz çıkmam. Erkeğin çok fazla aksesuvarı olmadığı için bunu saatle renklendiririm.
* Sıcak yaz aylarında kanvas pantolon, şık bir gömlek, blazer ceketi tercih ederim.
* Kendime özel zevklerim var ama eşim de çok güzel yönlendirmeler yapıyor.
* Genelde giysilerim koyu renkli. Siyah ve lacivert ağırlıklı. Ancak değişen iklim koşullarıyla birlikte ruh halimi de değiştirmek açısından farklı kontrast renkleri kullanırım.

ASTROLOJİ
Tipik bir koçum diyebilirim

* Lider ruhlu, inatçı, tuttuğunu koparan, maceraperest, aileye önem veren bir burçtur. Bunların hepsi bana uyuyor.

SOSYAL MEDYA
İkisini de aktif kullanıyorum

* Kendime bir yol haritası çizdim. Sonu genel geçer olan tüm e-mail adreslerini kendi adıma ileriye dönük kapattım.
* Facebook’u aktif kullanıyorum. Geniş bir sosyal çevrem var. Her sabah mutlaka girerim. Özel günleri takip ederim. Birincil ve ikincil sosyal çevremde olanlara çiçek, ya kart, ya telefon, ya da bizzat giderek ulaşırım. Diğerlerine ise mesaj atarım.
* Twitter’ın da çok aktif bir aktivite aracı olduğunu düşünüyorum. Onu da aktif kullanıyorum.

SEVİMLİ DOSTLAR
Devekuşu da var paçalı tavuk da

* Kemalpaşa’da bir çiftlikte oturuyoruz. Devekuşundan tavşana, paçalı tavuktan güvercine onlarca hayvanımız var. Ayrıca; 9 Kangal, 2 Alman Kurdu, 2 de Golden Retriever mevcut. İnsanın ruhsal gelişiminde ve rehabilitasyonunda önemli bir yere sahip olduklarını düşünüyorum.

HAYAT FELSEFESİ
Bence hayat kalbin iki atışı arasındaki an. Bir sonraki ‘tık’ın gelip gelmeyeceğini hiçbirimiz bilmiyoruz. Dolayısıyla o anı doğru yaşamak, geriye dönüp baktığımızda, “Keşke” yerine “İyi ki” diyebilmek... Zira, kaçan zaman bir daha yerine gelmiyor.

KİMDİR?
Adı: Mutlu Can Günel
İşi: Batıçim Genel Sekreter Yardımcısı
Eğitimi: Sabancı Üniversitesie Yönetim Bilimleri
Doğum yeri ve yılı: İzmir, 1984
Medeni durumu: Melis Günel’le evli, 4 aylık ‘Levent’ adında bir çocuk babası.

Yazarın Tüm Yazıları